Perhatikan posisi duduk yang baik berikut untuk wanita hamil

Ubah Aktiviti fizikal semasa mengandung sering membuat wanita hamil merasa tidak selesa, termasuk ketika duduk. Untuk mengatasinya, terdapat beberapa petua mengenai posisi duduk yang baik untuk wanita hamil. Oleh itu, wanita hamil dapat lebih selesa menjalani kehamilan.

Perut yang membesar ditambah sakit pagiSakit kepala, keletihan, pedih ulu hati, dan sukar membuang air besar, boleh menyukarkan wanita hamil untuk bergerak dengan bebas, walaupun hanya duduk.

Namun, wanita hamil tidak perlu risau, kerana ada beberapa posisi yang boleh dilakukan oleh wanita hamil untuk menjadikannya lebih selesa ketika duduk.

Pelbagai Posisi Duduk yang Baik untuk Wanita Hamil

Berikut adalah beberapa petua untuk duduk dengan baik semasa mengandung yang boleh dilakukan oleh wanita hamil di rumah:

Duduk di kerusi dengan sandaran

Perubahan postur badan dan berat badan semasa kehamilan menyukarkan wanita hamil untuk bergerak. Untuk menjadikan duduk lebih selesa dan senang, wanita hamil disarankan menggunakan kerusi yang mempunyai sandaran.

Lebih baik lagi jika kerusi dapat disesuaikan dengan ketinggian sehingga kaki wanita hamil dapat menyentuh lantai. Semasa duduk, cuba pastikan punggung anda lurus, bahu ke belakang, dan punggung menyentuh bahagian belakang kerusi.

Wanita hamil juga boleh memutar kerusi supaya bahagian belakang kerusi bersentuhan dengan perut wanita hamil. Sekiranya tidak selesa, wanita hamil boleh meletakkan bantal kecil di antara perut dan kerusi.

Duduk di kerusi tanpa sandaran

Wanita hamil tidak mempunyai kerusi dengan sandaran? Tidak menjadi masalah. Wanita hamil hanya menggunakan bantal yang bersandar di dinding dan pastikan kedudukan punggung sentiasa lurus atau sedikit melengkung ke belakang.

Mengapa anda mesti duduk tegak? Kerana duduk dengan postur bengkok dapat membuat wanita hamil merasa sakit ketika bergerak kemudian. Selain itu, luaskan jarak antara kaki, pastikan telapak kaki menyentuh tanah, dan jangan berehat di perut ketika duduk.

Duduk bersila di lantai

Ahli fisioterapi mengesyorkan posisi duduk yang baik untuk wanita hamil bersila atau duduk dengan telapak kaki saling bersentuhan. Kedudukan duduk ini dianggap dapat memperbaiki postur badan, mengurangkan kekejangan di punggung bawah, dan membantu melonggarkan sendi pinggul untuk mempersiapkan mereka untuk melahirkan anak.

Walau bagaimanapun, duduk bersila di atas lantai tidak digalakkan untuk wanita hamil yang mengalami gangguan pelvis seperti disfungsi pubis simfisis atau sakit tali pinggang pelvis. Untuk keadaan ini, duduk bersila cenderung menjadikan pelvis dalam keadaan tidak simetri, yang boleh menyebabkan sakit dan kekakuan.

Tidak hanya duduk di kerusi, duduk bersila di lantai untuk waktu yang lama juga tidak digalakkan kerana boleh memberi tekanan pada kaki dan pergelangan kaki. Ini boleh menghalang peredaran darah dan menyebabkan vena varikos.

Bangkit Berdiri dari Kedudukan Duduk

Sekiranya wanita hamil bosan duduk dan mahu berdiri, lakukan perlahan-lahan. Wanita hamil boleh mengikuti langkah-langkah ini jika anda ingin berdiri dari posisi duduk:

  • Perlahan-lahan gerakkan pelvis anda ke hadapan tanpa menggerakkan bahu.
  • Bersandar ke hadapan dan lurus punggung anda.
  • Mula berdiri perlahan-lahan tanpa membengkokkan punggung sehingga wanita hamil benar-benar berdiri dalam keadaan tegak.

Sekiranya wanita hamil sukar berdiri setelah duduk di lantai, disarankan agar mereka terus menggunakan kerusi untuk duduk atau meminta pasangan dan keluarga mereka menolong mereka berdiri.

Walau bagaimana posisi duduk yang baik untuk wanita hamil, di atas kerusi dan di lantai, disarankan untuk tidak berada di posisi yang sama selama lebih dari 30 minit agar punggung tidak kaku.

Jangan lupa berjumpa pakar sakit puan sekiranya ibu hamil merasakan pelbagai keluhan ketika duduk, berdiri, atau melakukan aktiviti seharian.