Mengapa orang mempunyai impian basah?

Semasa memasuki akil baligh, remaja lelaki akan mengalami mimpi basah. Tidak jarang, impian yang mana erotik ini juga berpengalaman oleh lelaki dewasa. Asungguh mimpi basah dan berapa banyakselalunyaimpian basah masih berkata masuk akal?

Ejakulasi biasanya berlaku apabila seorang lelaki mendapat rangsangan seksual, sama ada semasa persetubuhan atau melancap. Mimpi basah atau pelepasan pada waktu malam adalah ejakulasi yang berlaku ketika seorang lelaki tidur tanpa adanya rangsangan seksual.

Impian basah dalamUmur Dewasa Muda

Berapa kali seseorang bermimpi basah sangat berbeza. Walau bagaimanapun, lelaki usia produktif, iaitu dari usia remaja hingga 30-an, mengalaminya lebih kerap.

Salah satu faktor yang mencetuskan impian basah adalah kurangnya aktiviti seksual, terutama pada lelaki yang tidak mempunyai pasangan. Seberapa kerap seorang lelaki mengalami mimpi basah juga dianggap berkaitan dengan melancap. Secara amnya, kebanyakan mimpi basah dialami oleh lelaki yang jarang melancap.

Walaupun impian basah adalah perkara biasa pada lelaki, sebenarnya tidak semua lelaki mengalaminya. Terdapat juga beberapa lelaki yang jarang atau tidak pernah bermimpi basah, walaupun mereka telah memasuki usia produktif mereka.

akil baligh

Mimpi basah biasanya muncul pada masa sebelum remaja atau baligh. Pada masa itu, tubuh lelaki mula menghasilkan hormon testosteron yang akan menghasilkan sperma.

Pada masa ini, lelaki muda mengalami beberapa perubahan dalam badan mereka. Ketika berusia 12 tahun, zakar remaja lelaki mula membesar dan memanjang. Testis juga akan mengalami perkembangan dan pertumbuhan rambut kemaluan yang semakin tebal dan merebak di sekitar alat kelamin.

Di samping itu, pada masa ini juga remaja lelaki secara amnya akan mengalami perubahan dalam pertumbuhan massa suara dan otot. Tingginya meningkat sekitar 7-8 cm setahun. Pada masa inilah pemuda biasanya mula bermimpi basah.

Impian Basah Adalah Biasa

Mimpi basah yang menyebabkan ejakulasi tidak berbahaya bagi tubuh. Beberapa andaian yang dikembangkan mengenai impian basah, seperti melemahkan badan untuk memendekkan umur, sama sekali tidak benar.

Walaupun berkait rapat dengan seksualiti lelaki, mimpi basah sebenarnya juga dapat dialami oleh wanita. Walau bagaimanapun, mimpi basah pada wanita kurang biasa dan tidak selalu menyebabkan pembuangan dari alat kelamin seperti ejakulasi.

Mimpi basah adalah tindak balas normal dan semula jadi tubuh terhadap perubahan hormon. Mimpi basah juga tidak mempunyai risiko kesihatan atau masalah kesuburan di masa depan. Mimpi basah adalah tanda bahawa seorang lelaki telah memasuki usia baligh dan akan menjadi lelaki dalam beberapa tahun akan datang.

Namun, mimpi basah sering mencetuskan rasa malu, kekeliruan, atau perasaan tidak selesa. Untuk mengatasinya, ibu bapa atau saudara terdekat perlu berbincang dan memberikan maklumat mengenai impian basah kepada remaja lelaki.

Dengan cara ini, lelaki muda akan memahami dengan lebih baik bahawa apa yang mereka alami adalah normal.

Sekiranya anda masih mempunyai pertanyaan mengenai mimpi basah atau mengalami aduan tertentu, seperti terlalu banyak mimpi basah, anda boleh berjumpa doktor.


$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found