5 Jenis Sayuran untuk Diet yang Baik untuk Dimakan

Manfaat sayur-sayuran untuk diet tidak perlu diragui. Kandungan kalori rendah dan pelbagai nutrien penting di dalamnya tidak hanya baik untuk menurunkan berat badan, tetapi juga menjaga kesihatan tubuh secara keseluruhan.

Diet tidak bermaksud pilihan makanan yang anda makan semakin sedikit. Anda masih boleh makan pelbagai makanan, tetapi ada baiknya memilih makanan yang rendah kalori, banyak air, kaya serat, dan tinggi vitamin dan mineral.

Makanan jenis ini dapat memberikan kesan penuh yang lebih lama sehingga pengambilan kalori menjadi kurang. Anda boleh mendapatkan hasil ini dengan memakan sayur-sayuran untuk diet seimbang dan bervariasi setiap hari.

Beberapa Jenis Sayuran untuk Diet

Sayuran kaya dengan serat, vitamin, dan mineral serta rendah kalori sehingga anda boleh memakannya untuk menurunkan berat badan. Berikut adalah beberapa sayur-sayuran untuk diet yang boleh menjadi pilihan dalam menu harian anda:

1. Bayam

Dalam satu mangkuk atau kira-kira 30 gram bayam mengandungi 7 kalori dan dapat memenuhi 56 peratus keperluan vitamin A harian anda.

Sayur-sayuran untuk diet ini juga dilengkapi dengan vitamin C, folat, zat besi, dan vitamin K. Selain itu, bayam juga mengandungi beta karoten dan lutein, yang merupakan dua jenis antioksidan yang dapat mengurangkan risiko barah.

Anda boleh tumis bayam dengan bawang putih dan cili merah atau lada merah, kemudian tambahkan sedikit jus lemon untuk hidangan bayam gaya Itali. Selain itu, bayam juga boleh ditambah sebagai campuran salad, pasta, atau hidangan lain.

2. Brokoli

Dengan memakan 90 gram brokoli, anda dapat memenuhi pengambilan vitamin C, vitamin K, folat, dan kalium harian anda. Brokoli juga tinggi serat dan kalsium yang penting untuk diet.

Sayur-sayuran yang kelihatan seperti pokok boleh dimakan dengan mengukus dan menumis. Anda boleh menambah sos tiram atau sos ikan ke brokoli yang dimasak untuk rasa umami.

3. Selada

Selada adalah salah satu sayur untuk diet rendah karbohidrat. Dalam 47 gram selada mengandungi 2 gram karbohidrat. Selain itu, selada juga kaya akan serat, vitamin A, vitamin C, dan vitamin K, serta folat.

Berkat kandungan nutrien di dalamnya, selada bukan sahaja bermanfaat untuk menurunkan berat badan, tetapi juga menurunkan risiko penyakit jantung.

4. Kol

Walaupun warnanya lebih pucat daripada sayuran hijau yang lain, kubis adalah sumber nutrien yang baik.

Sayuran untuk diet ini tinggi antioksidan, seperti vitamin C, yang penting untuk menjaga sistem kekebalan tubuh. Selain itu, kubis juga diketahui dapat mengurangkan risiko terkena barah seperti barah perut.

Dalam 90 gram kubis terdapat 3 gram serat dan mampu memenuhi 54 peratus keperluan vitamin C harian dan 85 peratus keperluan vitamin K harian. Kubis boleh dihidangkan sebagai salad atau tumis.

5. Kembang kol

Pada pandangan pertama kembang kol hampir serupa dengan brokoli, hanya warna yang berbeza. Sayuran untuk diet ini rendah karbohidrat dan boleh digunakan sebagai ganti kentang atau nasi. Sebenarnya, kajian menunjukkan bahawa memakan kembang kol boleh menyebabkan penurunan berat badan.

Kembang kol mengandungi serat, vitamin K, vitamin C, kalium, dan folat. Sayuran ini juga terkenal dapat mencegah penyakit jantung dan barah. Anda boleh memproses kembang kol dengan mengukus atau menumisnya sebentar.

Sebilangan sayur-sayuran untuk diet di atas boleh menjadi pilihan terbaik untuk dimakan. Walaupun sihat, anda masih harus memperhatikan bahagian sayur yang betul dan seimbang sehingga program penurunan berat badan yang anda jalani saat ini dapat memberikan hasil yang maksimum.

Untuk mengetahui lebih lanjut mengenai jenis sayur-sayuran untuk diet anda yang boleh anda konsumsi bersamaan dengan jumlah pengambilan yang tepat untuk keadaan dan keperluan anda, jangan ragu untuk berjumpa doktor.


$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found