Ketahui Nilai CT dan Cara Membacanya

Apabila seseorang melakukan ujian PCR, biasanya istilah nilai CT akan dilampirkan pada keputusan peperiksaan. Walau bagaimanapun, masih banyak orang yang mungkin tidak memahami apa itu nilai CT dan bagaimana membacanya.

Dalam pemeriksaan ujian COVID-19 melalui PCR, umumnya orang hanya mengetahui status positif atau negatif. Sebenarnya, selain itu, nilai CT dalam ujian PCR juga mempunyai peranan penting.

Penyelidikan menunjukkan bahawa nilai CT tinggi atau rendah berperanan dalam meramalkan keparahan penyakit COVID-19 dan risiko pesakit mati akibat COVID-19.

Ketahui Apa itu Nilai CT

Ujian PCR (tindak balas rantai polimerase) dapat mengesan kehadiran bahan genetik (DNA dan RNA) bakteria, virus, atau sel tertentu, termasuk virus Corona. Dalam ujian PCR untuk COVID, mesin pemeriksa akan melakukan penguatan (pemeriksaan berulang) untuk menentukan sama ada sampel mengandungi bahan genetik virus Corona.

Satu pusingan penguatan ini disebut nilai CT atau c.nilai ambang kitaran. Ringkasnya, nilai CT boleh disebut sebagai nilai ambang kitar. Biasanya pengulangan proses penguatan untuk mengesan kehadiran DNA virus Rona atau RNA dalam pemeriksaan PCR adalah 40 atau disebut nilai CT 40.

Walau bagaimanapun, setiap makmal boleh menggunakan ambang yang berbeza dan berkisar antara 35-45 kali atau dengan nilai CT 35-45.

Sekiranya DNA atau RNA virus Corona dikesan dalam 40 pengulangan pengulangan, hasil ujian PCR COVID-19 adalah positif. Biasanya, pemeriksa akan memasukkan dalam kitaran apa bahan genetik virus Corona dikesan.

Sebagai contoh, jika virus Corona positif dikesan semasa penguatan PCR pada kitaran ke-25, maka hasilnya adalah PCR positif dengan nilai CT 25.

Cara Membaca Nombor Nilai CT

Secara amnya, keputusan ujian PCR seseorang adalah negatif jika nilai CT melebihi 40, bergantung pada setiap makmal. Ini bermaksud bahawa dalam 40 pengulangan penguatan PCR tidak ada bahan genetik virus SARS-CoV-2 dalam sampel yang diperiksa.

Untuk mengetahui lebih terperinci cara membaca peningkatan nilai CT dalam pemeriksaan RT-PCR, berikut adalah penjelasannya:

  • Nilai CT <29 adalah tindak balas positif yang kuat, yang bermaksud bahawa bilangan zarah virus yang dikesan mungkin cukup banyak
  • Nilai CT 30-37 adalah reaksi positif, yang bermaksud bahawa bilangan zarah virus yang dikesan adalah sederhana
  • Nilai CT 38-40 adalah reaksi positif yang lemah, yang bermaksud bahawa bilangan zarah virus yang dikesan kecil
  • Nilai CT> 40 ke atas adalah negatif, yang bermaksud bahawa tidak ada zarah virus yang dapat dikesan di dalam badan

Nilai CT dalam pemeriksaan PCR untuk COVID-19 dianggap dapat meramalkan berapa banyak virus Corona di dalam tubuh pesakit. Namun, hingga kini belum ada penelitian yang dapat mengesahkan bahawa nilai CT dapat menjadi penanda aras jumlah virus Corona dalam tubuh pasti.

Sebagai tambahan, nilai CT tidak dapat digunakan sebagai penanda aras utama untuk menilai keparahan COVID-19. Untuk menentukan keadaan dan keparahan COVID-19 pada pesakit, pemeriksaan lain masih diperlukan oleh doktor, seperti pemeriksaan fizikal, ujian darah, analisis gas darah, dan pemeriksaan radiologi, seperti sinar-X dada.

Walau bagaimanapun, hasil PCR nilai CT untuk COVID-19 masih berguna untuk membantu doktor menentukan langkah rawatan dan perawatan untuk pesakit COVID-19, sama ada memerlukan rawatan di hospital atau hanya pengasingan diri.

Apa pun hasil nilai CT yang anda lihat setelah melakukan pemeriksaan PCR, tetap penting untuk berjumpa doktor, agar anda dapat mendapatkan rawatan dan cadangan yang tepat mengikut keadaan anda.

Sekiranya anda masih mempunyai pertanyaan mengenai virus Corona dan pemeriksaannya, tanyakan terus kepada doktor anda melalui aplikasi ALODOKTER. Dalam aplikasi ini, anda boleh berbual secara langsung dengan doktor atau melakukan perkhidmatan telekonsultasi dengan doktor peribadi Alodokter.