5 Khasiat Teh Hijau untuk Kesihatan

Manfaat kesihatan teh hijau telah dipercayai sejak sekian lama. Sebenarnya, teh hijau disebut-sebut sebagai salah satu minuman paling sihat di dunia dan dipercayai dapat mencegah pelbagai jenis penyakit. Bukan hanya itu, terdapat banyak faedah lain dari teh hijau yang boleh anda perolehi.

Teh hijau berasal dari daun tumbuhan Camellia sinensis. Minuman ini telah digunakan dalam perubatan Jepun dan Cina selama berabad-abad. Pemprosesan teh hijau lebih pendek daripada jenis teh lain, seperti teh hitam, sehingga kandungan nutrisi dan antioksidan di dalamnya tetap terjaga.

Kandungan Nutrien Teh Hijau

Dalam 100 gram teh hijau, terdapat pelbagai nutrien seperti berikut:

  • 1 kcal tenaga
  • 0.2 gram protein
  • 1 miligram magnesium
  • 8 miligram kalium
  • 12 miligram kafein

Selain itu, teh hijau juga mengandungi antioksidan, anti-radang, dan antikanker yang baik untuk menjaga tubuh yang sihat. Minuman ini juga baik untuk kanak-kanak dan kanak-kanak makan semasa mereka bosan minum air.

Manfaat Kesihatan Teh Hijau

Teh hijau kaya dengan antioksidan yang berguna dalam memerangi radikal bebas yang masuk ke dalam badan. Pendedahan berlebihan terhadap radikal bebas boleh merosakkan sel-sel badan, menyebabkan penuaan dini dan penyakit berbahaya seperti barah.

Salah satu antioksidan dalam teh hijau adalah katekin. Sebatian katekin memainkan peranan penting dalam menghentikan kerosakan sel badan. Sekiranya diminum secara berkala, teh hijau dapat memberikan banyak manfaat kesihatan, seperti:

1. Mencegah penyakit jantung dan strok

Penyakit kardiovaskular, termasuk penyakit jantung dan strok, adalah penyebab utama kematian di dunia. Satu kajian menunjukkan bahawa pengambilan teh hijau dapat menurunkan kolesterol total dan kolesterol jahat (LDL).

Selain itu, teh hijau juga mengandungi asid fenolik, yang dapat mengurangkan risiko penyakit jantung koronari.

2. Menghambat pertumbuhan sel barah

Polifenol adalah salah satu antioksidan yang terdapat dalam teh hijau. Senyawa ini dapat menghambat pertumbuhan berbagai jenis sel barah, seperti barah kulit, barah paru-paru, barah perut, dan barah payudara.

Walau bagaimanapun, penyelidikan lebih lanjut dan menyeluruh masih diperlukan untuk memastikan keberkesanan teh hijau dalam mencegah barah.

3. Mencegah diabetes

Satu kajian menunjukkan bahawa teh hijau dapat meningkatkan prestasi insulin dan menurunkan kadar gula darah pada pesakit diabetes. Oleh itu, teh hijau selamat untuk dimakan oleh orang yang menghidap diabetes.

4. Menurunkan berat badan

Ujian klinikal menunjukkan bahawa teh hijau bermanfaat dalam meningkatkan metabolisme tubuh dan membakar lemak, terutama lemak di perut. Walau bagaimanapun, faedah teh hijau untuk penurunan berat badan tidak berlaku untuk orang dewasa yang gemuk.

5. Sayamenstabilkan tekanan darah

Teh hijau diketahui dapat mengendurkan otot di saluran darah, sehingga menurunkan tekanan darah. Selain itu, kandungan polifenol di dalamnya juga mampu menurunkan tekanan darah di dalam badan.

Sebagai tambahan kepada manfaat di atas, teh hijau juga dipercayai dapat memperbaiki kulit yang rosak, mengurangkan gejala rheumatoid arthritis, menjaga kesihatan otak, dan mengurangkan kegelisahan. Walau bagaimanapun, penyelidikan lebih lanjut masih diperlukan untuk membuktikan keberkesanan teh hijau untuk kesihatan umum.

Anda boleh mendapatkan faedah maksimum teh hijau, jika diminum secara berkala dan tidak berlebihan. Namun, untuk menjaga tubuh yang sihat, Anda masih harus menerapkan gaya hidup yang sihat, yaitu dengan makan makanan berkhasiat, mendapatkan waktu istirahat yang cukup, dan berolahraga secara teratur.

Sekiranya anda mengambil ubat atau makanan tambahan, anda harus berjumpa dengan doktor terlebih dahulu sebelum anda minum teh hijau. Ini kerana teh hijau boleh menyebabkan interaksi dengan ubat atau makanan tambahan tertentu.


$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found