Kolesterol Tinggi - Gejala, sebab dan rawatan

Kolesterol tinggi adalah keadaan bilakadar kolesterol dalam dalam darahlebih banyak lagii had biasa. Sekiranya dibiarkan, kolesterol berlebihan dapat terkumpul di saluran darah, meningkatkan risiko serangan jantung dan strok.

Kolesterol adalah lemak berlilin yang dihasilkan oleh hati. Tubuh memerlukan kolesterol untuk menghasilkan sel yang sihat dan sejumlah hormon. Selain dihasilkan oleh hati, kolesterol juga dapat diperoleh dari makanan.

Kolesterol dalam darah terikat oleh protein dan membentuk lipoprotein. Terdapat dua jenis lipoprotein, iaitu: lipoprotein berketumpatan tinggi (HDL) yang biasanya disebut sebagai kolesterol baik, dan lipoprotein berketumpatan rendah (LDL) yang dikenali sebagai kolesterol jahat.

Setiap jenis lipoprotein mempunyai fungsi yang berbeza untuk tubuh. HDL berfungsi membawa kolesterol berlebihan ke hati, sementara LDL berperanan membawa kolesterol ke sel-sel tubuh.

Selain kolesterol, ada juga jenis lemak lain yang disebut trigliserida. Walaupun kolesterol digunakan untuk menghasilkan sel dan hormon yang sihat, trigliserida digunakan oleh tubuh untuk menghasilkan tenaga.

Sebab dan Faktor Risiko Kolesterol Tinggi

Seseorang berisiko terkena kolesterol tinggi jika mereka menjalani gaya hidup yang tidak sihat, seperti merokok, minum minuman beralkohol, atau makan makanan berlemak secara berlebihan.

Risiko kolesterol tinggi juga lebih besar pada orang dengan penyakit tertentu, seperti diabetes dan penyakit ginjal.

Gejala dan Komplikasi Kolesterol Tinggi

Kolesterol tinggi adalah keadaan tanpa gejala, jadi penghidap sering tidak disedari. Oleh itu, cara untuk mengetahui sama ada anda mempunyai kolesterol tinggi atau tidak adalah dengan menjalani ujian tahap kolesterol kepada doktor.

Ujian tahap kolesterol perlu dilakukan secara berkala, agar risiko komplikasi dapat dicegah. Beberapa komplikasi yang dapat menyerang orang dengan kolesterol tinggi adalah strok, penyakit jantung koroner, dan serangan jantung.

Rawatan dan Pencegahan Kolesterol Tinggi

Cara untuk merawat dan mencegah kolesterol tinggi adalah dengan menjalani gaya hidup yang sihat, seperti bersenam secara teratur, makan banyak buah-buahan dan sayur-sayuran, dan tidak merokok dan minum minuman beralkohol.

Sekiranya gaya hidup sihat saja tidak cukup untuk menurunkan kadar kolesterol, pesakit disarankan untuk mengambil ubat penurun kolesterol dari doktor.