5 Cara Mudah Mengatasi Gejala PMS

Sindrom pramenstruasi atau PMS sering menyebabkan ketidakselesaan mengganggu aktiviti. Nah, ada cara mudah untuk mengatasi gejala PMS yang boleh anda cuba lakukan. Kaedah ini agak mudah, praktikal, dan diketahui berkesan untuk mengatasi gejala yang timbul.

Sindrom pramenstruasi atau sindrom pramenstruasi (PMS) adalah kumpulan gejala yang muncul sebelum haid berlangsung, iaitu sekitar 1-2 minggu sebelum darah haid keluar. Gejala biasanya merangkumi sakit kepala, kekejangan perut, dan perubahan mood.

Penyebab gejala PMS tidak diketahui secara pasti, tetapi ia dianggap dipengaruhi oleh perubahan hormon estrogen dan progesteron sebelum dan semasa haid.

Gejala PMS bukan keadaan berbahaya dan secara amnya akan reda sebaik sahaja haid anda bermula. Walau bagaimanapun, gejala ini sering mengganggu aktiviti harian. Oleh itu, langkah-langkah diperlukan untuk mengatasi gejala PMS yang muncul.

Beberapa Cara Mudah Mengatasi Gejala PMS

Aduan simptom PMS yang masih ringan dapat diatasi dengan cara sederhana di rumah. Berikut adalah beberapa cara untuk mengatasi gejala PMS yang muncul:

1. Makan makanan yang kaya dengan karbohidrat kompleks dan kalsium

Pengambilan makanan yang kaya dengan karbohidrat kompleks, seperti roti gandum, beras merah, kentang, dan kacang, dapat mengatasi peningkatan selera makan semasa PMS dan mengatur kadar gula darah menjadi lebih stabil.

Untuk mengatasi gejala PMS ini, anda disarankan untuk makan makanan yang kaya dengan karbohidrat kompleks dalam bahagian kecil, tetapi lebih kerap.

Di samping itu, memenuhi pengambilan kalsium setiap hari juga dapat mengatasi gejala PMS, seperti kembung perut, kelembutan payudara, dan perubahan mood. Anda boleh mendapatkan faedah kalsium dengan memakan sayur-sayuran hijau, susu dan produk tenusu, dan salmon.

2. Mengehadkan pengambilan minuman beralkohol dan berkafein

Sindrom pramenstruasi juga sering menyebabkan perut kembung dan sukar tidur. Nah, untuk mengelakkan gejala ini menjadi lebih teruk, hadkan pengambilan minuman beralkohol dan berkafein, seperti kopi dan teh.

3. Berhenti merokok

Satu kajian menunjukkan bahawa merokok boleh memburukkan lagi gejala PMS. Kajian lain juga menunjukkan bahawa merokok boleh menyebabkan tempoh yang tidak teratur dan mencetuskan menopaus awal.

Oleh itu, jika anda mempunyai tabiat merokok, anda harus menghentikan kebiasaan itu mulai sekarang. Selain dapat mengatasi gejala PMS, anda juga dapat mengelakkan risiko menopaus awal.

4. Rutin bersenam

Cara lain untuk mengatasi gejala PMS adalah dengan melakukan senaman secara teratur. Semasa anda bersenam, badan anda mengeluarkan endorfin, yang boleh mencetuskan perasaan senang, merehatkan badan, dan mengurangkan kesakitan PMS.

Tidak hanya merawat gejala PMS, senaman secara teratur juga dapat mengurangi tekanan, keletihan, insomnia, dan kemurungan. Anda boleh melakukan senaman ringan dengan berjalan cepat, berbasikal, atau berenang sekurang-kurangnya 30 minit 5 kali seminggu.

5. Cukup rehat

Kurang tidur diketahui menyebabkan gejala PMS, seperti keletihan, kegelisahan, dan kegelisahan perubahan emosi. Oleh itu, disarankan agar anda selalu mempunyai waktu rehat yang mencukupi sekurang-kurangnya 7-8 jam setiap malam untuk mengelakkan aduan ini muncul.

Selain beberapa cara di atas, anda juga disarankan untuk memenuhi keperluan cairan tubuh anda dengan minum banyak air, makan buah-buahan, dan menghindari makanan segera untuk mengatasi gejala PMS.

Cara Mengatasi Gejala PMS dengan Ubat

Sekiranya beberapa kaedah di atas tidak berkesan dalam menangani gejala PMS yang muncul, pengambilan ubat mungkin diperlukan untuk melegakan gejala, terutama jika mengganggu aktiviti.

Berikut adalah beberapa jenis ubat yang boleh digunakan untuk merawat gejala PMS:

Pelega kesakitan

Paracetamol adalah ubat penghilang rasa sakit yang boleh diambil untuk merawat gejala PMS, seperti sakit otot, kekejangan perut, sakit payudara, dan sakit kepala. Ubat ini biasanya diambil sebelum atau pada awal haid anda.

Sebelum mengambil parasetamol, anda dinasihatkan untuk selalu memperhatikan dos dan arahan penggunaan yang tertera pada bungkusan.

Ubat kontraseptif

Selain mencegah kehamilan, pil kawalan kelahiran juga dapat menstabilkan hormon sehingga gejala PMS akan bertambah baik. Walau bagaimanapun, penggunaan ubat ini mesti sesuai dengan nasihat doktor.

Ubat antidepresan

Ubat antidepresan biasanya digunakan untuk merawat kemurungan. Walau bagaimanapun, dalam keadaan tertentu seperti gejala PMS yang teruk, doktor mungkin menetapkan ubat ini.

Sekiranya cara untuk merawat gejala PMS dengan ubat-ubatan juga tidak berkesan atau aduannya bertambah buruk dan tidak hilang setelah haid, jangan ragu untuk berjumpa doktor sehingga rawatan dapat dilakukan sesuai dengan aduan yang anda sedang mengalami.