Punca Selsema dan Cara Mencegahnya

Selsema adalah salah satu keadaan yang sering berlaku pada musim hujan atau ketika cuaca sejuk. Ini membuat sebilangan orang percaya bahawa selsema berlaku disebabkan oleh banyak angin yang masuk ke dalam badan. Namun, adakah ia benar dan bagaimana cara mencegahnya?

Selsema sebenarnya tidak wujud dari segi perubatan dan bukan penyakit. Istilah ini digunakan oleh masyarakat Indonesia untuk menggambarkan berbagai keluhan, seperti demam, menggigil, tidak enak badan, sakit, kembung perut, dan sering bersendawa.

Selsema biasanya ringan dan boleh sembuh sendiri atau dengan minum air suam. Di samping itu, langkah pencegahan boleh diambil sebelum selesema menyerang anda.

Sebab dan Ciri khas Mmasuklah Amahu

Ramai orang percaya bahawa selsema boleh berlaku kerana hujan atau angin yang kerap. Inilah sebab mengapa selsema sering dikaitkan dengan musim hujan.

Sebenarnya, cuaca sejuk semasa musim hujan bukanlah penyebab utama selesema, tetapi sistem ketahanan badan cenderung menurun pada musim ini.

Semasa musim hujan, paparan sinar matahari akan berkurang dan mempengaruhi pengeluaran vitamin D dalam tubuh, sementara vitamin D adalah nutrien yang berperanan penting dalam menjaga sistem kekebalan tubuh.

Sistem kekebalan tubuh yang menurun disertai dengan aktiviti yang sibuk, kurang tidur, dan tidak menjaga pengambilan makanan, dapat membuat seseorang mudah terkena pelbagai penyakit dengan gejala yang disebutkan di atas.

Selain itu, selsema juga dicirikan oleh gejala, seperti sakit kepala, sakit otot, penurunan selera makan, keletihan, sakit perut, pergerakan usus yang kerap, dan cirit-birit.

Pelbagai Cara untuk Mencegah Mmasuklah Seoranggin

Salah satu cara yang berkesan untuk mencegah selesema adalah dengan mengekalkan daya tahan badan. Berikut adalah beberapa cara yang boleh anda lakukan untuk memastikan sistem imun anda kuat:

  • Makan makanan berkhasiat yang seimbang
  • Memenuhi keperluan cecair badan dengan minum sekurang-kurangnya 8 gelas air setiap hari
  • Waktu rehat yang mencukupi dengan tidur malam selama 7-8 jam
  • Bersenam secara berkala
  • Basuh tangan dengan sabun dan air mengalir sebelum dan sesudah makan, setelah menggunakan bilik mandi, dan setelah menyentuh haiwan
  • Memakai jaket atau pakaian tebal dalam cuaca sejuk
  • Ambil vitamin untuk mengekalkan sistem imun

Nah, sekarang anda tahu bahawa selsema bukanlah penyakit, tetapi istilah umum untuk beberapa aduan yang disebutkan di atas. Keadaan ini umumnya ringan dan boleh sembuh dengan sendirinya.

Walau bagaimanapun, jika selesema tidak hilang atau bertambah buruk dan disertai dengan gejala, seperti sakit dada, muntah berterusan, sakit kepala yang teruk, demam lebih dari 39⁰C, menyukarkan makan atau minum, segera berjumpa doktor untuk mendapatkan rawatan yang betul .