5 Khasiat Daun Beluntas untuk Kesihatan

Manfaat daun beluntas untuk kesihatan telah diketahui selama beratus-ratus tahun. Berkat kandungan pelbagai bahan aktif di dalamnya, daun beluntas telah banyak digunakan sebagai ubat tradisional di beberapa negara Asia Tenggara, terutama Thailand, Indonesia, dan Malaysia.

Khasiat daun beluntas (Pluchea indica (L.) Kurang) tanpa keraguan. Daun berbentuk gigi ini adalah salah satu tumbuhan herba yang sangat berkhasiat yang dipercayai dapat merawat pelbagai penyakit kronik.

Daun beluntas paling kerap dimakan dengan merebus atau dijadikan teh. Teh herba atau ramuan dari daun beluntas juga telah banyak dijual dan banyak diminum sebagai minuman kesihatan.

Pelbagai Khasiat Daun Beluntas

Khasiat daun beluntas tidak terlepas dari kandungan khasiat di dalamnya yang banyak. Ekstrak daun ini diketahui mengandungi serat, kalsium, beta karoten, dan pelbagai jenis antioksidan, seperti asam klorogenik, asid kafeik, quercetin, dan flavonoid, yang baik untuk kesihatan badan.

Tidak hanya itu, daun beluntas juga dianggap memiliki sifat sebagai anti-inflamasi, antibakteri, antikanker, dan penghilang rasa sakit semula jadi. Sifat-sifat ini disokong oleh pelbagai kandungan sebatian bioaktif di dalamnya.

Berikut adalah beberapa kelebihan daun beluntas untuk kesihatan:

1. Mengawal tahap gula dalam darah

Salah satu kelebihan daun beluntas yang cukup popular adalah menurunkan kadar gula dalam darah dan memastikannya stabil. Daun ramuan ini diketahui dapat menghalang pemecahan dan penyerapan gula dalam usus, serta meningkatkan pengeluaran dan fungsi hormon insulin.

Berkat faedah ini, daun beluntas dianggap berpotensi untuk mencegah ketahanan insulin dan membantu merawat diabetes. Namun, sehingga kini keberkesanan daun beluntas untuk rawatan diabetes masih belum diketahui dengan jelas dan perlu dikaji lebih lanjut.

2. Menurunkan kadar kolesterol

Selain baik untuk mencegah diabetes dan mengawal gula darah, daun beluntas juga diketahui menurunkan kadar kolesterol jahat (LDL) dalam darah. Dengan kadar kolesterol LDL yang lebih rendah, tubuh anda akan terhindar dari penyakit kardiovaskular, termasuk hipertensi, penyakit jantung, dan strok.

Namun, untuk menjaga kadar kolesterol dan mencegah penyakit, Anda juga harus menerapkan gaya hidup yang sehat, yaitu dengan tidak merokok, bersenam secara teratur, makan makanan yang sihat, dan menjaga berat badan yang ideal.

3. Mencegah kerosakan sel akibat terdedah kepada radikal bebas

Daun Beluntas adalah salah satu tanaman herba yang mempunyai banyak antioksidan. Berkat zat ini, daun beluntas baik untuk dimakan untuk melindungi sel tubuh dari kerosakan yang disebabkan oleh radikal bebas atau tekanan oksidatif.

Dengan mengurangi kerusakan sel-sel tubuh yang disebabkan oleh paparan radikal bebas, risiko terkena pelbagai penyakit, seperti barah, diabetes, dan penyakit jantung, juga dapat dikurangi.

Untuk mendapatkan kelebihan daun beluntas yang satu ini, anda boleh mengambil daun beluntas dalam bentuk makanan tambahan, herba, atau teh herba.

4. Mengurangkan risiko barah

Penyelidikan di makmal menunjukkan bahawa ekstrak daun beluntas nampaknya mempunyai sifat antikanker. Daun ini diketahui dapat menghalang pertumbuhan sel barah, seperti glioblastoma dan barah serviks. Namun, keberkesanan ramuan ini sebagai rawatan barah masih perlu dikaji lebih lanjut.

Hingga kini, belum ada kajian yang mengatakan bahawa daun beluntas mempunyai keberkesanan yang sama dengan ubat kemoterapi untuk barah.

5. Menyokong proses pemulihan luka

Daun Beluntas juga mempunyai sifat anti-radang dan antibakteria. Bukan hanya itu, daun ini telah lama digunakan sebagai ubat tradisional untuk merawat kesakitan. Berkat pelbagai kesan ini, daun beluntas dianggap baik untuk digunakan sebagai tanaman herba untuk mempercepat proses penyembuhan luka.

Sebagai tambahan kepada pelbagai faedah di atas, daun beluntas juga berpotensi untuk menjaga kesihatan dan fungsi sistem pencernaan, melegakan sakit otot dan kekejangan, dan mengatasi keputihan.

Walaupun mempunyai potensi besar, tuntutan pelbagai faedah daun beluntas di atas masih memerlukan lebih banyak kajian. Hingga kini, belum ada kajian yang dapat membuktikan keberkesanan dan keselamatan daun beluntas sebagai ubat.

Tetapi, kerana mengandungi pelbagai nutrien dan antioksidan yang baik untuk kesihatan, tidak ada salahnya mengkonsumsi ramuan ini sebagai ubat herba atau tambahan herba.

Cara pengambilan Daun Beluntas

Daun Beluntas boleh dimakan dalam pelbagai bentuk dan cara, dari makanan tambahan dalam bentuk kapsul hingga teh herba atau teh herba.

Sekiranya anda ingin memprosesnya sebagai teh herba, anda boleh merebus beberapa daun beluntas dalam sekitar 300 ml air, kemudian biarkan sehingga sejuk. Selepas itu, anda boleh mengambil air rebusan daun beluntas 2-3 kali sehari sebelum atau selepas makan.

Daun Beluntas umumnya selamat dimakan sebagai makanan tambahan atau herba. Walau bagaimanapun, anda tidak boleh mengambil daun beluntas, jika anda mempunyai masalah kesihatan tertentu, seperti gangguan buah pinggang atau hati, atau jika anda mengambil ubat dari doktor untuk mengelakkan interaksi ubat.

Oleh itu, jika anda ingin menggunakan daun beluntas untuk kesihatan atau rawatan, anda harus berjumpa doktor terlebih dahulu.


$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found