6 Khasiat Daun Kelor untuk Kesihatan

Manfaat daun kelor untuk kesihatan tidak perlu diragui. Tumbuhan ini telah lama dikenal sebagai tumbuhan herba yang baik untuk menjaga tekanan darah untuk mencegah barah. Bukan hanya itu, daun kelor mempunyai pelbagai khasiat lain.

Daun kelor (Moringa oleifera) adalah tanaman tropika yang telah lama digunakan sebagai ubat tradisional. Tumbuhan ini dapat dikenali dengan bentuk daunnya yang kecil. Pokok kelor juga mudah ditanam dan dapat hidup di tanah yang kurang subur.

Daun kelor dapat diproses menjadi ramuan, teh herba, dan makanan tambahan. Tidak sedikit orang juga menggunakan daun kelor sebagai bahan masakan. Dalam perubatan tradisional, daun kelor dipercayai berkhasiat untuk merawat diabetes, sakit sendi, jangkitan bakteria, hingga barah.

Kandungan Nutrien Daun Moringa

Dalam kira-kira 2 gram daun kelor, terdapat 14 kalori dan pelbagai nutrien berikut:

  • 2 gram protein
  • 1.8-2 gram karbohidrat
  • 0.8 miligram besi
  • 8.8 miligram magnesium
  • 70 miligram kalium
  • 38-40 miligram kalsium
  • 11 miligram vitamin C
  • 600 IU vitamin A
  • 8.5 mikrogram folat

Sebagai tambahan kepada pelbagai nutrien di atas, daun kelor juga mengandung vitamin B, serat, fosforus, selenium, zink, dan tembaga. Daun kelor juga mengandungi banyak antioksidan, seperti polifenol.

Khasiat Daun Kelor untuk Kesihatan

Telah disebutkan sebelumnya bahawa daun kelor dikenal sebagai salah satu tanaman herba yang baik untuk kesihatan. Berikut adalah pelbagai faedah daun kelor yang anda dapat:

1. Menurunkan kadar gula dalam darah

Satu kajian mendapati bahawa daun kelor sepertinya dapat menurunkan kadar gula dalam darah dan meningkatkan keberkesanan hormon insulin. Manfaat ini baik untuk mencegah diabetes dan berlakunya ketahanan insulin.

Walau bagaimanapun, faedah daun kelor sebagai rawatan diabetes pada manusia masih perlu dikaji lebih lanjut.

2. Mengatasi keradangan

Keradangan adalah tindak balas semula jadi tubuh terhadap jangkitan atau kecederaan. Namun, anda boleh mengambil daun kelor untuk melegakan keradangan yang dialami. Ekstrak daun kelor dipercayai mengandungi zat yang dapat mengurangkan keradangan.

3. Mengawal tekanan darah

Daun kelor mengandungi banyak kalium dan antioksidan. Berkat ramuan ini, tumbuhan ini diketahui berguna untuk menurunkan tekanan darah dan memastikannya stabil sehingga dapat mencegah hipertensi.

4. Menjaga kesihatan dan fungsi otak

Kandungan antioksidan pada daun kelor juga bermanfaat untuk menjaga kesihatan dan fungsi otak. Beberapa penyelidikan menunjukkan bahawa pengambilan antioksidan yang mencukupi dapat mengurangkan risiko penyakit Alzheimer dan penyakit Parkinson.

Daun kelor juga dipercayai baik untuk menyokong prestasi otak dan meningkatkan ingatan.

5. Menghambat pertumbuhan sel barah

Ekstrak daun dan kulit pohon Moringa telah terbukti efektif dalam menghambat pertumbuhan sel barah, seperti payudara, pankreas, dan barah usus. Manfaat daun kelor dianggap kerana kandungan antioksidannya yang dapat mencegah kerosakan sel akibat radikal bebas.

6. Meningkatkan daya tahan

Berdasarkan penyelidikan di makmal, ekstrak daun kelor diketahui dapat melindungi tubuh dari pelbagai jenis kuman, seperti: Salmonella typhi tifus menyebabkan, Escherichia coli penyebab cirit-birit, dan Staphylococcus aureus penyebab jangkitan kulit.

Daun kelor juga diketahui dapat melawan virus, terutama virus herpes simplex (HSV).

Selain pelbagai khasiat di atas, daun kelor juga diyakini baik untuk mengurangkan kolesterol, mengatasi disfungsi ereksi, membantu mengatasi gangguan perut, dan mencegah gejala asma berulang.

Malangnya, pelbagai faedah daun kelor masih perlu dikaji lebih lanjut mengenai keberkesanannya pada manusia. Oleh itu, disarankan agar anda berjumpa doktor terlebih dahulu sebelum menggunakan daun kelor sebagai rawatan untuk penyakit tertentu.

Perlu diingat bahawa setakat ini daun kelor belum terbukti selamat untuk dimakan oleh wanita hamil. Daun kelor juga tidak boleh dimakan jika anda menjalani ubat-ubatan tertentu, kerana risiko interaksi ubat.


$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found