Ini adalah 5 Cara Berkesan untuk Menghilangkan Rambut Ketiak

Sekiranya anda mengalami masalah dengan penampilan atau bau badan kerana rambut ketiak yang terlalu tebal dan cepat tumbuh, anda tidak perlu risau lagi. Terdapat beberapa cara untuk menghilangkan rambut ketiak yang boleh anda lakukan, dari mencukurnya hingga menjalani rawatan laser.

Rambut ketiak sebenarnya berfungsi untuk mengurangkan geseran pada kulit ketika seseorang melakukan aktiviti tertentu, seperti berlari dan berjalan. Ini menjadikan kulit ketiak kurang terdedah kepada kerengsaan.

Namun, ketiak adalah kawasan badan yang sering lembap kerana banyak berpeluh. Kehadiran rambut ketiak sebenarnya menyebabkan peluh terperangkap dan bakteria mudah membiak, sehingga mencetuskan bau badan.

Pelbagai Cara Menghilangkan Rambut Ketiak

Terdapat beberapa cara yang boleh anda lakukan untuk menghilangkan rambut ketiak, termasuk:

1. Mencukur rambut ketiak

Mencukur adalah salah satu cara paling mudah untuk menghilangkan rambut ketiak. Walau bagaimanapun, kaedah ini biasanya hanya berlangsung 1-3 hari sebelum rambut ketiak mula tumbuh semula.

Untuk melakukan ini, anda disarankan untuk membasahi dan menggunakan krim pencukur terlebih dahulu pada kulit ketiak. Selepas itu, mulailah mencukur rambut ketiak ke arah rambut tumbuh.

Walaupun mudah dilakukan, mencukur rambut ketiak dapat menyebabkan kerengsaan atau luka pada kulit ketika dilakukan dengan pisau cukur yang sudah tumpul. Selain itu, mencukur bulu ketiak juga dapat menyebabkan rambut tumbuh ke dalam.

2. Mengeluarkan rambut ketiak

Cara seterusnya untuk menghilangkan rambut ketiak adalah dengan mencabutnya dengan penghilang rambut ketiak atau pinset. Kaedah ini boleh bertahan 3-8 minggu sehingga rambut ketiak muncul kembali.

Namun, anda harus membersihkan pinset dengan alkohol sebelum dan selepas menanggalkan bulu ketiak untuk mengurangkan risiko kerengsaan dan jangkitan pada kulit ketiak.

3. Lakukan waxing

Waxing Ini dilakukan dengan menggunakan lilin cair ke ketiak dan melekatkan kain di atas lilin. Selepas itu, kain akan ditarik dengan cepat sehingga bulu ketiak ditarik hingga ke akar.

Kaedah ini boleh dilakukan setiap 3-6 minggu atau ketika rambut ketiak panjangnya sekitar 0,5 cm. Sekiranya terlalu pendek, lilin yang digunakan tidak akan melekat pada bulu ketiak, sedangkan bulu ketiak yang terlalu panjang juga sukar ditarik.

Walaupun dapat menghilangkan bulu ketiak, waxing risiko menyebabkan ruam merah, kerengsaan, dan keradangan pada akar rambut.

Oleh itu, anda perlu tahu bagaimana caranya waxing langkah-langkah yang sesuai, seperti tidak menggunakan krim retinoid terlebih dahulu atau menarik kain ke arah yang bertentangan dengan arah pertumbuhan rambut.

4. Menggunakan krim penyingkiran bulu ketiak

Krim penyingkiran rambut ketiak kini lebih senang didapati di pasaran. Krim ini berfungsi dengan memecahkan keratin rambut, sehingga rambut ketiak akan mudah gugur atau gugur.

Semasa menggunakan krim penyingkiran bulu ketiak, anda tidak disarankan untuk membiarkannya terlalu lama, kerana boleh menyebabkan kulit ketiak mengalami ruam dan meradang.

Selain itu, anda juga disarankan untuk melakukan ujian terlebih dahulu dengan menggunakan krim penyingkiran bulu ketiak pada bahagian kulit yang kecil untuk mengetahui sama ada anda mempunyai alergi terhadap bahan-bahan yang terdapat dalam krim tersebut.

5. Menggunakan kaedah laser atau IPL (Cahaya Pulsed Intens)

Kaedah laser atau IPL adalah kaedah menghilangkan bulu ketiak yang dianggap lebih berkesan, kerana hasilnya lebih tahan lama daripada kaedah lain. Namun, untuk mendapatkan hasil yang maksimum, rawatan ini perlu dilakukan sekurang-kurangnya 6 kali dengan jarak beberapa bulan.

Prosedur untuk menghilangkan rambut ketiak dengan laser atau IPL membawa risiko kesan sampingan, seperti kemerahan kulit, kerengsaan, perubahan warna kulit, dan penampilan tisu parut. Oleh itu, prosedur ini disyorkan untuk dijalankan di bawah pengawasan doktor.

Sebagai tambahan kepada kaedah di atas, dalam kes tertentu seperti orang yang mengalami pertumbuhan rambut yang berlebihan akibat sindrom ovarium polikistik atau hirsutisme, rambut ketiak dapat dirawat dengan ubat penurun hormon. Walau bagaimanapun, ini hanya boleh dilakukan mengikut nasihat dan arahan doktor.

Pelbagai kaedah untuk menghilangkan rambut ketiak dapat dipilih sesuai dengan keadaan dan keselesaan anda.Namun, jika muncul tanda-tanda kerengsaan atau jangkitan setelah menghilangkan rambut ketiak, segera berjumpa doktor untuk mendapatkan rawatan yang tepat.


$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found