Manfaat Plum untuk Kesihatan Tubuh Anda

Plum mungkin masih kurang dikenali oleh sebilangan orang Indonesia. Walaupun khasiat buah plum sangat baik untuk mengekalkan tubuh yang sihat, bahkan untuk mengatasi beberapa masalah kesihatan.

Plum adalah salah satu jenis buah yang banyak ditanam di negara-negara barat, seperti Amerika dan Eropah. Plum kaya dengan antioksidan yang berguna untuk menangkal radikal bebas.

Pelbagai Kebaikan Plum

Selain antioksidan, plum juga mengandungi pelbagai vitamin dan mineral yang baik untuk tubuh, seperti vitamin A, C, B1, B2, B3, B6, B9, B12, K, serat, kalium, magnesium, mangan, fosforus, besi dan zink. Kandungan ini menjadikan plum mempunyai banyak manfaat kesihatan.

Berikut adalah beberapa faedah kesihatan dari plum:

1. Menurunkan berat badan

Plum rendah kalori dan mengandungi asid lemak tak jenuh. Selain itu, buah ini juga kaya akan serat, vitamin C, dan vitamin A. Berkat kandungan ini, plum baik untuk dimakan oleh orang yang menjalani program penurunan berat badan.

2. Mmeningkatkan sistem imun

Mengonsumsi plum juga dapat meningkatkan daya tahan. Ini berkat kandungan antioksidan yang tinggi di dalamnya, jadi apabila dikonsumsi secara teratur, plum dapat mencegah kerusakan sel tubuh akibat radikal bebas.

3. Menjaga kesihatan mata

Vitamin A atau beta karoten diperlukan untuk menjaga kesihatan mata. Plum segar mengandungi vitamin A yang cukup tinggi, iaitu sekitar 5%. Oleh itu, konsumsi buah ini dengan kerap sekiranya anda ingin menjaga kesihatan mata.

4. Mmencegah sembelit

Plum juga terkenal dengan kandungan serat semula jadi yang sangat tinggi. Kandungan serat dalam plum berguna untuk memadatkan tinja dan mempercepat proses pembuangan. Pengambilan plum secara berkala dapat menurunkan risiko sembelit.

5. Mengekalkan kadar gula dalam darah

Walaupun tinggi karbohidrat, makan plum tidak menyebabkan peningkatan kadar gula dalam darah secara berlebihan. Ini kerana plum mampu meningkatkan kadar adinopektin, hormon yang berperanan mengatur kadar gula dalam darah. Selain itu, serat semula jadi dalam plum juga berperanan menghalang penyerapan karbohidrat dalam usus.

6. Mmencegah osteoporosis

Mengonsumsi plum kering secara berkala juga baik untuk kesihatan tulang. Ini kerana kandungan boron di dalamnya dapat meningkatkan daya tahan vitamin D dan estrogen dalam tubuh.

Bukan hanya itu, plum kering juga kaya dengan vitamin K, magnesium, kalium, dan antioksidan yang dapat melindungi tulang dari kerosakan radikal bebas.

Untuk mendapatkan pelbagai faedah plum yang telah dijelaskan di atas, anda perlu mengambil buah ini dengan kerap. Namun, jangan hanya bergantung pada plum untuk menjaga kesihatan.

Juga menjalani gaya hidup sihat dan makan pelbagai makanan dengan pemakanan seimbang. Sekiranya perlu, berjumpa dengan doktor anda untuk menentukan jenis makanan yang sesuai dengan keadaan anda.