Varicocele - Gejala, sebab dan rawatan

Varikokel adalah pembengkakan urat di skrotum (skrotum). Varicoceles berlaku di skrotum yang berfungsi menahan testis dan mengandungi arteri dan urat di saluran sperma (kord spermatik) di setiap testis di atas skrotum. Urat yang membawa darah dari testis ke zakar tidak boleh diraba atau dirasakan, tetapi ketika varikokel terjadi, mereka kelihatan seperti banyak cacing di skrotum. Keadaan ini serupa dengan urat varikos di kaki.

Varicoceles boleh terbentuk pada usia 15 hingga 25 tahun, dan kebanyakannya terdapat di skrotum kiri. Walau bagaimanapun, varicoceles masih boleh berlaku di kedua sisi skrotum. Varicoceles sering tidak menyebabkan gejala dan tidak mengancam nyawa, tetapi boleh menyebabkan testis menyusut, yang boleh mengganggu kesuburan. Kes varicocele yang menyebabkan gejala atau menyebabkan kemandulan pada pesakit, dapat diatasi dengan pembedahan.

Gejala Varicocele

Varicoceles biasanya tidak menyebabkan gejala. Tetapi pada sesetengah pesakit, penyakit ini boleh menyebabkan keluhan:

 • Ketidakselesaan di skrotum.
 • Kesakitan yang meningkat ketika berdiri atau melakukan aktiviti fizikal untuk waktu yang lama, dan berkurang ketika berbaring.
 • Benjolan di salah satu buah zakar.
 • Skrotum menjadi bengkak.
 • Lama kelamaan, urat yang membesar akan kelihatan seperti cacing di skrotum.

Punca Varicocele

Sebilangan besar kes varikosel berlaku kerana injap urat tidak berfungsi dengan baik. Di sepanjang urat, terdapat injap sehala yang membuka aliran darah ke jantung dan segera ditutup ketika aliran darah menjadi perlahan. Varikokel berlaku apabila injap tidak dapat ditutup dengan betul sehingga aliran darah berpusing dan berkumpul di kawasan tersebut sebelum injap itu rosak, membentuk varikokel. Walau bagaimanapun, tidak jelas apa yang menyebabkan injap urat tidak berfungsi dengan baik.

Varikokel juga dapat terjadi ketika saluran darah yang lebih besar di perut tersumbat, memungkinkan darah mengumpul dalam urat kecil, seperti skrotum, menyebabkannya melebar. Walau bagaimanapun, keadaan ini lebih kerap berlaku pada lelaki berusia lebih dari 40 tahun. Keadaan ini boleh disebabkan oleh pelbagai keadaan, misalnya pertumbuhan tumor di buah pinggang yang menekan pada urat.

Diagnosis Varicocele

Diagnosis varicocele bermula dengan pemeriksaan fizikal untuk menentukan keadaan pesakit. Pemeriksaan dilakukan dengan merasakan varikokel yang dicirikan oleh jisim keras di atas testis dan terasa seperti cacing. Doktor juga boleh meminta pesakit melakukan pergerakan pernafasan dengan mulut dan hidung ditutup untuk menjelaskan urat yang membesar.

Untuk menentukan dan mencari penyebabnya, pakar urologi boleh mencadangkan satu siri penyelidikan, termasuk:

 • Ultrasound skrotum. Pemeriksaan ini bertujuan untuk melihat ukuran saluran darah dan aliran darah secara terperinci.
 • Pengukuran isipadu testis. Alat untuk mengukur isipadu testis disebut orkidometer.
 • Pemeriksaan sperma. Ujian ini dilakukan untuk melihat kesuburan.

Rawatan Varicocele

Sebilangan besar kes varicocele adalah asimtomatik dan tidak menyebabkan bahaya, jadi rawatan tidak diperlukan. Apabila varikokel menyebabkan kesakitan, doktor dapat mengatasinya dengan ubat penghilang rasa sakit, seperti ibuprofen atau paracetamol, untuk mengurangkan kesakitan. Di samping itu, doktor boleh meminta pesakit memakai seluar sokongan testis untuk menghilangkan tekanan.

Sementara itu, varicoceles yang menyebabkan kesakitan teruk atau pengecutan testis, serta kemandulan pada lelaki, akan dirawat. Beberapa cara untuk melakukan ini:

 • Pelambangan.Embolisasi dilakukan dengan memasukkan tiub untuk mencapai urat di mana varikokel terletak melalui pangkal paha atau leher. Doktor akan memasukkan bahan untuk meningkatkan aliran darah dan varikokel. Embolisasi dilakukan di bawah anestesia umum dan prosedurnya memakan masa beberapa jam.
 • Operasi.Doktor akan mencubit atau mengikat saluran darah yang menjadi varicoceles untuk menyekat aliran darah ke saluran ini dan dapat mengalir ke saluran darah normal yang lain. Pembedahan dapat dilakukan dengan pembedahan terbuka atau teknik sayatan minimum dengan bantuan alat khas yang disebut laparoskop. Operasi boleh dilakukan di bawah anestesia tempatan atau umum.

Proses penyembuhan pasca operasi adalah 1-2 hari, namun, pesakit perlu mengelakkan aktiviti berat selama 10 hingga 14 hari. Di samping itu, pemeriksaan lanjutan pada ahli urologi juga perlu dilakukan selama 3 hingga 4 bulan, terutama bagi pesakit dengan varikosel yang disertai dengan kemandulan.

Komplikasi Varicocele

Komplikasi yang boleh timbul pada pesakit dengan varicocele termasuk:

 • Kecilkan testis.Injap vena yang rosak boleh menyebabkan darah mengumpul dan menekan urat secara berterusan, meningkatkan risiko terkena toksin dalam darah. Keadaan ini mengakibatkan kerosakan testis, termasuk pengecutan testis.
 • kemandulan.Varicoceles menjaga suhu sekitar testis tetap tinggi, yang dapat mengganggu pembentukan, fungsi, atau pergerakan sperma.


$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found