Petua Minum Teh Selamat untuk Wanita Hamil

Minum teh semasa mengandung sebenarnya tidak mengapa. Walau bagaimanapun, wanita hamil mesti menggunakan petua selamat untuk minum teh semasa kehamilan untuk mengelakkan kesan sampingan yang boleh membahayakan kesihatan. Ingin tahu bagaimana petua itu? Lihat artikel berikut!

Sebilangan wanita hamil suka minum teh kerana merasakannya sakit pagi apa yang dialaminya lega setelah minum teh.

Mengkonsumsi teh semasa kehamilan sebenarnya selamat selagi diminum secara sederhana. Sebabnya, seperti kopi, teh juga mengandungi kafein yang dapat meningkatkan risiko gangguan kehamilan jika dikonsumsi terlalu banyak.

Petua untuk Minum Teh Selamat

Agar keselamatan minum teh semasa kehamilan dijaga, ada beberapa perkara yang perlu diperhatikan oleh wanita hamil, yaitu:

1. Mengoteh dengan cara yang betul

Sekiranya wanita hamil ingin mengambil minuman dari daun teh, pastikan wanita hamil terlebih dahulu mengurangkan kandungan kafein, ya. Caranya adalah dengan merendam daun teh selama 25 saat. Selepas itu, tapis dan biarkan teh selama 30 saat sebelum diminum.

2. Membmengatasi jumlah penggunaan

Wanita hamil disarankan untuk membatasi jumlah pengambilan teh, tidak lebih dari 200 mg atau sekitar dua cawan teh setiap hari. Ini penting kerana teh termasuk dalam minuman berkafein, jadi penggunaannya juga perlu dibatasi.

Sekiranya wanita hamil mengonsumsi kafein secara berlebihan, risiko keguguran, kelahiran pramatang, bayi dengan berat lahir rendah, dan masalah kesihatan lain dapat meningkat di kemudian hari.

3. Mengominum teh herba

Sebagai alternatif, wanita hamil boleh mengambil teh herba. Teh herba tidak dibuat dari daun teh yang mengandung kafein, tetapi dari tanaman atau buah-buahan, seperti daun pudina, lemon, raspberi, atau halia sehingga mereka dipercayai lebih selamat untuk dikonsumsi oleh wanita hamil.

Pilihan Teh herba Boleh digunakan Ibu mengandung

Selain tidak mengandungi kafein, kenikmatan teh herba tidak kalah dengan minuman yang berasal dari daun teh. kamu tahu. Terutama jika wanita hamil memasukkan potongan lemon, epal, dan oren ke dalam teh herba yang mereka makan.

Beberapa teh herba yang selamat diminum dan boleh memberi manfaat kepada ibu hamil adalah:

Teh halia

Halia adalah rempah yang dianggap selamat untuk dimakan oleh ibu hamil. Pengambilan teh halia semasa mengandung dapat membantu mengurangkan rasa mual.

Sekiranya wanita hamil mengambil teh halia, pastikan jumlah halia tidak melebihi 1500 mg sehari. Ini kerana pengambilan jahe dalam jumlah yang berlebihan dapat meningkatkan risiko keguguran.

Teh daun pudina

Pengambilan 1 cawan teh daun pudina semasa hamil dianggap selamat. Walau bagaimanapun, wanita hamil disarankan untuk tidak minum teh ini hingga trimester kedua kehamilan.

Teh raspberry

Teh raspberry berkhasiat untuk mengurangkan rasa mual, melegakan kesakitan semasa bersalin, dan mengurangkan risiko komplikasi pada kehamilan, seperti preeklampsia dan kelahiran pramatang. Walau bagaimanapun, teh raspberry hanya selamat untuk dimakan pada trimester kedua dan ketiga.

Walaupun teh herba relatif selamat untuk dimakan, ada beberapa jenis yang harus dibatasi atau dihindari oleh ibu hamil, kerana dikhuatiri akan mengganggu kehamilan. Antaranya ialah teh chamomile, teh dandelion dan teh pennyroyal.

Itulah petua untuk minum teh dengan selamat semasa kehamilan. Ingat, pengambilan teh semasa kehamilan tidak mengapa, tetapi hadkan dengan bijak. Sekiranya wanita hamil ingin mengetahui lebih lanjut mengenai keselamatan minum teh semasa kehamilan, cubalah berjumpa pakar sakit puan.