Jenis Termometer yang berbeza dan Cara Mengukur Suhu dengan Tepat

Adakah anda tahu bahawa terdapat pelbagai jenis termometer? Setiap termometer mempunyai kelebihan tersendiri, dengan mengukur suhu yang boleh berbeza. Agar anda tidak memilih dan menggunakannya salah, mari kenal pasti jenis termometer dan cara mengukur suhu dengan betul.

Termometer adalah alat perubatan sederhana dengan fungsi yang hebat. Terdapat termometer di pasaran yang digital dan ada yang masih menggunakan merkuri sebagai ukuran suhu badan. Penggunaan termometer dalam mengukur suhu badan juga berbeza-beza, ada yang diletakkan di mulut, di dahi, di telinga, atau dipasang ke rektum.

Jenis Termometer

Terdapat pelbagai jenis termometer yang boleh digunakan untuk mengukur suhu badan. Berikut adalah beberapa daripadanya:

1. Termometer digital

Termometer digital diperbuat daripada plastik dan berbentuk seperti pensil. Biasanya termometer ini menggunakan sensor haba elektronik untuk merakam suhu badan sama ada melalui mulut, ketiak, atau rektum. Termometer digital yang digunakan untuk mengukur suhu melalui rektum secara amnya lebih elastik.

2. Termometer digital telinga

Termometer telinga digital atau termometer timpani, adalah termometer yang menggunakan cahaya inframerah untuk mengukur suhu di saluran telinga, tepatnya di gendang telinga (membran timpani).

Untuk menggunakan termometer ini, anda hanya perlu menghalakan sensor inframerah terus ke saluran telinga. Namun, pastikan telinga bersih kerana jika lilin telinga tersumbat, hasil pengukuran suhu boleh menjadi tidak tepat.

3. Termometer titik digital

Termometer pacifier digital mempunyai bentuk yang serupa dengan pacifier atau pacifier, menjadikannya sesuai untuk digunakan oleh anak-anak atau bayi yang masih menggunakan pacifier. Cara menggunakannya juga mudah. Anak kecil anda hanya perlu menghisap termometer pacifier selama 3 minit untuk mendapatkan hasil suhu badan yang tepat.

4. Termometer dahi

Termometer dahi atau termometer inframerah menggunakan sensor inframerah untuk mengukur suhu di kawasan dahi dan arteri temporal di pelipis. Walaupun dapat memberikan hasil yang cepat, termometer jenis ini tidak dapat dikatakan memiliki tingkat ketepatan yang setara dengan termometer digital biasa. Selain itu, termometer dahi juga lebih mahal daripada termometer jenis lain.

5. Termometer merkuri

Termometer jenis ini mungkin merupakan jenis termometer yang paling biasa. Dalam bentuk tiub kaca yang mengandungi logam cair berwarna perak (merkuri). Pendedahan kepada haba dari suhu badan akan meningkatkan tahap merkuri dalam tiub sehingga mencapai titik yang menunjukkan suhu badan.

Walaupun murah, termometer merkuri tidak lagi disyorkan untuk digunakan. Ini kerana termometer ini mudah pecah, selain merkuri yang keluar dari tiub termometer mudah menguap dan menyedut. Ini menimbulkan risiko keracunan.

Perkara yang perlu diberi perhatian semasa Menggunakan Termometer

Untuk mendapatkan hasil yang tepat, ada perkara yang mesti dipertimbangkan ketika menggunakan termometer, iaitu:

  • Suhu badan normal ialah 36.5 - 37 darjah Celsius.
  • Jangan gunakan termometer sebaik sahaja makan, minum cecair panas atau sejuk, dan merokok. Tunggu sekitar 20-30 minit supaya hasil yang diperoleh lebih tepat.
  • Setelah bersenam dan mandi air panas, jangan segera mengukur suhu badan dengan menggunakan termometer. Beri rehat kira-kira satu jam.
  • Sekiranya menggunakan termometer mulut, letakkan termometer di bawah lidah anda dan tutup bibir dengan rapat.
  • Semasa mengukur suhu, simpan termometer di tempat selama beberapa saat sehingga anda mendengar penggera yang menandakan bahawa pengukuran suhu selesai atau sehingga merkuri berhenti pada satu titik suhu.
  • Sebelum dan selepas setiap penggunaan, jangan lupa mencuci termometer dengan air bersih dan sabun atau alkohol sebelum menyimpannya lagi.

Sekiranya setelah diukur dengan termometer, suhu badan anda lebih dari 38 darjah Celsius atau kurang dari 35 darjah Celsius, anda harus segera berjumpa doktor. Doktor akan melakukan pemeriksaan dan memberikan rawatan yang sesuai untuk keadaan atau penyakit anda.