7 Kebaikan Bayam dan Cara Mengolahnya

Bukan hanya sedap dimakan, pelbagai khasiat bayam untuk kesihatan juga sangat disesalkan. Manfaat ini berasal dari pelbagai nutrien yang terkandung di dalamnya. Tidak hairanlah bayam sering dimasukkan dalam diet sihat harian.

Bayam adalah salah satu jenis sayuran hijau yang banyak ditanam dan dikembangkan di Asia, termasuk Indonesia. Bukan hanya baik untuk orang dewasa, sayur ini juga baik untuk dimakan oleh bayi, kanak-kanak, wanita hamil, dan orang tua.

Bayam dikenali sebagai sayuran rendah kalori dan kaya serat, ini menjadikan bayam sebagai salah satu pilihan sayur untuk diet. Selain itu, bayam juga mengandungi pelbagai nutrien lain, seperti:

  • Vitamin A, vitamin B kompleks, vitamin C, dan Vitamin E
  • Magnesium
  • Besi
  • Asid folik
  • Kalsium
  • Potasium

Selain itu, bayam juga mengandungi pelbagai jenis antioksidan, seperti lutein dan zeaxanthin.

Pelbagai Manfaat Bayam

Seperti yang dinyatakan sebelum ini, bayam menawarkan pelbagai manfaat kesihatan yang tidak boleh dilewatkan. Faedah ini merangkumi:

1. Melegakan keradangan

Kandungan antioksidan yang tinggi dalam bayam berperanan melawan radikal bebas yang dapat menyebabkan keradangan, seperti penyakit artritis reumatoid. Dalam penyakit ini, keradangan adalah penyebab sakit sendi.

2. Meningkatkan sistem ketahanan badan

Bayam juga diketahui kaya akan vitamin dan mineral, seperti vitamin A, vitamin C, folat, dan magnesium. Pelbagai nutrien ini diketahui dapat meningkatkan sistem imun.

3. Mencegah anemia

Bayam adalah sumber zat besi yang baik. Namun, sayur-sayuran ini juga mengandungi oksalat yang dapat menghalang penyerapan zat besi dalam badan. Untuk mengatasi masalah ini, ikuti pengambilan vitamin C untuk membantu menyerap zat besi.

4. Menjaga kesihatan mata

Kandungan karotenoid yang terdapat dalam bayam, seperti beta karoten, lutein, dan zeaxanthin , diketahui dapat menjaga kesihatan mata dan mengurangkan risiko beberapa penyakit, seperti rabun malam dan degenerasi makula.

5. Menurunkan risiko penyakit kardiovaskular

Salah satu kelebihan memakan bayam adalah mengurangkan risiko penyakit kardiovaskular. Ini kerana bayam mengandungi nitrat yang dapat menurunkan tekanan darah dan mengurangkan risiko masalah jantung.

6. Mengekalkan kulit yang sihat

Seperti diketahui, bayam kaya dengan antioksidan, jadi sangat baik untuk menjaga dan melindungi kesehatan kulit dari dalam, terutama dari paparan radikal bebas.

7. Mencegah barah

Kandungan lutein, karotenoid, dan zeaxanthin yang tinggi bayam, mampu melawan dan menghilangkan radikal bebas dari badan. Oleh itu, risiko mendapat barah akan berkurang.

Namun, perlu diingat bahawa makan bayam sahaja tidak mencukupi untuk menjaga kesihatan tubuh secara keseluruhan. Anda digalakkan untuk terus menjalani gaya hidup yang sihat, seperti bersenam secara teratur, makan makanan berkhasiat, dan mendapat cukup waktu rehat.

Petua Mencuci dan Memproses Bayam

Supaya faedah bayam dapat diperoleh secara optimum, pastikan anda memproses sayur ini dengan betul. Berikut adalah beberapa petua:

  • Pilih bayam yang masih kelihatan segar.
  • Basuh bayam dengan bersih sebelum memprosesnya untuk menghilangkan kotoran dan kuman yang melekat pada daun dan batang.
  • Sekiranya anda tidak mahu memproses bayam dengan segera, simpan di dalam bekas yang bersih dan kedap udara, kemudian masukkan ke dalam peti sejuk agar sentiasa segar.

Harap maklum bahawa bayam segar yang belum dicuci boleh bertahan hingga 4 hari, jika dimasukkan ke dalam beg plastik dan disimpan di dalam peti sejuk. Elakkan memanaskan bayam yang dimasak kerana boleh mengurangkan kandungan nutrien di dalamnya.

Selain memperhatikan cara mencuci dan menyimpan bayam, pastikan juga peralatan dapur anda bebas dari kuman dan bakteria. Oleh itu, jangan lupa untuk selalu mencuci peralatan dapur menggunakan sabun dan air.

Untuk mengetahui lebih lanjut mengenai faedah bayam, anda boleh berjumpa doktor.


$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found