Sakit Kepala - Gejala, sebab dan rawatan

Sakit kepala adalah kesakitan atau kesakitan di kepalaa, yang boleh muncul secara beransur-ansur atau tiba-tiba. Kesakitan boleh muncul di satu bahagian kepala, atau di seluruh kepala. Sakit kepala boleh membuatkan kepala anda terasa seperti berdenyut atau berpusing ketat oleh tali.

Sakit kepala boleh berkisar dari ringan hingga parah, dan dapat berlangsung dari beberapa jam hingga beberapa hari. Secara amnya, sakit kepala boleh diubati dengan ubat penahan sakit yang dijual bebas. Namun, untuk sakit kepala yang disebabkan oleh penyakit serius, rawatan lebih lanjut diperlukan.

Penting untuk diperhatikan bahawa sakit kepala adalah gejala biasa yang dialami oleh penghidap COVID-19. Oleh itu, jika anda mengalami sakit kepala, anda harus segera berjumpa doktor untuk mengesahkan keadaannya. Klik pautan di bawah sehingga anda dapat diarahkan ke kemudahan kesihatan terdekat:

  • Ujian Cepat Antibodi
  • Antigen Swab (Antigen Uji Cepat)
  • PCR

Gejala Sakit Kepala

Gejala sakit kepala adalah sakit atau sakit di kepala, yang boleh memancar ke wajah, leher, dan bahu. Kesakitan juga mungkin lebih dominan di bahagian kepala tertentu, seperti dahi atau bahagian depan kepala, sebelah kiri atau kanan kepala, atau bahagian belakang kepala. Penglihatan penghidap juga menjadi kabur, dan lebih sensitif terhadap cahaya dan suara.

Segera berjumpa doktor sekiranya sakit kepala disertai dengan muntah, leher kaku, gangguan penglihatan, ucapan kabur, atau sawan. Ini boleh menjadi gejala penyakit berbahaya.

Punca Sakit Kepala

Sakit kepala disebabkan oleh pengaktifan saraf yang sakit di kepala. Keadaan ini boleh dicetuskan oleh beberapa tingkah laku sehari-hari, seperti kurang tidur, makan lewat, atau pilihan makanan yang tidak sesuai. Sakit kepala juga dapat dipicu oleh sejumlah penyakit, termasuk sakit gigi, jangkitan telinga, migrain atau migrain pada anak-anak, hipertensi, atau tumor otak.

Diagnosis Sakit Kepala

Untuk mengetahui punca sakit kepala, pesakit disarankan untuk memperhatikan tingkah laku hariannya yang mungkin menjadi penyebab sakit kepala. Sekiranya sakit kepala membuat penghidap menjadi bimbang, anda harus berjumpa doktor. Doktor akan melakukan sejumlah ujian untuk mengetahui punca sakit kepala.

Rawatan dan Pencegahan Sakit kepala

Rawatan sakit kepala bergantung kepada penyebabnya. Sekiranya tidak ada gejala berbahaya yang lain, sakit kepala dapat diatasi dengan ubat bebas, seperti parasetamol. Sekiranya anda merasa sakit kepala membimbangkan, segera berjumpa doktor untuk mendapatkan pemeriksaan dan rawatan yang sesuai.

Untuk mengelakkan sakit kepala akibat tingkah laku harian, terapkan tingkah laku gaya hidup sihat, seperti cukup rehat dan bersenam secara teratur. Mengenai sakit kepala kerana penyakit, pencegahan terbaik adalah merawat penyebabnya.


$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found