Kebaikan Minyak Bayi untuk Kanak-kanak dan Orang Dewasa

Setakat ini, minyak bayi sering digunakan sebagai peralatan untuk menjaga bayi. Walaupun, faedahnya minyak bayi bukan itu sahaja. Kanak-kanak dan orang dewasa juga boleh menggunakannya untuk pelbagai perkara, dari pelembap hingga penghilang solekan.

Manfaat bminyak aby untuk bayi dan orang dewasa boleh diperoleh kerana minyak bayi Mengandungi minyak mineral semula jadi yang bermanfaat untuk penjagaan kulit. minyak bayi umumnya mengandungi lanolin, iaitu sejenis lilin yang terdapat di kulit domba yang sering digunakan sebagai bahan pelembap.

Manfaat Minyak bayi untuk Bayi dan Kanak-kanak

Berikut adalah pelbagai faedahnya minyak bayi untuk bayi dan kanak-kanak:

Pelincir untuk urut

Walaupun dapat melembapkan kulit, minyak bayi tidak boleh digunakan sebagai pelembap untuk kulit yang baru lahir, kerana pada usia ini kulit bayi belum dapat menyerap minyak dengan baik.

Walau bagaimanapun, anda boleh memanfaatkannya minyak bayi sebagai minyak untuk mengurut bayi. Suka Jeli petroleum, kajian menunjukkan bahawa minyak bayi selamat digunakan pada kulit bayi. Urutan pada bayi juga dapat membuatnya merasa lebih selesa dan tenang.

Atasi penutup buaian

Penutup buaian Biasanya muncul sebagai kerak atau serpihan kulit di kepala bayi, alis, kelopak mata, sisi hidung, atau di belakang telinga. Penutup buaian ia sering muncul ketika bayi berusia kira-kira 1−2 bulan, tetapi ini bukan perkara yang berbahaya.

Untuk memperbaikinya, anda boleh menggunakan sedikit minyak bayi ke kulit kepala si kecil, kemudian urut selama 15 minit. Selepas itu, bersihkan kepala menggunakan syampu bayi, sehingga serpihan kulit kering yang kelihatan seperti kelemumur dilepaskan.

Perlu diingat, anda harus membersihkan kepala si kecil sehingga benar-benar bersih setelah memohon minyak bayi ke kepalanya, ya. Jika tidak, penutup buaian Pada bayi ia boleh meningkat dan bertambah buruk.

Meringankan ruam lampin

Manfaat minyak bayi Seterusnya adalah menangani ruam lampin. Anda boleh menggunakan minyak ini setelah membersihkan dan mengeringkan kulit si kecil. Untuk lebih berkesan, anda juga boleh menggunakan salap ruam lampin atau krim semasa merawat ruam lampin pada bayi.

Kebaikan Minyak Bayi untuk Orang Dewasa

Tidak hanya terhad kepada bayi dan kanak-kanak, faedahnya minyak bayi untuk orang dewasa juga. Berikut adalah beberapa daripadanya:

1. Atasi puting yang kering dan mengelupas

minyak bayi dapat melegakan kulit kering dan retak di sekitar puting sambil menjaga kelembapan puting. Untuk mendapat faedah minyak bayi Ini boleh menjadi lebih optimum, anda juga disarankan untuk menggunakan sabun yang tidak mengandungi wangian atau antibakteria ketika mandi dan elakkan menggunakan minyak wangi di sekitar puting susu.

Sementara itu, untuk ibu menyusu, anda boleh menggunakan minyak bayi ke kawasan puting yang kering atau mengelupas setelah memberi makan anak kecil anda.

2. Mengatasi atau mencegah kkulit kering

Untuk mengatasi kulit kering, anda disarankan mengaplikasikannya minyak bayi ketika keadaan kulit masih lembap, iaitu setelah mandi dan kulit telah dikeringkan dengan tuala. Manfaat minyak bayi Ia seperti pelembap pada kulit.

3. Tanggalkan alat solek solekan

Bminyak aby boleh juga digunakan sebagai penghilang solekan atau pemadam solekan. Malah, alat solek mata yang sukar dikeluarkan, seperti maskara, juga dapat dikeluarkan dengan lebih mudah minyak bayi.

Namun, ingatlah. Tidak semua orang sesuai untuk membuat minyak bayi sebagai penghilang solekan, misalnya pada orang yang mempunyai kulit berminyak. Ini disebabkan oleh penggunaan minyak bayi ia dapat menjadikan kulit lebih berminyak, sehingga kulit menjadi lebih rentan terhadap jerawat atau bintik hitam muncul.

4. Mengekalkan rambut yang sihat

Gunakan minyak bayi pada rambut boleh menjadikan rambut lembap, halus, dan sihat. Walaupun, minyak bayi Ia juga didakwa dapat mengatasi masalah keguguran rambut, kekeringan dan kelemumur.

Untuk mendapatkan faedah ini, anda boleh membuat sayang oi sebagai topeng rambut. Biarkan semalaman, kemudian basuh dengan syampu sehingga bersih. Untuk lebih optimum, anda boleh mencampurkan minyak bayi dengan minyak lain yang baik untuk kesihatan rambut, seperti minyak zaitun, minyak kelapa, dan minyak kastor.

Semasa anda membeli minyak bayi, jangan lupa membaca label pembungkusan dan cara menyimpannya dengan teliti. Juga, perhatikan tarikh luput yang tertera. Jangan beli produk minyak bayi melepasi tarikh luput, ya.

Itulah maklumat mengenai pelbagai faedah minyak bayi untuk bayi dan orang dewasa. Anda perlu memahami perkara itu minyak bayi tidak boleh dijadikan satu-satunya rawatan untuk mengatasi masalah kulit atau rambut.

Sekiranya anda sudah menggunakan minyak bayi tetapi kulit atau rambut anda masih menghadapi masalah atau masalah ini semakin teruk, anda harus berjumpa doktor untuk mendapatkan rawatan yang tepat.


$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found