Kista Bartholin - Gejala, sebab dan rawatan

Kista Bartholin adalah benjolan berisi cecair yang disebabkan oleh kelenjar Bartholin yang tersumbat. Kista Bartholin umumnya kecil dan tidak menyakitkan. Namun, jika cairan di kista Bartholin dijangkiti, abses (penumpukan nanah) dapat terjadi.

Kelenjar Bartholin terletak di kedua-dua belah bibir faraj. Kelenjar ini kecil, sehingga tidak mudah dikesan oleh tangan atau mata. Kelenjar ini berfungsi mengeluarkan cecair yang bertindak sebagai pelincir semasa hubungan seksual.

Punca Kista Bartholin

Kista Bartholin disebabkan oleh saluran kelenjar Bartholin yang tersumbat. Apabila saluran tersumbat, cecair akan terperangkap di saluran atau kembali ke kelenjar. Lama kelamaan, ini akan menyebabkan saluran atau kelenjar membengkak dan membentuk sista.

Punca sebenar penyumbatan saluran kelenjar Bartholin tidak diketahui. Namun, luka, kecederaan, kerengsaan berulang, dan menjalani pembedahan, pada faraj boleh meningkatkan risiko penyumbatan kelenjar Bartholin.

Dalam beberapa kes, kista Bartholin juga dikaitkan dengan jangkitan kelamin yang disebabkan oleh Neisseria gonorrhoeae atau Chlamydia trachomatis. Di samping itu, jangkitan Escherichia coli Ia juga sering dikaitkan dengan penampilan kista Bartholin.  

Kista Bartholin boleh berlaku pada usia berapa pun. Walau bagaimanapun, keadaan ini lebih kerap berlaku pada wanita berusia antara 20 hingga 30 tahun yang aktif secara seksual. Kista jarang berlaku pada wanita pascamenopause kerana kelenjar Bartholin telah menyusut.

Gejala Bartholin Cyst

Kista Bartholin jarang menyebabkan gejala. Gejala baru akan muncul sekiranya ukuran sista cukup besar. Namun, secara umum, penyumbatan pada kelenjar Bartholin boleh menyebabkan gejala seperti:

 • Benjolan kecil dan tidak menyakitkan di satu sisi bibir faraj
 • Kemerahan dan bengkak di sekitar bibir bibir
 • Ketidakselesaan ketika berjalan, duduk, atau melakukan hubungan seks

Sekiranya kista dijangkiti dan berkembang menjadi abses, beberapa gejala lain akan muncul, iaitu:

 • Benjolan itu menyakitkan dan lembut
 • Faraj kelihatan bengkak
 • Keluar dari benjolan nanah
 • Demam

Bila hendak berjumpa doktor

Sebaiknya lakukan pemeriksaan kepada doktor jika benjolan muncul di sekitar faraj. Ini bertujuan untuk menentukan punca benjolan dan mengesan seawal mungkin kejadian keadaan yang lebih serius.

Segera berjumpa doktor sekiranya benjolan muncul ketika anda berusia lebih dari 40 tahun. Walaupun agak jarang berlaku, keadaan ini dapat menunjukkan penyakit atau keadaan lain yang lebih serius, seperti barah.

Selain itu, kista Bartholin dapat berulang. Periksa dengan doktor sekiranya gejala sista itu muncul semula walaupun telah dinyatakan sembuh.

Diagnosis Kista Bartholin

Pada peringkat awal, doktor akan mengemukakan soalan mengenai aduan pesakit dan sejarah perubatan. Selepas itu, doktor akan melakukan pemeriksaan fizikal, terutama di kawasan pelvis dan vagina untuk melihat sista secara langsung. Secara amnya, kista hanya berlaku pada satu sisi faraj, sementara bahagian lain tetap normal.

