Inilah Punca Menstruasi Berpanjangan dan Cara Mengatasinya

Haid yang berpanjangan berlaku apabila pendarahan haid berlangsung lebih dari 7 hari. Walaupun setiap wanita mempunyai tempoh dan jumlah pendarahan haid yang berbeza, biasanya haid normal berlangsung antara 2-7 hari.

Secara perubatan, haid yang melebihi satu minggu dapat dikelaskan dalam keadaan yang disebut menorrhagia. Sekiranya ia hanya berlaku sekali-sekala, haid yang berpanjangan bukanlah keadaan yang berbahaya.

Haid yang berpanjangan hanya perlu diperhatikan sekiranya berlaku secara berterusan atau muncul disertai dengan aduan lain seperti kelemahan atau pendarahan berat semasa haid.

Keadaan ini adalah tanda bahawa haid yang berpanjangan mungkin disebabkan oleh masalah kesihatan tertentu yang perlu dirawat oleh doktor.

Mengenali Pelbagai Punca Menstruasi Berpanjangan

Dalam beberapa kes, penyebab haid yang berpanjangan tidak selalu diketahui dengan pasti. Walau bagaimanapun, terdapat beberapa perkara yang dianggap menyebabkan haid yang berpanjangan, termasuk:

1. Ketidakseimbangan hormon

Keadaan hormon yang tidak seimbang boleh mempengaruhi proses haid. Apabila jumlah hormon dalam tubuh wanita tidak seimbang, lapisan rahim atau endometrium dapat menumpahkan secara berlebihan, menyebabkan pendarahan haid yang berlebihan.

Gangguan hormon ini boleh disebabkan oleh beberapa keadaan perubatan, seperti kegemukan, PCOS, tumor otak, dan gangguan tiroid.

2. Fungsi ovari terganggu

Gangguan ovari (ovari) dapat menyebabkan gangguan dalam pengeluaran hormon seperti estrogen dan progesteron yang berperanan mengatur haid. Oleh itu, masalah dengan ovari boleh menyebabkan gangguan haid seperti haid tidak teratur atau haid yang berpanjangan.

3. Fibroid

Fibroid rahim, juga dikenali sebagai fibroid, adalah tisu jinak (bukan barah) yang tumbuh dan melekat pada dinding rahim. Fibroid boleh menyebabkan pendarahan faraj yang berat, haid yang berpanjangan, dan haid yang menyakitkan.

4. Endometriosis

Endometriosis berlaku apabila tisu endometrium, yang merupakan tisu pada lapisan dalam rahim, tumbuh di luar rahim. Endometriosis boleh menyebabkan pendarahan dan kekejangan yang tidak normal atau sakit sebelum dan semasa haid.

5. Keradangan pelvis

Keradangan pelvis atau juga dikenali sebagai penyakit keradangan pelvis (PID) adalah jangkitan yang menyebabkan keradangan pada sistem pembiakan wanita. Keradangan ini menyebabkan gejala sakit di kawasan pelvis dan perut bawah, dan boleh menyebabkan haid yang berpanjangan.

Keradangan pelvis boleh berlaku disebabkan oleh aktiviti seksual yang berisiko, seperti mempunyai lebih daripada satu pasangan seksual atau melakukan hubungan seks tanpa perlindungan yang kerap, riwayat pengguguran atau keguguran, dan penggunaan pil kontraseptif (IUD).

Punca lain haid yang berpanjangan termasuk barah rahim, barah serviks, dan kesan sampingan ubat-ubatan seperti pil kawalan kelahiran dan pengencer darah. Wanita yang menderita gangguan darah juga mungkin mengalami haid yang berpanjangan.

Cara Mengatasi Haid yang berpanjangan

Kerana ia boleh disebabkan oleh banyak perkara, anda harus berjumpa doktor sekiranya anda mengalami haid yang berpanjangan.

Untuk mengesahkan diagnosis haid yang berpanjangan dan mengetahui penyebabnya, doktor akan melakukan pemeriksaan fizikal dan pemeriksaan sokongan dalam bentuk ujian darah, ultrasound rahim, sinar-X rahim (HSG), biopsi tisu rahim, atau Pap smear.

Setelah doktor mengesahkan bahawa anda didiagnosis menghidap menorrhagia, doktor dapat memberikan rawatan mengikut penyebabnya.

Berikut adalah beberapa langkah rawatan yang boleh diambil oleh doktor untuk mengatasi keluhan haid yang berpanjangan yang anda alami:

Pentadbiran ubat-ubatan

Ubat yang boleh diberikan untuk merawat haid yang berpanjangan adalah ubat anti-radang bukan steroid, seperti paracetamol. Ubat ini boleh digunakan untuk menghilangkan rasa sakit yang timbul bersama dengan keluhan haid yang berpanjangan.

Di samping itu, doktor juga boleh menetapkan ubat untuk menghentikan pendarahan, seperti asid tranexamic.

Terapi hormon

Terapi hormon boleh dilakukan sekiranya keadaan haid yang berpanjangan yang anda alami disebabkan oleh gangguan hormon. Terapi hormon boleh berupa pemberian hormon progesteron dan estrogen, misalnya melalui penggunaan pil kawalan kelahiran.

Walau bagaimanapun, jika anda tidak sesuai menggunakan pil kawalan kelahiran, doktor anda mungkin memberi anda jenis ubat hormon yang lain.

Operasi

Doktor anda mungkin mencadangkan pembedahan untuk merawat haid yang berpanjangan yang disebabkan oleh tumor atau barah di rahim.

Kadang kala, keadaan haid yang berpanjangan boleh menyebabkan anda mengalami komplikasi seperti anemia atau kekurangan darah kerana sejumlah besar darah yang keluar semasa haid. Untuk mengatasi masalah ini, doktor boleh memberi anda suplemen zat besi atau memberi perjalanan darah, jika jumlah darah anda menurun secara drastik.

Keadaan haid yang berpanjangan tidak boleh dibiarkan terlalu lama sehingga berlarutan dan bertambah buruk. Oleh itu, anda harus segera berjumpa doktor, sekiranya anda mengalami aduan haid yang berpanjangan yang tidak membaik.