Ini adalah senarai makanan penurun kolesterol yang perlu anda ketahui

Pelbagai cara dapat dilakukan untuk menurunkan kolesterol, terutama mengatur diet. Lihat penjelasan berikut untuk mengetahui senarai makanan penurun kolesterol yang patut dicuba.

Tubuh sebenarnya memerlukan kolesterol untuk membantu membentuk sel yang sihat. Walau bagaimanapun, kadar kolesterol yang terlalu tinggi sebenarnya boleh menyebabkan pembentukan plak yang menyumbat saluran darah, sehingga meningkatkan risiko terkena penyakit kronik, seperti strok dan penyakit jantung.

Kolesterol Menurunkan Makanan dan Minuman

Tahap kolesterol yang tinggi dalam darah dapat dikendalikan dengan memakan pelbagai makanan dan minuman penurun kolesterol, yaitu:

1. Sayuran hijau

Sayuran hijau, seperti bayam, arugula, dan kangkung, terbukti dapat menurunkan kadar kolesterol. Ini kerana antioksidan yang terdapat dalam sayuran hijau mampu mengikat asid hempedu yang terbuat dari kolesterol, sehingga mencegah pengumpulan kolesterol dalam darah.

2. Kacang

Kacang juga membantu menurunkan kolesterol kerana kandungan fitosterol di dalamnya dapat menghalang penyerapan kolesterol jahat dalam darah.

3. Pisang

Kandungan inulin dalam pisang berguna untuk mengurangkan kolesterol dari makanan yang anda makan. Ini membantu anda mengawal tahap kolesterol.

4. Oat

Oat yang terbuat dari gandum, mengandungi beta glukan yang dapat menurunkan kolesterol jahat dalam darah. Lain daripada itu, beta glukan dalam oat juga dapat mengurangkan penyerapan kolesterol dari makanan yang anda makan.

5. Teh hijau

Teh hijau adalah salah satu minuman herba yang dapat menurunkan kolesterol jahat dalam darah. Kandungan katekin (katekin) dalam teh hijau diketahui dapat mengurangkan penyerapan kolesterol jahat dalam darah.

6. Susu soya

Minuman lain yang juga boleh digunakan sebagai penurun kolesterol adalah susu kedelai. Susu kedelai sendiri mengandungi isoflavon yang berguna untuk menurunkan kadar kolesterol dalam darah. Bukan hanya susu kedelai, makanan yang berasal dari biji keldai yang diproses juga mengandung isoflavon yang tinggi, seperti tempe dan tahu.

Untuk lebih mudah menurunkan kolesterol tinggi, anda juga dapat mengkonsumsi produk olahan yang mengandung serat larut beta glukan dan insulin. Kedua-dua jenis serat larut ini dapat menjadikan sistem pencernaan berfungsi dengan optimum, sekaligus menurunkan kadar kolesterol.

Di samping itu, anda juga boleh mencari produk dengan tambahan vitamin B1 dan B2. Tujuannya adalah agar proses pencernaan dan pembakaran lemak dan karbohidrat dapat berjalan dengan lebih baik, yang tentunya akan membantu anda dalam menurunkan kolesterol tinggi.

Perubahan Gaya Hidup Menurunkan Kolesterol

Selain memakan senarai makanan dan minuman di atas, anda juga disarankan untuk melakukan perubahan gaya hidup untuk menurunkan kolesterol tinggi dan mengekalkan kadar kolesterol normal. Ini dapat dilakukan dengan menjalani gaya hidup yang sihat, seperti:

1. Kurangkan makanan yang mengandungi lemak

Cara termudah untuk menjaga kadar kolesterol tetap normal adalah dengan memerhatikan jumlah lemak yang dimakan. Elakkan makanan dan minuman yang mengandungi lemak tepu dan trans, seperti daging merah dan tenusu tinggi lemak. Sebaliknya, anda boleh makan makanan yang mengandungi lemak tak jenuh.

2. Berhenti merokok

Merokok dapat menurunkan kadar kolesterol baik (HDL) dalam darah, serta merusak dinding saluran darah. Oleh itu, berhenti merokok untuk menyokong usaha menurunkan kolesterol dan mengelakkan kesan buruk kolesterol tinggi.

3. Hadkan pengambilan minuman beralkohol

Mengonsumsi terlalu banyak minuman beralkohol dapat menyebabkan peningkatan kadar kolesterol dan tekanan darah. Untuk mengelakkannya, anda harus menghadkan pengambilan minuman beralkohol, dan lebih baik jika anda sama sekali tidak mengambil alkohol.

4. Bersenam secara berkala

Selain bermanfaat untuk menurunkan berat badan, olahraga teratur juga dapat membantu meningkatkan kolesterol baik (HDL) dan menurunkan kolesterol jahat (LDL) dalam darah. Lakukan senaman sekurang-kurangnya 30 minit sehari, sekurang-kurangnya 3 kali seminggu, sehingga anda dapat merasakan manfaatnya.

Untuk memastikan kolesterol anda terkawal, lakukan ujian kolesterol biasa seperti yang disyorkan oleh doktor anda. Selain itu, terapkan gaya hidup sehat untuk menurunkan kadar kolesterol dan mempertahankannya dalam batas normal, sehingga Anda menghindari bahaya kolesterol tinggi.


$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found