Kenali Pelbagai Kaedah Pembesaran Zakar

Terdapat pelbagai jenis produk pembesaran zakar di pasaran, mulai dari makanan tambahan yang dimakan hingga alat vakum. Produk ini didakwa berkesan dalam meningkatkan ukuran zakar. Jadi, adakah tuntutan ini benar? Ayuh, cari jawapannya dalam artikel berikut.

Setiap lelaki umumnya mempunyai ukuran zakar yang berbeza, kerana dipengaruhi oleh faktor genetik dan jumlah hormon. Namun, ukuran zakar normal rata-rata ketika tidak tegak adalah sekitar 6.5-9 cm, sementara ketika tegak adalah sekitar 13–15 cm.

Walaupun diklasifikasikan sebagai normal, tidak jarang lelaki masih bimbang tentang ukuran zakarnya sehingga mereka ingin membesarkan zakar, baik dengan menggunakan produk pembesaran zakar atau melalui prosedur perubatan.

Mengenal Produk Pembesaran Zakar

Terdapat beberapa jenis produk pembesaran zakar yang didakwa meningkatkan ukuran zakar, termasuk:

Makanan tambahan dan krim pembesaran zakar

Makanan tambahan dan krim adalah produk pembesaran zakar yang banyak diedarkan di pasaran. Produk ini mengandungi pelbagai vitamin, mineral, dan hormon yang diklaim berkesan meningkatkan ukuran zakar.

Namun, tidak ada bukti yang cukup mengenai keberkesanan produk pembesaran zakar dalam bentuk makanan tambahan dan krim. Selain itu, pembesaran zakar jenis ini juga dianggap berisiko menyebabkan masalah kesihatan.

pemanjang zakar (pemanjang zakar)

Pemanjangan zakar adalah alat yang dikatakan dapat memanjangkan zakar dengan meletakkannya di batang zakar. Alat ini kemudian akan menarik batang zakar sedikit demi sedikit sehingga mencapai ukuran yang diinginkan.

Beberapa pengguna mendakwa bahawa alat ini berjaya membesarkan zakar mereka. Walau bagaimanapun, alat ini diklasifikasikan sebagai berbahaya kerana boleh menyebabkan kerosakan kekal pada tisu zakar. Oleh itu, alat ini hanya boleh digunakan di bawah pengawasan doktor.

vakum pembesaran zakar

Berlainan daripada pemanjang zakar yang berfungsi dengan menarik batang zakar, vakum pembesaran zakar digunakan untuk meningkatkan aliran darah ke dalam zakar. Oleh itu, zakar akan kelihatan lebih besar untuk sementara waktu.

Hingga kini, tidak ada data atau penyelidikan yang menyatakan bahawa vakum pembesaran zakar dapat membesarkan zakar secara kekal. Kerana hanya sementara, alat ini lebih sering digunakan untuk rawatan awal mati pucuk atau disfungsi ereksi.

Langkah Perubatan untuk Membesarkan Zakar

Selain produk pembesaran zakar, ada beberapa langkah perubatan yang dapat diambil untuk meningkatkan ukuran zakar, yaitu:

pembedahan pembesaran zakar

Pembedahan zakar dilakukan untuk meningkatkan ukuran bulatan atau diameter zakar. Operasi ini dilakukan dengan menyuntik lemak yang diambil dari bahagian tubuh yang lain ke dalam batang zakar.

Walaupun boleh menjadikan zakar lebih besar, prosedur perubatan ini dapat menyebabkan kesan sampingan pada zakar, seperti sakit dan bengkak, parut, dan jangkitan.

Pembedahan memanjangkan zakar

Pembedahan memanjangkan zakar boleh dilakukan dengan beberapa teknik. Namun, salah satu teknik yang paling biasa adalah memotong ligamen yang menghubungkan zakar dan tulang kemaluan. Seterusnya, kulit di pangkal zakar dicangkokkan untuk meningkatkan panjang zakar.

Pembedahan untuk memanjangkan zakar secara purata mampu meningkatkan panjang zakar hingga 2 cm. Namun, operasi ini dapat menyebabkan kesan sampingan berupa penurunan kemampuan zakar untuk mengalami ereksi, sehingga seks menjadi tidak selesa

Liposuction

Sebilangan lelaki mungkin merasa ukuran zakarnya kecil ketika mereka mengalami perut buncit. Ini kerana simpanan lemak di dekat kawasan kemaluan akan menjadikan zakar kurang kelihatan.

Prosedur sedot lemak yang dilakukan di kawasan perut dapat mengurangkan simpanan lemak dan menjadikan zakar kelihatan lebih panjang hingga 2 cm. Walau bagaimanapun, tindakan ini juga boleh menyebabkan kesan sampingan, seperti permukaan kulit perut yang menjadi tidak rata dan berubah warna.

Selain beberapa cara di atas, pembesaran zakar juga dapat dilakukan dengan: jelqing, iaitu teknik mengurut dan menekan zakar ke bawah dengan ibu jari dan jari telunjuk berulang kali.

Walaupun agak selamat, tekniknya jelqing boleh menyebabkan kesakitan, kerengsaan, kecederaan, dan pembentukan tisu parut jika dilakukan terlalu kerap. Teknik ini juga tidak mempunyai kajian yang mencukupi untuk membuktikan keberkesanannya.

Sebelum mencuba melakukan pelbagai kaedah membesarkan zakar, anda harus terlebih dahulu mempertimbangkan faedah dan risiko yang boleh ditimbulkan. Terutama jika anda ingin menggunakan produk pembesaran zakar yang keselamatan dan keberkesanannya tidak diketahui pasti.

Di samping itu, anda juga boleh melakukan beberapa cara semula jadi untuk menjadikan zakar kelihatan lebih besar, seperti menurunkan berat badan atau mencukur rambut kemaluan. Bukan hanya lebih selamat, kaedah ini juga lebih mudah dilakukan.

Sekiranya anda masih ingin mengetahui lebih lanjut mengenai produk pembesaran zakar atau kaedah pembesaran zakar lain yang sesuai dengan keperluan anda, jangan ragu untuk berjumpa doktor.


$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found