Titik Gelap - Gejala, sebab dan rawatan

Tompok hitam atau ephelis adalah bintik-bintik kecil pada kulit yang berwarna lebih gelap daripada kawasan sekitarnya. Bintik-bintik hitam sering muncul di wajah. Namun, bintik-bintik hitam juga boleh terjadi pada kulit lengan, dada, atau leher.

Bintik-bintik gelap adalah keadaan biasa dan boleh terjadi pada usia berapa pun, terutama pada musim panas dan pada orang berkulit cerah. Keadaan ini berlaku kerana peningkatan pengeluaran pigmen semula jadi kulit (melanin).

Bintik hitam sering disebut jeragat. Sebenarnya, bintik hitam hanya satu jenis jeragat. Jenis jeragat lain adalah lentigo. Salah satu jenis lentigo, iaitu solar lentigo, yang sering muncul pada usia tua dan penyebab utamanya adalah pendedahan cahaya matahari.

Punca Titik Gelap

Bintik-bintik gelap muncul kerana peningkatan pengeluaran melanin pada kulit, terutama setelah terdedah kepada cahaya matahari atau sinar ultraviolet. Melanin adalah pigmen semula jadi yang menentukan warna kulit seseorang. Semakin melanin pada kulit, semakin gelap kulit seseorang.

Tompok gelap muncul ketika kulit menyerap sinar ultraviolet, menyebabkan peningkatan pengeluaran melanin. Selanjutnya, bahagian kulit yang mempunyai banyak melanin atau mempunyai melanin terkumpul, akan berwarna lebih gelap daripada kulit di sekitarnya, sehingga terlihat seperti bintik-bintik.

Tompok-tompok hitam boleh dialami oleh orang-orang dari semua peringkat umur. Namun, ada beberapa faktor yang dapat meningkatkan risiko munculnya bintik-bintik gelap, yaitu:

 • Selalunya terdedah kepada cahaya matahari atau terdedah lama
 • Mempunyai kulit putih atau cerah
 • Mempunyai keluarga yang juga mempunyai keadaan yang serupa (faktor genetik)

Gejala Titik Gelap

Tompok gelap bukanlah keadaan yang menyebabkan gejala tertentu. Walau bagaimanapun, keadaan ini mempunyai ciri khas dari segi warna, bentuk, lokasi, dan pencetus. Inilah penjelasannya:

 • Warna

  Tompok-tompok hitam umumnya tidak hitam, tetapi kemerahan atau coklat dan lebih gelap daripada kawasan kulit di sekitarnya.

 • Bentuk

  Tompok-tompok hitam kelihatan kecil (kira-kira 1 mm) dan bintik-bintik rata (tidak menonjol) atau bintik-bintik yang tersebar di permukaan kulit.

 • Lokasi

  Bintik-bintik hitam biasanya muncul di wajah dan umumnya merebak dari jambatan hidung ke pipi. Tompok-tompok hitam juga biasa terdapat pada leher, dada, dan lengan.

 • Pencetus

  Bintik-bintik gelap biasanya muncul setelah terkena cahaya matahari, seperti pada musim panas dan akan hilang apabila tidak terkena cahaya matahari.

Bintik-bintik gelap umumnya pertama kali muncul pada masa kanak-kanak dan hilang seiring bertambahnya usia. Tompok-tompok ini pada amnya tidak menyakitkan dan umumnya tidak membahayakan kesihatan.

Bila hendak berjumpa doktor

Secara amnya, bintik hitam tidak membahayakan kesihatan. Namun, jika bintik hitam berubah bentuk, ukuran, tekstur, seperti yang akan dijelaskan di bawah, lakukan pemeriksaan kepada dokter untuk mengetahui penyebabnya dan mendapatkan perawatan. Beberapa tanda yang perlu diperhatikan termasuk:

 • Bintik-bintik berkembang, misalnya, tumbuh dengan ketara dan mempunyai dimensi
 • Flek yang menonjol mempunyai bentuk yang tidak teratur
 • Tompok-tompok yang berkembang mempunyai tekstur yang tidak rata atau bergelombang
 • Tompok berubah warna
 • Bintik menyakitkan

Mendiagnosis Titik Gelap

Doktor akan bertanya mengenai gejala, sejarah perubatan pesakit dan keluarga, serta aktiviti atau tabiat yang berkaitan dengan pendedahan cahaya matahari yang berlebihan.

