Kolesterol - Gejala, sebab dan rawatan

Kolesterol adalah lemak yang berguna untuk tubuh. Tetapi kalau kadardi dalam badan terlalu tinggi, kolesterol akan berkumpul di saluran darah dan mengganggu aliran darah.

Kolesterol adalah bahan yang dihasilkan secara semula jadi oleh hati, tetapi juga dapat ditemukan dalam makanan yang berasal dari haiwan, seperti daging dan susu. Kolesterol diperlukan oleh tubuh untuk membentuk sel yang sihat, menghasilkan sejumlah hormon, dan menghasilkan vitamin D. Walaupun penting bagi tubuh, kolesterol dapat memudaratkan kesihatan jika kadarnya terlalu tinggi.

Gejala Kolesterol

Kolesterol tinggi tidak menyebabkan gejala. Akibatnya, banyak orang tidak menyedari mempunyai kadar kolesterol tinggi, sehingga timbul komplikasi serius seperti penyakit jantung atau strok. Oleh itu, penting untuk melakukan ujian darah untuk menentukan kolesterol normal atau tinggi.

Bagi orang dewasa, disyorkan untuk melakukan pemeriksaan kolesterol setiap 4-6 tahun, bermula pada usia 20 tahun.

Walaupun jarang berlaku, kolesterol tinggi boleh berlaku pada kanak-kanak. Pemeriksaan kolesterol pada kanak-kanak disyorkan ketika berumur 9-11 tahun, dan diulang pada usia 17-21 tahun. Pada kanak-kanak dari keluarga dengan diabetes dan kolesterol tinggi, pemeriksaan kolesterol dianjurkan pada usia 2-8 tahun dan diulang pada usia 12-16 tahun.

Kolesterol Normal

Untuk mengetahui tahap kolesterol normal, anda perlu terlebih dahulu memahami jenis kolesterol dan fungsinya. Pada dasarnya, kolesterol tidak dapat larut dalam darah. Oleh itu, hati menghasilkan bahan yang disebut lipoprotein untuk menyebarkan kolesterol ke seluruh badan. Terdapat dua jenis lipoprotein utama, iaitu:

 • Lipoprotein berketumpatan rendah (LDL)

  LDL berfungsi membawa kolesterol ke seluruh badan melalui arteri. Sekiranya tahapnya terlalu tinggi, LDL akan terkumpul di dinding arteri. LDL dikenali sebagai 'kolesterol jahat'.

 • Lipoprotein berketumpatan tinggi (HDL)

  HDL berfungsi untuk mengembalikan kolesterol berlebihan ke hati, untuk dikeluarkan dari badan. Oleh itu, HDL dikenali sebagai 'kolesterol baik'.

Sebagai tambahan kepada dua jenis kolesterol di atas, terdapat juga jenis lemak lain yang disebut trigliserida yang sering diperiksa. Tidak seperti kolesterol, yang diperlukan oleh tubuh untuk membuat sel dan sejumlah hormon, trigliserida digunakan sebagai sumber tenaga.

Trigliserida terbentuk apabila badan menukar sisa kalori yang tidak digunakan oleh badan. Sekiranya badan terus mengambil lebih banyak kalori daripada yang digunakan, tahap trigliserida akan meningkat. Keadaan ini juga dapat meningkatkan risiko penyakit jantung dan strok.

Berikut adalah nilai kolesterol normal yang terdiri daripada LDL, HDL, trigliserida, dan kolesterol total, yang dapat diketahui dari ujian darah:

 • LDL: kurang daripada 100 mg / dL.
 • HDL: 60 mg / dL atau lebih.
 • Trigliserida: kurang daripada 150 mg / dL.
 • Jumlah kolesterol: kurang daripada 200 mg / dL.

