Khasiat Vitamin D Bukan Hanya Untuk Tulang

Vitamin D diperlukan oleh kanak-kanak hingga orang dewasa untuk menjaga kesihatan tulang. Selain bermanfaat untuk tulang, masih banyak khasiat vitamin D yang dapat dirasakan oleh tubuh. Mulai dari mengatur kadar kalsium, hingga mencegah sejumlah penyakit serius.

Walaupun biasa disebut sebagai vitamin, sebenarnya vitamin D bukan hanya vitamin, tetapi dianggap sebagai pro-hormon. Vitamin adalah nutrien yang mesti diperoleh melalui makanan atau makanan tambahan, kerana tubuh tidak dapat membuatnya sendiri. Walau bagaimanapun, vitamin D dapat dihasilkan oleh tubuh manusia dari cahaya matahari (sinar UV) yang diserap oleh kulit.

Pelbagai Khasiat Vitamin D

Menurut penyelidikan, manfaat vitamin D tidak hanya mengekalkan kekuatan tulang, tetapi juga dapat mengurangi risiko sejumlah penyakit, termasuk:

 • Kanser

  Vitamin D dipercayai dapat membantu mencegah barah usus besar, barah prostat, dan barah payudara. Hormon vitamin D aktif yang disebut calcitriol dapat mengurangi pertumbuhan sel-sel barah dengan meningkatkan kematian sel barah, memperlambat pengembangan saluran darah baru dalam jaringan barah, dan mengurangi pertumbuhan, pengembangan, dan penyebaran sel-sel barah.

 • Diabetes

  Semakin tinggi tahap vitamin D dalam badan, semakin rendah risiko diabetes jenis 2. Tahap vitamin D yang tidak mencukupi mempengaruhi pengeluaran insulin dan toleransi glukosa. Menurut penyelidikan, vitamin D yang mencukupi semasa kecil akan membuat kanak-kanak terhindar dari diabetes jenis 1.

 • Kehamilan

  Wanita hamil yang kekurangan vitamin D lebih berisiko terkena preeklamsia, melahirkan melalui pembedahan caesar, diabetes kehamilan, dan vaginosis bakteria. Vitamin D juga berguna untuk menyokong pertumbuhan dan perkembangan janin serta pertumbuhan tulang dan gigi. Namun, tahap vitamin D yang terlalu tinggi semasa hamil juga tidak baik kerana akan meningkatkan risiko alahan makanan pada anak-anak.

 • Sklerosis berbilang

  Menurut penyelidikan, seseorang dengan tahap vitamin D rendah berisiko terkena sklerosis berbilang dan beberapa penyakit autoimun seperti arthritis, penyakit tiroid, penyakit Crohn, psoriasis dan penyakit radang usus. Ini kerana vitamin D juga mempengaruhi sistem imun.

 • Kemurungan

  Vitamin D dipercayai berperanan dalam perkembangan dan fungsi otak. Sekiranya tahap vitamin D pada seseorang tinggi, risiko kemurungan akan berkurang. Sebaliknya, jika tahap vitamin D pada dirinya rendah, risiko kemurungan dan gangguan saraf dan otak akan meningkat. Oleh itu, vitamin D juga penting untuk dimakan sebagai nutrien untuk mencegah kemurungan.

Dapatkan Vitamin D Secara Semula Jadi

Agar tidak dijangkiti pelbagai penyakit yang disebutkan di atas, anda boleh mendapatkan vitamin D dari sumber berikut:

 • Cahaya matahari

  Apabila cahaya matahari memasuki kulit, tubuh membuat vitamin D sendiri. Walaupun begitu, jangan terlalu lama berjemur dan jangan lupa memakai pelindung matahari agar tidak membakar kulit anda. Berjemur di bawah sinar matahari juga diketahui dapat meningkatkan daya tahan, sehingga banyak yang percaya bahawa ini adalah tindakan yang baik untuk mencegah jangkitan virus Corona.

 • Makanan

  Selain dibentuk oleh tubuh dengan bantuan sinar matahari, vitamin D juga dapat diperoleh dari beberapa jenis makanan, seperti ikan berminyak (salmon, sardin, makarel), telur, susu, jamur, hati sapi, minyak ikan kod, tuna , dan yogurt.

Makan makanan dengan pemakanan seimbang dan berjemur di bawah sinar matahari pada waktu pagi, supaya badan anda mendapat manfaat maksimum vitamin D. Tidak kurang pentingnya, cubalah selalu bersenam, agar keadaan kesihatan anda sentiasa terjaga.