Selepas itu, doktor akan melihat keadaan bintik-bintik hitam pada kulit pesakit, iaitu warna, bentuk, ukuran, tekstur, dan lokasi. Sekiranya difikirkan perlu, misalnya jika terdapat tanda-tanda keganasan, doktor akan melakukan biopsi tisu kulit untuk menentukan kehadiran atau ketiadaan sel yang tidak normal.

Rawatan Titik Gelap

Tompok gelap umumnya tidak berbahaya sehingga tidak memerlukan rawatan. Sebenarnya, kebanyakan keadaan ini cenderung hilang dengan usia.

Walau bagaimanapun, sebilangan orang mendapati keadaan ini mengganggu penampilan. Oleh itu, rawatan bintik-bintik hitam bertujuan untuk menutup, mencerahkan, dan menyamarkan bintik-bintik gelap atau perubahan warna kulit yang berlaku.

Satu perkara yang boleh dilakukan adalah dengan menggunakan alat solek atau bahan semula jadi untuk memutihkan wajah. Selain itu, jika bintik-bintik hitam mengganggu, ada beberapa kaedah rawatan yang boleh diberikan oleh doktor, iaitu:

1. Pelindung matahari (sunblock)

Untuk melindungi kulit dari paparan sinar ultraviolet, disarankan agar anda menggunakan pelindung matahari dengan SPF 30 atau lebih ketika anda berada di luar rumah.

2. Krim pemutih

Krim pemutih biasanya mengandungi hidrokuinon yang berfungsi menekan pengeluaran melanin dan mencerahkan kawasan kulit gelap.

3. Krim retinoid

Krim retinoid mengandungi sebatian vitamin A, seperti tretinoin topikal. Ubat ini berfungsi untuk mencerahkan dan mengatasi bintik hitam. Hasil rawatan dengan tretinoin topikal umumnya dapat dilihat setelah beberapa bulan penggunaan berkala. Ubat ini boleh didapati dengan preskripsi doktor.

4. Terapi laser

Terapi laser dilakukan dengan memancarkan cahaya yang mempunyai gelombang dan intensiti tertentu pada bintik-bintik hitam pada kulit. Terapi ini dapat meringankan dan mengurangkan penampilan bintik-bintik gelap dengan selamat dan berkesan. Kesan terapi laser juga agak rendah.

5. Pembedahan Cryosurgery

Pembedahan Cryosurgery adalah prosedur yang menggunakan nitrogen cair suhu rendah untuk membekukan dan memusnahkan sel-sel kulit yang bermasalah, seperti bintik-bintik gelap. Prosedur ini dianggap selamat dengan masa pemulihan yang singkat. Namun, tidak semua jenis bintik dapat dirawat dengan cara ini.

6. Kulit kimia

Kulit kimia Ini dilakukan dengan menggunakan cecair kimia, seperti asid alphahydroxy atau asid trikoloasetik. Bahan ini berfungsi dengan membuang sel kulit yang bermasalah dan mempromosikan pertumbuhan semula kulit.

Secara amnya, rawatan bintik hitam perlu dilakukan secara berkala untuk mendapatkan hasil yang maksimum. Selain memberikan manfaat, kaedah penanganan di atas juga berpotensi menimbulkan kesan sampingan, salah satunya adalah kerengsaan kulit. Sekiranya anda mengalami kesan sampingan ini, segera berjumpa doktor.

Komplikasi Titik Gelap

Tompok gelap jarang menyebabkan komplikasi. Walau bagaimanapun, keadaan ini lebih biasa pada orang yang berkulit putih atau berkulit putih. Orang dengan keadaan ini lebih terdedah kepada kerosakan kulit akibat terdedah kepada cahaya matahari.

Pencegahan Titik Gelap

Titik gelap timbul kerana gabungan faktor genetik dan pendedahan cahaya matahari atau sinar ultraviolet (UV). Faktor genetik tidak dapat diubah, tetapi pendedahan langsung kepada sinar UV pada kulit dapat dicegah dengan cara berikut:

 • Elakkan aktiviti luar ketika matahari bersinar, iaitu sekitar jam 10 pagi hingga 4 petang.
 • Gunakan pelindung matahari yang mengandungi SPF 30 atau lebih semasa keluar.
 • Pakai pakaian tertutup, seperti kemeja, seluar, dan topi, ketika melakukan aktiviti luar ketika matahari terik.