Ciri-ciri Introvert dan Cara Mengatasinya

Introvert adalah jenis keperibadian yang cenderung lebih fokus pada perasaan dan pemikiran yang berasal dari dalam. Terdapat pendapat yang semakin meningkat dalam masyarakat bahawa peribadi introvert bermaksud seseorang yang tidak suka bersosial dengan orang lain. walaupun andaian ini tidak selalu benarr.

Sebenarnya, orang yang mempunyai keperibadian introvert masih boleh bersosial, walaupun mereka kelihatan pemalu. Ini kerana introvert cenderung memproses sesuatu secara dalaman dan berfikir sebelum berbicara, dan juga lebih suka apa yang perlu diungkapkan kepada orang lain dan bukan.

Tidak seperti ekstrovert, Contohnya, jenis keperibadian ENTP, yang lebih spontan dan nampak yakin untuk menyatakan pendapatnya.

Ciri Keperibadian Introvert

Berikut adalah beberapa ciri keperibadian introvert yang perlu anda ketahui:

1. Gunakan lebih banyaklobus frontal

Beberapa kajian mengenai otak mendapati bahawa otak orang yang introvert cenderung menggunakan lobus frontal lebih banyak, yang merupakan bahagian otak yang bertanggungjawab merancang, memikirkan penyelesaian masalah, dan mengingat.

2. Berorientasikan pemikiran mereka sendiri

Di samping itu, introvert lebih suka memikirkan idea atau kenangan dalam fikiran mereka sendiri. Oleh itu, aktiviti seperti penyelidikan, membaca, atau menulis boleh menjadi lebih menarik bagi introvert.

3. Lebih selesa bercakap secara bersemuka

Dalam berinteraksi, orang yang introvert cenderung lebih selesa bercakap satu-satu, berbanding dengan bercakap dengan sekumpulan orang yang besar.

Mereka juga lebih suka perbincangan mendalam dan merasakan bahawa interaksi dengan lebih sedikit orang, tetapi dengan makna yang mendalam, dapat lebih bermanfaat. Introvert berinteraksi dengan banyak orang hanya untuk kepentingannya.

Cara Mengatasi Keperibadian Introvert

Sekiranya anda fikir anda mempunyai keperibadian introvert, jangan malu. Anda juga tidak perlu berselindung. Nikmati jenis keperibadian anda dan kembangkan ke arah positif. Berikut adalah beberapa cadangan bagi anda yang introvert agar mereka dapat mengembangkan diri, sambil menjaga kesihatan emosi.

1. Tulis mengenai perkara yang menarik

Topik yang anda tulis tidak semestinya mengenai diri anda. Anda juga boleh menggunakan rangkaian sosial dan membina hubungan yang kuat dengan banyak orang. Aktiviti seperti ini akan meningkatkan kemahiran komunikasi dan sosial.

2. Terokai bidang yang diminati

Cuba selami sesuatu sehingga anda menjadi pakar dalam bidang itu. Terus tuliskan dan bagikan pengetahuan itu dengan orang lain dalam bidang yang sama.

3. Lakukan interaksi sederhana

Amalkan interaksi sederhana, seperti memberi salam kepada orang yang mempunyai hubungan mata yang baik. Cuba lakukan perbualan kecil dengan beberapa orang.

4. Kajian pengucapan awam

Ikuti latihan pengucapan awam menjadikan anda lebih mampu bercakap di hadapan sekumpulan besar orang. Ia juga merupakan saluran tenaga yang sangat cekap untuk orang introvert.

5. Menikmati masa bersendirian

Kadang-kadang luangkan masa untuk diri sendiri, atau dipanggil dengan popular saya masa. Aktiviti ini berguna sebagai usaha untuk menyegarkan diri dari keletihan.

Dalam beberapa budaya, ekstrovert cenderung lebih disukai daripada introvert. Berdasarkan anggapan umum, introvert mempunyai kesihatan mental dan kehidupan yang lebih rendah daripada ekstrovert. Namun, itu tidak benar.

Seorang introvert dapat mengembangkan keperibadiannya dan mencapai kebahagiaan. Cuma versi kebahagiaan introvert mungkin berbeza dengan kebahagiaan ekstrovert. Oleh itu, orang yang mempunyai keperibadian introvert tidak perlu merasa rendah diri dan membandingkan diri mereka dengan orang lain dan anggapan umum.


$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found