Penting untuk diingat, semakin tinggi tahap kolesterol HDL, semakin baik untuk tubuh. Sebaliknya, semakin tinggi kadar kolesterol LDL, trigliserida, dan kolesterol total, semakin buruk kesihatannya. Kolesterol tinggi adalah gabungan nilai kolesterol total dan LDL yang tinggi, dan HDL rendah.

Kerana Kolesterol Tinggi

Tahap kolesterol yang berlebihan perlu dirawat. Jika dibiarkan, kolesterol tinggi yang berbahaya ini akan terbentuk di dinding arteri dan membentuk plak, sehingga menyempitkan arteri. Keadaan ini dipanggil aterosklerosis.

Atherosclerosis dapat menyekat aliran darah dari masa ke masa, mengakibatkan penyakit berbahaya berikut:

 • Penyumbatan boleh berlaku di arteri jantung, sehingga otot jantung kurang mendapat nutrisi.
 • Serangan jantung boleh berlaku apabila aliran darah ke jantung tersekat sepenuhnya.
 • Strok boleh berlaku ketika aliran darah ke otak disekat.
 • Penyakit arteri perifer boleh berlaku apabila aliran darah ke kaki disekat.

SebabKolesterol tinggi

Hiperkolesterolemia atau kolesterol tinggi dapat dipicu oleh gaya hidup, penyakit, dan keturunan yang tidak sihat, seperti yang akan dijelaskan di bawah.

Gaya hidup yang tidak sihat

Pengambilan makanan yang tinggi kolesterol dan lemak tepu dapat menyebabkan kolesterol tinggi. Contoh makanan ini adalah makanan goreng, susu krim penuh, kulit ayam, dan jeroan. Tabiat lain yang dapat meningkatkan kadar kolesterol, adalah kurang bersenam dan merokok.

Penyakit

Orang dengan obesiti, diabetes, dan hipotiroidisme cenderung menderita kolesterol tinggi.

Keturunan

Kolesterol tinggi dapat dipicu oleh perubahan atau mutasi pada beberapa gen, yang diwarisi dari kedua ibu bapa. Mutasi gen ini menjadikan tubuh tidak dapat mengeluarkan kolesterol dari darah. Walau bagaimanapun, kolesterol tinggi kerana faktor genetik kurang biasa jika dibandingkan dengan dua faktor sebelumnya.

Cara Menurunkan Kolesterol

Kolesterol tinggi dapat diturunkan dengan menjalani gaya hidup sehat, seperti yang dijelaskan di bawah:

Sukan

Bersenam secara teratur dapat membantu meningkatkan tahap HDL, dan mencegah serangan jantung. Lakukan senaman ringan sekurang-kurangnya 30 minit sehari, seperti berjoging, berbasikal, berenang, atau senaman aerobik.

Diet sihat

Mengamalkan diet yang sihat adalah penting untuk menjaga kadar kolesterol normal. Elakkan memasak makanan dengan menggoreng. Sebagai alternatif, jika makanan dibakar, direbus, atau dikukus.

Cara lain adalah dengan meningkatkan pengambilan makanan berserat tinggi seperti buah-buahan dan sayur-sayuran. Elakkan pengambilan daging merah, jeroan, kuning telur, susu penuh krim, keju, serta makanan ringan seperti kek dan biskut. Sebaliknya, tingkatkan pengambilan ikan dan makanan dengan kandungan omega 3, seperti alpukat dan kacang.

Dadah

Sekiranya kedua-dua kaedah di atas telah diikuti tetapi kadar kolesterol masih tinggi, beberapa jenis ubat dapat digunakan seperti yang disarankan oleh doktor, yaitu:

 • Ubat statin, seperti simvastatin dan atorvastatin.
 • Ezetimibe.
 • Ubat pengikat asid hempedu, seperti kolestiramin.

Sekiranya tahap trigliserida pesakit juga tinggi, doktor juga akan menetapkan ubat berikut:

 • Fibrate, seperti fenofibrate dan gemfibrozil.
 • Makanan tambahan Omega 3 dan lesitin
 • Vitamin B3 (niasin).