Bell's Palsy - Gejala, sebab dan rawatan

Bell's palsy adalah kelumpuhan otot muka yang menyebabkan satu sisi wajah kelihatan terkulai. Keadaan ini boleh muncul secara tiba-tiba, tetapi biasanya tidak kekal.

Ramai orang menganggap Bell's palsy sebagai strok kerana gejalanya serupa, iaitu lumpuh. Sebenarnya, kedua-dua penyakit itu sebenarnya berbeza. Gejala kelumpuhan Bell terhad pada otot muka dan kebanyakan orang pulih sepenuhnya dalam masa 6 bulan.

Gejala Bell's Palsy

Bell's palsy adalah gejala kelumpuhan pada satu sisi wajah. Lumpuh ditunjukkan oleh perubahan bentuk wajah sehingga penghidapnya sukar tersenyum simetri atau menutup matanya pada sisi lumpuh.

Selain kelumpuhan pada satu sisi wajah, gejala yang juga dapat muncul termasuk mata berair dan air liur.

Punca Bell's Palsy

Orang yang mengalami kelumpuhan Bell akan mengalami radang saraf wajah, sehingga otot muka menjadi lemah dan bentuk wajah menjadi berbeza. Keadaan ini dianggap berkaitan dengan jangkitan virus atau beberapa penyakit, seperti jangkitan telinga tengah dan diabetes.

Lumpuh Bell boleh berlaku pada sesiapa sahaja, tetapi lebih kerap berlaku pada orang yang berumur antara 15 hingga 60 tahun.

Diagnosis palsi Bell

Diagnosis dibuat oleh doktor dengan memeriksa pergerakan wajah pesakit. Selain pemeriksaan fizikal, serangkaian ujian lanjutan akan dilakukan, seperti ujian darah, elektromiografi, dan CT scan dan MRI scan untuk menentukan penyebab kelumpuhan otot muka.

Terapi Bell's Palsy

Terapi Bell's palsy bertujuan untuk mempercepat penyembuhan dan mencegah komplikasi. Terapi dilakukan dengan mengambil ubat dari doktor dan ahli fisioterapi.