5 Petua Mencukur Rambut Kemaluan dengan Selamat

Ramai orang merasa tidak selesa dengan kehadiran rambut kemaluan. Oleh itu, mencukur rambut kemaluan sering menjadi pilihan. Namun, mencukur rambut di kawasan intim tidak boleh dilakukan secara sembarangan kerana boleh menyebabkan luka atau jangkitan pada bahagian kemaluan.

Pada usia baligh, kadar hormon androgen dalam badan meningkat. Ini boleh mencetuskan pertumbuhan rambut halus di pelbagai bahagian badan, termasuk rambut kemaluan. Mencukur rambut kemaluan adalah kaedah paling mudah dan praktikal untuk menghilangkannya.

Walau bagaimanapun, kaedah ini tidak kekal. Ini bermakna tidak kira seberapa kerap anda mencukur rambut kemaluan anda, rambut halus akan tumbuh semula.

Perkara Yang Perlu Awas Semasa Mencukur Rambut Kemaluan

Semasa mencukur rambut kemaluan, ada beberapa perkara yang perlu dipertimbangkan untuk menghindari pelbagai keadaan yang tidak diingini, seperti luka, kerengsaan, atau jangkitan kulit. Ini termasuk:

1. Memilih pencukur yang betul

Terdapat dua jenis alat cukur yang boleh didapati di pasaran, iaitu alat cukur sekali pakai atau manual dan alat pencukur elektrik. Sebagai gantinya, pilih alat pencukur manual kerana mempunyai reka bentuk yang lebih mudah untuk mencapai lipatan atau lekuk di kawasan intim.

Anda juga dapat mengawal pergerakan pisau cukur dengan perlahan agar tidak mencederakan kawasan intim dan memberikan hasil yang maksimum. Pastikan selalu menggunakan pisau cukur yang steril dan tajam. Walau bagaimanapun, elakkan berkongsi alat pencukur dengan orang lain.

Sekiranya anda ingin menggunakan pencukur elektrik, pilihlah model yang sesuai dengan bentuk badan anda. Namun, hasilnya mungkin tidak sebaik pencukur manual.

2. Mencuci rambut kemaluan dengan air sebelum bercukur

Merendam di dalam air suam atau mandi di bawah pancuran boleh melembapkan dan melembutkan kulit, menjadikannya lebih mudah untuk mencukur rambut kemaluan. Sekiranya anda tidak mempunyai masa, basuh kawasan di sekitar kawasan kemaluan dengan air suam sebelum mencukur rambut kemaluan.

3. Sapukan krim pencukur

Sebelum bercukur, sapukan krim khas untuk mencukur (krim pencukur), kemudian biarkan selama 5 minit untuk menyerap. Sebaiknya, pilih krim pencukur atau gel mengandungi pelembap untuk mencegah kulit kering, kerengsaan, atau munculnya jerawat.

4. Mencukur dengan teknik yang betul

Sebelum mencukur rambut kemaluan, klipkan rambut panjang terlebih dahulu untuk memudahkan proses pencukuran. Setelah rambut kelihatan cukup pendek, tarik kulit dan cukur perlahan ke arah pertumbuhannya (dari atas ke bawah). Elakkan mencukur dari bawah ke atas atau kiri ke kanan.

5. Rawat selepas bercukur

Setelah bercukur, bersihkan kawasan kemaluan dengan air suam dan keringkan. Seterusnya, sapukan minyak bayi atau losyen dengan bahan Lidah Buaya pada kulit. Elakkan menggunakan krim atau losyen yang mengandungi wangian, kerana boleh merengsakan kulit.

Cara Lain untuk Menghilangkan Rambut Kemaluan

Walaupun mencukur rambut kemaluan agak mudah dan selamat, hasilnya hanya dapat bertahan beberapa hari. Sekiranya anda ingin menghilangkan rambut kemaluan secara kekal, berikut adalah kaedah yang boleh anda cuba:

Krim penyingkiran rambut (depilatory)

Depilatory adalah krim penyingkiran rambut kimia yang banyak dijual di kaunter di pasaran. Krim ini berfungsi dengan melemahkan keratin pada rambut, menyebabkan rambut kemaluan gugur seketika.

Namun, jangan gunakan krim penyingkiran rambut pada vulva, kerana boleh menyebabkan kemerahan, bengkak, atau ruam pada beberapa orang.

Waxing

Waxing adalah kaedah penyingkiran rambut dengan menggunakan lilin cecair hangat dan helai kain. Kaedah ini memberi kulit sensasi yang menyakitkan ketika jalur kain dan lilin ditarik.

Namun, kerana bulu ditarik dari akar, kaedahnya waxing ia memberikan hasil yang lebih tahan lama berbanding dengan mencukur rambut kemaluan secara manual. Kaedah waxing harus dilakukan dengan bantuan profesional, sama ada di salun atau spa yang dipercayai, untuk mengelakkan risiko kerengsaan.

Laser dan IPL (Cahaya Nadi Intensif)

Laser dan IPL cukup berkesan dan dapat menghilangkan rambut kemaluan secara kekal. Kaedah ini dilakukan dengan menghancurkan akar rambut dengan menggunakan sinar laser intensiti tinggi dan memerlukan sekitar 6 sesi atau lebih untuk mendapatkan hasil yang maksimum.

Elektrolisis

Kaedah elektrolisis ini serupa dengan laser, tetapi menggunakan alat yang disebut epilator untuk menghancurkan akar rambut. Rawatan biasanya memerlukan masa sekitar satu tahun untuk menghilangkan akar rambut sepenuhnya, kerana kaedah ini melibatkan penghancuran akar rambut satu demi satu.

Tidak seperti menggunakan pisau cukur, beberapa kaedah di atas mesti dilakukan oleh profesional. Ini untuk mengelakkan timbulnya kesan sampingan yang boleh menyebabkan masalah kesihatan di kawasan kemaluan atau kulit.

Mencukur rambut kemaluan memberikan kesan bersih dan rapi. Namun, dari sudut perubatan, mencukur rambut kemaluan tidak memberikan faedah kesihatan. Orang yang mencukur rambut tidak semestinya lebih sihat daripada mereka yang tidak mencukur. Jadi, mencukur rambut kemaluan adalah pilihan peribadi.

Sekiranya anda mengalami kesakitan, bisul, dan kemerahan kulit atau nanah setelah mencukur rambut kemaluan, segera berjumpa doktor untuk mendapatkan rawatan yang tepat.


$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found