Sekiranya perlu, doktor juga akan melakukan ujian sokongan berikut:

 • Kultur penyapu cecair dari kista atau serviks (serviks), untuk menentukan sama ada terdapat jangkitan kelamin
 • Persampelan tisu kelenjar Bartholin (biopsi), untuk mengesan sel yang tidak normal, termasuk barah

Rawatan Kista Bartholin

Rawatan sista Bartholin ditentukan berdasarkan ukuran kista dan gejala yang ditimbulkannya. Kista kecil yang tidak menyebabkan gejala biasanya tidak memerlukan rawatan dan hilang sendiri.

Sebaliknya, kista memerlukan rawatan lebih lanjut jika menyebabkan simptom atau dijangkiti dan berkembang menjadi abses. Berikut adalah kaedah rawatan yang boleh dilakukan:

1. Rendam dalam air suam atau mandi sitz

Duduk berendam dalam air suam pada paras pinggul atau mandi sitz. Kaedah ini boleh dilakukan untuk melegakan kesakitan dan ketidakselesaan yang berlaku pada organ intim dan kadangkala dapat mengatasi kista kecil. Rawatan ini boleh dilakukan secara bebas di rumah.

2. Dadah

Penghilang rasa sakit, seperti paracetamol, boleh diambil untuk menghilangkan rasa sakit. Di samping itu, doktor juga boleh memberi ubat antibiotik untuk melegakan jangkitan menyebabkan abses di kista.

Ubat antibiotik juga dapat digunakan dalam kasus di mana infeksi menyebar ke kulit atau tisu di sekitar abses atau ketika penghidapnya mengalami jangkitan kelamin.

3. Pembedahan sayatan dan saliran

Pembedahan sayatan dan saliran diperlukan jika ukuran kista cukup besar, terutamanya jika terdapat jangkitan. Operasi dilakukan dengan membuat sayatan kecil (sayatan) di kista sehingga cairan nanah di dalamnya dapat keluar (saluran air).

4. Ppenjagaan kateter

Penyisipan tiub dengan kateter belon dilakukan untuk mengalirkan nanah. Dalam prosedur ini, sayatan kecil dibuat untuk memasukkan kateter ke dalam sista, kemudian balon mengembang agar kateter tidak terlepas dan dapat bertahan selama 2-6 minggu.

5. Marsupialisasi sista

Marsupialisasi kista dilakukan dengan membuat sayatan pada sista untuk mengalirkan nanah dan menjahit hujung sayatan ke kulit sekitarnya agar kista terbuka secara kekal. Prosedur ini boleh digabungkan dengan penyisipan kateter.

6. Pembuangan kelenjar Bartholin

Prosedur ini dilakukan apabila prosedur lain gagal. Operasi dilakukan dengan membuang keseluruhan kelenjar Bartholin.

Semasa proses penyembuhan, penting untuk selalu menjaga kebersihan kawasan sista mengikut nasihat doktor. Sekiranya mengelakkan aktiviti seksual semasa proses penyembuhan. Pakai pembalut semasa kateter di tempat, kerana nanah akan terus mengalir ketika jangkitan hilang.

Komplikasi Kista Bartholin

Kemungkinan komplikasi kista Bartholin adalah kista atau jangkitan yang berulang. Jika tidak dirawat, jangkitan juga dapat memasuki aliran darah dan menyebar ke seluruh tubuh, menyebabkan sepsis, walaupun ini jarang terjadi.

Pencegahan Kista Bartholin

Kerana penyebabnya tidak diketahui dengan pasti, kista Bartholin sukar dicegah. Namun, ada beberapa cara yang dapat dilakukan untuk mengurangkan risiko terkena abses atau jangkitan pada kista, yaitu:

 • Jaga kebersihan kawasan sekitar organ intim, dan biasakan membersihkan organ intim dari depan ke belakang
 • Elakkan aktiviti yang boleh menyebabkan kecederaan pada kawasan di sekitar faraj
 • Gunakan kondom semasa melakukan hubungan seks untuk mengelakkan jangkitan kelamin