Ketahui Kebaikan Pelembap untuk Kesihatan

Penggunaan humidifier mampu mengekalkan kelembapan udara. Walaupun begitu, kamu perluhlmperhatikan peraturan penggunaan pelembap sehingga memberi faedahmiliknyauntuk kesihatan dapat diperoleh.

Humidifier adalah pelembap udara yang berfungsi dengan menyemburkan wap air ke udara. Penggunaan pelembap bukan hanya menjaga udara lembap, tetapi juga dapat membantu mengatasi kerengsaan yang disebabkan oleh udara kering, seperti kulit kering, bibir pecah-pecah, selsema, dan sakit tekak.

Namun, ingat bahawa penggunaan pelembap yang berlebihan sebenarnya boleh memperburuk masalah pernafasan.

Memahami Kebaikan Humidifier

Penggunaan humidifier dapat mengekalkan kelembapan udara sehingga membawa pelbagai manfaat kesihatan, seperti:

1. Mencegah sakit tekak

Sakit tekak boleh berlaku apabila tahap kelembapan di dalam bilik sangat rendah. Pelembap udara dapat melegakan keadaan ini dengan meningkatkan kelembapan udara di dalam bilik, sehingga mempercepat penyembuhan sakit tekak dan mencegahnya berulang.

2. Melembapkan kulit dan bibir yang pecah-pecah

Menggunakan pelembap dapat membantu mengelakkan kulit kering dan bibir pecah-pecah, terutama jika anda menghabiskan banyak masa di bilik berhawa dingin. Sebabnya, penggunaan penghawa dingin untuk jangka masa yang lama dapat menjadikan udara kering sehingga dapat mengurangkan kelembapan kulit dan bibir.

3. Mencegah atau mengurangkan risiko kerengsaan mata

Habuk dan zarah asing dapat menyebar dengan cepat apabila udara kering, menjadikannya mudah merengsakan permukaan mata. Dengan menggunakan humidifier, kelembapan udara dapat dijaga dengan lebih baik sehingga dapat mengurangkan penyebaran zarah-zarah debu di udara yang mencetuskan kerengsaan mata.

4. Melegakan selesema dan batuk

Selsema dan batuk boleh menjadi lebih teruk jika anda berada di persekitaran yang kering, jadi menggunakan pelembap dapat membantu melegakan selsema dan batuk. Bukan hanya itu, pelembap juga berguna untuk menghilangkan rasa tidak selesa akibat gejala alergi yang sering menyerang saluran pernafasan.

5. Mencegah mimisan dan sakit tekak

Udara yang terlalu kering juga dapat memicu mimisan, jadi menggunakan pelembap dapat membantu mencegah dan merawat keadaan ini. Selain itu, penggunaan pelembap udara ini juga dapat mengelakkan anda dari radang tekak yang disebabkan oleh jangkitan virus dan bakteria.

6. Menghalang penghantaran COVID-19

Penggunaan humidifier dipercayai dapat membantu mencegah penularan virus Corona kerana penularan COVID-19 akan lebih mudah dalam cuaca sejuk dan kering. Walau bagaimanapun, keberkesanan pelembap dalam hal ini masih perlu dikaji lebih lanjut.

Sebaik-baiknya, kelembapan udara dalaman mestilah antara 30 hingga 50 peratus. Kelembapan yang terlalu rendah boleh menyebabkan kulit menjadi kering dan merengsakan saluran pernafasan.

Namun, kelembapan yang terlalu tinggi juga tidak baik, kerana dapat menyebabkan udara ruangan menjadi tersumbat dan mencetuskan pertumbuhan jamur, bakteria, dan tungau.

Kekurangan Humidifier

Beberapa jenis pelembap tidak dilengkapi dengan meter kelembapan, seperti: humidistat atau hygrometer. Ini menjadikan anda perlu memeriksa kelembapan di dalam bilik secara manual agar kelembapan terjaga.

Sekiranya udara di dalam bilik terlalu lembap, pertumbuhan bakteria dan kulat dapat meningkat dan merosakkan struktur bangunan.

Di samping itu, beberapa jenis pelembap menghasilkan bunyi yang kuat ketika mula berfungsi. Walau bagaimanapun, anda boleh menggantinya dengan model ultrasonik yang lebih senyap.

Di sebalik kelebihan pelembap, terdapat juga kesan negatif yang perlu anda perhatikan sekiranya alat ini tidak dijaga kebersihannya, iaitu:

Pencetus ppertumbuhan bakteria dan kulat

Pelembap harus dibersihkan secara berkala. Sekiranya anda malas membersihkannya, anda berisiko mendapat jangkitan pernafasan yang disebabkan oleh bakteria dan kulat.

Pencetus berulang alahan

Pelembap yang kotor sebenarnya boleh mencemarkan udara di dalam bilik, sehingga boleh menyebabkan gejala alergi dan asma berulang. Oleh itu, bersihkan pelembap secara berkala dengan cara yang betul.

Petua Membersihkan Pelembap

Dalam membersihkan pelembap, perkara berikut perlu dipertimbangkan:

1. Bersihkan pelembap setiap 3sehari sekali

Bersihkan bahagian tangki pelembap deposit mineral menggunakan larutan hidrogen peroksida. Dianjurkan agar anda membersihkan tangki pelembap secara berkala setiap 3 hari agar pertumbuhan jamur dan bakteria terhambat.

2. Sentiasa bilas tangki selepas membersihkan

Biasakan membilas tangki dengan air bersih setelah dibersihkan. Ini dilakukan supaya tiada bahan kimia berbahaya memasuki tangki.

3. Tukar pelembap udara secara berkala

Sebelum anda mengganti pelembap udara, anda harus mengosongkan tangki pelembap terlebih dahulu. Kemudian keringkan bahagian dalam tangki dan isi semula dengan air bersih. Adalah idea yang baik untuk menukar air pelembap setiap hari.

4. Gunakan air suling atau demineralisasi

Sebaiknya ganti pelembap dengan air suling (demineralized). Ini bertujuan untuk mengurangkan habuk mineral yang juga dilepaskan ke udara. Selain itu, membersihkan tangki menggunakan air suling juga bermanfaat dalam mengurangkan simpanan mineral yang mencetuskan pertumbuhan bakteria.

Penggunaan humidifier di bilik yang mempunyai tahap kelembapan rendah sangat bermanfaat. Walau bagaimanapun, jika anda mempunyai sejarah penyakit pernafasan tertentu, seperti asma, disarankan untuk berjumpa doktor terlebih dahulu sebelum memasang pelembap di bilik anda.