Jangan Percaya 5 Mitos Kehamilan Ini Meneka Jantina Bayi

Tidak sedikit wanita hamil yang ingin tahu dan ingin segera mengetahui jantina bayi. Ini menjadikan mitos kehamilan tentang bagaimana meneka jantina bayi yang tersebar luas di kalangan wanita hamil. Walau bagaimanapun, mitos ini tidak semestinya benar.

Walaupun sekarang ada teknologi yang dapat menentukan jantina bayi dalam kandungan, banyak wanita hamil masih mempercayai mitos kehamilan tertentu.

Salah satu mitos kehamilan yang tersebar luas adalah anggapan bahawa jantina bayi dapat ditentukan dari beberapa tanda, seperti kedudukan perut wanita hamil, degupan jantung janin, keinginan untuk makanan tertentu semasa kehamilan, kepada perubahan pada wajah. Namun, setakat ini belum ada bukti saintifik yang membenarkan pelbagai mitos mengenai cara meneka jantina bayi.

Mitos dalam Meneka Jantina Bayi

Agar wanita hamil tidak tersalah maklumat, berikut adalah beberapa mitos kehamilan mengenai cara meneka jantina bayi:

1. Kedudukan perut bawah menunjukkan bayi lelaki

Terdapat mitos yang mengatakan bahawa perut wanita hamil yang posisinya cenderung kelihatan sedikit lebih rendah atau lebih rendah ditafsirkan sebagai membawa bayi lelaki. Sementara itu, jika perut lebih condong di bahagian atas, ini menunjukkan bahawa anda membawa bayi perempuan.

Mitos ini tidak benar. Ukuran dan bentuk perut wanita hamil bukanlah penanda aras untuk menentukan jantina bayi. Sebenarnya, bentuk perut wanita hamil dipengaruhi oleh keadaan otot perut dan bentuk badan, kenaikan berat badan semasa kehamilan, dan kedudukan janin di dalam rahim.

2. Denyutan jantung janin yang lebih cepat bermaksud bayi perempuan

Mitos lain mengatakan bahawa jika degupan jantung janin melebihi 140 per minit, ini menunjukkan bahawa bayi adalah seorang gadis. Walau bagaimanapun, jika degupan jantung di bawah 140 per minit, jantina bayi adalah lelaki.

Sebenarnya, degupan jantung janin yang normal adalah dalam lingkungan 120-160 denyutan seminit. Tidak ada kajian yang menyatakan bahawa degupan jantung adalah penanda jantina janin.

Lebih-lebih lagi, degupan jantung janin boleh berubah pada setiap pemeriksaan, bergantung pada usia rahim, keadaan kesihatan ibu dan janin yang hamil, dan aktiviti janin di dalam perut.

3. Wajah seorang wanita hamil bulat dan pipinya memerah, yang bermaksud itu seorang gadis

Wanita hamil yang wajahnya kelihatan bulat dengan pipi kemerahan sering dipercayai sebagai tanda bahawa mereka akan melahirkan bayi perempuan. Ini tidak dapat disahkan, kerana setiap wanita hamil mengalami perubahan kulit yang berbeza disertai dengan kenaikan berat badan yang tidak sama.

Di samping itu, hampir setiap wanita hamil secara amnya akan mengalami cahaya kehamilan, yang merupakan keadaan apabila kulit wanita hamil kelihatan lebih bersih dan berkilat. Ini disebabkan oleh perubahan hormon semasa kehamilan, bukan jantina janin.

4. Ibu mahukan makanan manis menandakan bayi lelaki

Wanita hamil yang sering menginginkan makanan manis atau susu menunjukkan bahawa mereka membawa bayi perempuan, sementara mereka yang menginginkan makanan masin, gurih, dan pedas bermaksud mereka membawa bayi lelaki.

Keinginan wanita hamil untuk makan makanan dengan selera atau keinginan tertentu mungkin disebabkan oleh perubahan hormon yang membuat deria bau wanita hamil lebih sensitif. Keinginan untuk makanan tidak ada kaitan dengan jantina bayi.

5. Mual sepanjang hari adalah tanda bayi perempuan

Menurut mitos, perasaan mual yang dirasakan oleh wanita hamil sepanjang hari mungkin menunjukkan bahawa jantina janin adalah wanita. Walaupun pada hakikatnya, ini tidak dapat dijadikan panduan pasti dalam meneka jenis kelamin bayi.

Sebabnya, loya itu sendiri adalah perkara biasa yang dialami oleh wanita hamil. Keadaan ini disebabkan oleh perubahan hormon semasa kehamilan. Jadi, ia tidak ada kaitan dengan jantina bayi.

Walau bagaimanapun, satu kajian menunjukkan bahawa wanita hamil yang mengalami mual dan muntah yang berlebihan (hyperemesis gravidarum) sehingga dimasukkan ke hospital kerana keadaan ini cenderung mempunyai bayi perempuan. Walau bagaimanapun, penyelidikan ini masih belum cukup untuk dijadikan rujukan yang pasti.

Adakah Cara Mengesahkan Jantina Janin?

Sehingga kini, ada dua kaedah yang terbukti untuk menentukan jenis kelamin janin, iaitu:

Pemeriksaan ultrasound kehamilan

Ultrasound kehamilan biasanya dapat menentukan jantina janin ketika usia kehamilan mencapai 18-20 minggu. Pemeriksaan ini dapat mengesan jantina janin dengan tahap ketepatan yang tinggi, iaitu sekitar 80-90 persen.

Ujian genetik

Untuk menentukan jantina janin dengan lebih tepat, ada ujian lain yang boleh dilakukan, iaitu ujian DNA atau ujian genetik. Ujian ini biasanya dilakukan melalui pemeriksaan amniosentesis.

Walau bagaimanapun, ujian ini secara amnya tidak dilakukan secara rutin kerana agak mahal dan tidak semua hospital mempunyai kemudahan ini.

Di samping itu, tujuan utama ujian genetik adalah untuk menentukan sama ada janin mempunyai gangguan genetik atau penyakit kongenital. Ujian ini biasanya dilakukan sekiranya ibu atau ayah mempunyai sejarah penyakit keturunan.

Mendengar dan membincangkan pelbagai mitos kehamilan tidak dilarang, tetapi wanita hamil perlu bijak dan mengkaji fakta di sebalik itu.

Sekiranya terdapat mitos kehamilan yang terdengar tidak masuk akal dan membingungkan, wanita hamil selalu boleh berjumpa pakar sakit puan untuk menentukan sama ada ia benar atau tidak.