Kenali kriteria air minuman yang sesuai untuk dimakan

Air minuman yang sesuai untuk dimakan mesti memenuhi beberapa kriteria, seperti tidak berwarna, tidak berbau, dan tidak mengandungi bahan berbahaya. Kriteria ini penting untuk anda ketahui untuk mengelakkan masalah kesihatan kerana pengambilan air minum yang tidak dapat dilaksanakan.

Mengkonsumsi air minum setiap hari adalah penting untuk mengekalkan keadaan badan yang sihat. Minum air berguna untuk mencegah dehidrasi, membantu sistem pencernaan, melindungi tisu badan, dan menjaga kesihatan tulang dan sendi.

Namun, anda masih perlu memperhatikan kualiti air yang anda minum untuk mengelakkan pelbagai penyakit yang disebabkan oleh memakan air yang tidak sesuai untuk diminum, mulai dari cirit-birit, kolera, tifoid, hingga barah.

Kriteria Air Minum yang mencukupi

Kriteria air minum yang sihat dan sesuai mungkin berbeza di negara yang berbeza. Namun, menurut WHO dan Kementerian Kesehatan Republik Indonesia, air minum yang sesuai untuk dimakan harus memenuhi kriteria berikut:

1. Tidak mempunyai bau, warna dan rasa

Kriteria air minuman ini dapat dinilai dengan mudah oleh pancaindera manusia. Air yang selamat dan sesuai untuk dimakan adalah air yang tidak berwarna, tidak berbau, dan tidak mempunyai rasa atau rasa.

Anda harus mengelakkan minum air yang kelihatan keruh atau mendung, berbau tidak sedap, atau rasanya aneh, kerana ini menunjukkan bahawa air minum itu tercemar dengan kuman, bakteria, atau bahan kimia berbahaya, yang boleh menyebabkan penyakit.

2. Tidak dalam suhu tinggi

Suhu adalah salah satu parameter penting dalam menentukan sama ada air minuman sesuai untuk dimakan atau tidak. Ini kerana sumber air minum yang terdedah kepada suhu tinggi dapat memicu pertumbuhan mikroorganisma dan menjadikan air minum tercemar.

Contohnya ialah beberapa jenis bakteria koliform yang boleh tumbuh dan berkembang ketika minum air pada suhu 37 ° C. Sementara itu, bilangan bakteria E coli boleh meningkat dalam air pada suhu 44.2 ° C.

3. Tidak mengandungi mikroorganisma berbahaya

Kriteria seterusnya untuk minum air yang sesuai untuk dimakan adalah bahawa ia tidak mengandungi mikroorganisma yang berbahaya bagi kesihatan tubuh, seperti: E coli dan Salmonella, yang boleh menyebabkan cirit-birit.

Walaupun sukar untuk melihatnya secara langsung, anda boleh mengelakkan minum air yang mengandungi mikroorganisma dengan menjauhkan sumber air minum dari tandas dan tempat pembuangan sampah dan mengelakkan cahaya matahari.

Selain itu, jika anda menggunakan air minum dalam botol, pastikan air minum itu mempunyai izin pengedaran dari BPOM, masih tertutup rapat, bungkusannya tidak rusak, dan disimpan di tempat yang tidak terkena sinar matahari langsung.

4. Tidak mengandungi bahan kimia berbahaya

Selain mikroorganisma, air minum juga tidak boleh mengandungi bahan kimia yang berbahaya bagi tubuh, seperti arsenik, amonia, benzena, plumbum, dan merkuri.

Pengambilan air minum yang mengandungi bahan kimia berbahaya dapat meningkatkan risiko barah, kerosakan ginjal, gangguan sistem pembiakan, dan gangguan perkembangan mental dan fizikal.

Kehadiran bahan kimia berbahaya dalam air minum sekilas dapat dilihat dari bau dan rasa. Air minuman yang mengandungi bahan kimia berbahaya, seperti logam berat, biasanya mempunyai bau yang pedas dan rasa logam.

5. Mempunyai pH antara 6.5-8.5

Walaupun pH air minum tidak memberi kesan langsung kepada kesihatan tubuh, pH adalah salah satu parameter penting dalam menentukan kualiti air minum.

Air dengan pH yang terlalu rendah biasanya lebih mudah terkontaminasi dengan bahan pencemar yang membahayakan kesihatan. Selain itu, air jenis ini juga boleh menyebabkan kakisan atau karat pada saluran air minuman yang kemudian akan menjadikan air tercemar dan tidak sesuai untuk dimakan.

Sementara itu, air alkali atau air alkali dengan pH 8 atau 9 biasanya tidak memberi kesan buruk kepada kesihatan. Namun, memakan air dengan pH yang terlalu tinggi berisiko menyebabkan alkalosis. Keadaan ini biasanya disertai dengan gejala mual, muntah, dan cirit-birit.

Kriteria untuk minum air yang sesuai untuk penggunaan di atas dapat membantu anda menghindari penyakit yang disebabkan oleh air minuman yang telah tercemar. Oleh itu, kesihatan tubuh dan keluarga anda terjaga. Untuk menjaga kebersihan dan kualiti air minum, Anda juga dapat menggunakan penapis air.

Selain minum air yang sesuai untuk dimakan, Anda juga disarankan untuk menjalani gaya hidup yang sihat, seperti makan makanan berkhasiat, berolahraga secara teratur, dan tidak merokok untuk meningkatkan daya tahan dan mencegah serangan dari pelbagai penyakit.

Sekiranya anda mengalami simptom tertentu setelah memakan air minuman, seperti mual, muntah, sesak nafas, dan cirit-birit, segera berjumpa doktor untuk mendapatkan rawatan yang tepat.