Berikut adalah senarai ubat ulser yang perlu anda ketahui

Pedih ulu hati boleh menyukarkan anda makan dan berasa tidak selesa. Walau bagaimanapun,Tidak perlu risau, ada beberapa pilihan ubat ulser yang dapat melegakan simptom sakit perut, begitu Andadapat terus menjalankan aktiviti harian tanpa sakit perut dan loya.

Ulser atau dispepsia adalah istilah yang digunakan untuk menggambarkan keluhan dalam bentuk ketidakselesaan di bahagian atas perut atau solar plexus. Apabila anda mengalami pedih ulu hati, anda mungkin mengalami beberapa gejala, seperti terbakar atau pedih ulu hati, loya, muntah, banyak bersendawa, dan perut kembung.

Kemunculan gejala pedih ulu hati boleh disebabkan oleh beberapa perkara, seperti:

  • Gastritis, penyakit refluks asid (GERD), ulser perut, atau jangkitan perut.
  • Corak makan yang memakan terlalu banyak makanan pedas, berlemak, berasid, dan makanan yang mengandungi banyak gas.
  • Pengambilan minuman berkafein dan alkohol yang kerap.
  • Kebiasaan berbaring atau tidur selepas makan.
  • Kehamilan.
  • Tekanan berlebihan.
  • Kesan sampingan ubat-ubatan, seperti ubat anti-radang nonsteroid (NSAID), pil kawalan kelahiran, dan kortikosteroid.

Ini adalah ubat ulser yang boleh anda pilih

Rawatan pedih ulu hati perlu disesuaikan dengan faktor penyebab. Biasanya, gejala pedih ulu hati akan hilang dengan sendirinya. Walau bagaimanapun, jika aduan pedih ulu hati agak teruk, anda boleh mengatasinya dengan mengambil ubat ulser berikut:

1. Antasid

Antasid adalah ubat ulser yang boleh dibeli di farmasi tanpa preskripsi doktor. Ubat ini berfungsi dengan meneutralkan asid perut, sehingga keluhan pedih ulu hati dapat dikurangkan.

Walaupun jarang berlaku, ubat ulser ini dapat menyebabkan beberapa kesan sampingan, seperti kembung, cirit-birit, dan mual. Beberapa produk ubat antasid juga tidak digalakkan untuk digunakan pada kanak-kanak di bawah 12 tahun dan wanita hamil dan menyusui.

Penggunaan ubat ini mestilah sesuai dengan arahan dan dos yang tertera pada bungkusan ubat atau seperti yang disyorkan oleh doktor. Elakkan mengambil ubat antasid lebih daripada dos yang disyorkan.

2. Ubat antagonis H2

Ubat antagonis H2 berfungsi dengan mengurangkan pengeluaran asid perut. Contoh ubat ulser yang termasuk dalam kelas ubat ini adalah cimetidine, famotidine, dan ranitidine. Ubat ini boleh didapati dalam bentuk tablet dan suntikan. Tidak seperti antasid, antagonis H2 perlu diperoleh melalui preskripsi doktor.

Ubat ulser ini jarang menyebabkan kesan sampingan, tetapi penggunaannya pada wanita hamil atau menyusui, orang dengan penyakit ginjal dan hati, dan orang dengan sistem imun yang lemah harus dielakkan atau berunding terlebih dahulu dengan doktor.

3. Perencat pam Proton (PPI)

Perencat pam Proton (PPI) adalah sekumpulan ubat yang dapat merawat gejala pedih ulu hati dengan menghalang enzim yang menghasilkan asid perut. Contoh ubat jenis ini adalah omeprazole, esomeprazole, lansoprazole, dan pantoprazole.

Walaupun jarang berlaku, ubat ini boleh menyebabkan kesan sampingan seperti mual, pening, sembelit, dan kembung. Sama seperti jenis ubat ulser antagonis H2, kelas ubat ini juga mesti diperoleh melalui preskripsi doktor.

4. Sucralfate

Sucralfate sering digunakan untuk merawat gejala pedih ulu hati yang disebabkan oleh ulser peptik, GERD, dan jangkitan gastrik. Ubat ini berfungsi dengan melapisi dinding perut dan mencegahnya dari kerengsaan dan keradangan akibat asid perut atau jangkitan yang berlebihan. Ubat ini boleh didapati dalam bentuk sirap.

Ubat ulser sucralfate jarang menyebabkan kesan sampingan, tetapi kadang-kadang boleh menyebabkan sembelit. Ubat ini sering digunakan bersamaan dengan jenis ubat ulser yang lain.

5. Bismut subsalisilat

Sebagai tambahan kepada ubat-ubatan di atas, pedih ulu hati juga dapat dirawat dengan ubat yang disebut bismuth subsalicylate. Ubat ini, yang tersedia dalam bentuk sirap, berfungsi dengan meneutralkan dan mengurangkan pengeluaran asid perut dan melegakan keradangan di perut.

Selain merawat pedih ulu hati, bismuth subsalicylate juga dapat digunakan untuk merawat cirit-birit. Ubat ini boleh menyebabkan kesan sampingan seperti kembung perut, mual, muntah, dan najis coklat atau hitam.

6. Antibiotik

Ubat antibiotik tidak biasa digunakan untuk merawat gejala ulser. Antibiotik biasanya hanya akan diresepkan oleh doktor sekiranya gejala ulser anda disebabkan oleh jangkitan bakteria, seperti bakteria Helicobacter pylori.

Jenis ubat yang termasuk dalam kelas antibiotik untuk merawat ulser perut adalah amoksisilin, klaritromisin, metronidazol, dan tetrasiklin. Pastikan dos antibiotik digunakan seperti yang diarahkan oleh doktor atau ahli farmasi anda.

Selain mengambil ubat-ubatan di atas, penderita ulser juga harus menghindari makanan yang memicu bisul, mengamalkan diet biasa, bersenam secara teratur, dan menguruskan tekanan dengan baik untuk mencegah ulser berulang.

Sekiranya ulser tidak bertambah baik dalam masa dua minggu setelah mengambil ubat ulser atau gejala ulser muncul bersama dengan gejala berbahaya yang lain, seperti muntah darah, sukar menelan, najis hitam, dan penurunan berat badan, anda harus berjumpa doktor untuk rawatan selanjutnya.