7 Kebaikan Senam Aerobik untuk Kecergasan Badan

Manfaat senaman aerobik untuk kesihatan badan sangat pelbagai. Bukan hanya menurunkan berat badan, senaman aerobik juga dapat mengekalkan daya tahan dan menjaga kesihatan jantung. Di samping itu, terdapat banyak faedah lain senaman aerobik, terutamanya jika ia dilakukan secara berkala.

Pada asasnya, setiap aktiviti yang menggunakan oksigen untuk membakar kalori, menghasilkan tenaga, dan meningkatkan kadar denyutan jantung, boleh disebut latihan aerobik. Di Indonesia sendiri, senamrobik identik dengan satu jenis latihan.

Senaman aerobik adalah rangkaian pergerakan dengan tempo cepat yang bertujuan untuk meningkatkan pengambilan oksigen di dalam badan. Oleh itu, proses pembakaran lemak dan metabolisme badan juga dapat meningkat sehingga baik untuk menurunkan berat badan.

Di samping itu, terdapat banyak faedah lain dari senaman aerobik yang anda dapat, terutamanya jika ia dilakukan secara teratur dan konsisten.

Apakah Faedah Senam Aerobik?

Hampir setiap pergerakan dalam senaman aerobik bertujuan untuk melancarkan dan meningkatkan aliran oksigen ke otot dan jantung badan. Semakin banyak oksigen yang masuk ke dalam badan, fungsi organ dapat berjalan dengan baik dan badan menjadi lebih sihat.

Berikut adalah pelbagai faedah senaman aerobik yang anda dapat jika anda melakukannya dengan kerap:

1. Menjaga kesihatan jantung

Latihan aerobik dapat membuat nafas dan degupan jantung anda lebih cepat, yang dapat menguatkan otot jantung anda dan membuat jantung anda mengepam darah dengan lebih berkesan. Selain itu, senamrobik juga dapat menurunkan tekanan darah pada penderita hipertensi.

2. Meningkatkan stamina

Semasa anda baru memulakan dengan senamrobik, anda mungkin merasa letih walaupun hanya sebentar. Namun, jika anda melakukannya dengan kerap, stamina anda akan meningkat dengan perlahan dan anda tidak akan mudah letih.

3. Meningkatkan mood

Pergerakan dalam senaman aerobik dapat menjadikan tubuh melepaskan endorfin yang bertindak sebagai penghilang rasa sakit semula jadi, meningkatkan mood, dan memberikan rasa bahagia.

Bukan hanya itu, senamrobik juga dapat menghilangkan kegelisahan dan menjadikan badan lebih rileks, agar anda tidur lebih nyenyak.

4. Menurunkan berat badan

Sekiranya dilakukan secara teratur dan disertai dengan diet yang sihat, senaman aerobik dapat menurunkan berat badan. Lakukan senaman aerobik sekurang-kurangnya 150 minit setiap minggu.

5. Menurunkan kadar kolesterol jahat

Senaman aerobik juga dapat meningkatkan kadar kolesterol baik (HDL) dan menekan tahap kolesterol jahat (LDL) di dalam badan. Ini dapat mencegah penyumbatan saluran darah atau aterosklerosis.

6. Mencegah pelbagai penyakit

Sekiranya dilakukan secara berkala, senaman aerobik dapat mengawal tekanan darah dan mengekalkan kadar gula dalam darah. Dalam jangka masa panjang, senaman aerobik dapat mengurangkan risiko penyakit kronik, seperti penyakit jantung koronari, diabetes jenis 2, obesiti, osteoporosis, strok, hingga barah.

7. Meningkatkan kebolehan kognitif

Manfaat senaman aerobik bukan hanya baik untuk kesihatan badan, tetapi juga kesihatan mental. Latihan aerobik secara berkala juga terbukti dapat mengurangkan penurunan kognitif pada orang tua, sehingga mencegah demensia pikun.

Apa sahaja Perkara yang perlu diberi perhatian dalam Gimnastik Aerobik?

Sebelum memulakan senaman aerobik, ada beberapa perkara yang perlu anda perhatikan, termasuk:

Kekerapan dan intensiti

Satu kajian menunjukkan bahawa faedah latihan aerobik lebih optimum apabila dilakukan dengan jangka masa yang pendek, tetapi dengan kekerapan yang lebih kerap. Anda juga boleh menjadikan senaman aerobik sebagai sebahagian daripada kehidupan dan gaya hidup harian anda.

Walau bagaimanapun, senaman aerobik yang berlebihan juga tidak baik untuk tubuh. Terlalu kerap melakukan senaman aerobik boleh menyebabkan beberapa keadaan, seperti keletihan, gangguan tidur, dan berdebar-debar jantung ketika berehat.

Pemanasan dan penyejukan

Latihan aerobik umumnya dibahagikan kepada tiga bahagian, iaitu pemanasan, pergerakan inti, dan penyejukan. Memanaskan badan atau meregangkan sebelum bersenam dan menyejukkan badan selepas itu bertujuan untuk mengurangkan kecederaan semasa bersenam.

Anda juga boleh menyertai pusat kecergasan untuk melakukan senamrobik, jadi pergerakan anda akan lebih fokus dengan bantuan tenaga pengajar. Selain itu, bersenam bersama juga dapat membuat anda lebih bersemangat.

Selain pusat kecergasan, anda juga boleh melakukan senamrobik secara bebas di rumah tanpa memerlukan peralatan khas. Anda hanya perlu mengikuti video tutorial dan mengikuti pergerakannya. Ini sangat sesuai untuk anda yang tidak mempunyai cukup masa untuk pergi ke gimnasium.

Sekiranya anda sudah lama tidak bersenam dan ingin melakukan senamrobik, mulakan dengan jangka masa pendek dan intensiti cahaya. Contohnya, dengan senaman selama 5 minit pada waktu pagi, maka 2-3 hari berikutnya meningkat menjadi 10 minit, dan seterusnya.

Walaupun senaman aerobik mempunyai pelbagai manfaat kesihatan, anda masih harus berunding dengan doktor anda sebelum memulakan senaman aerobik, terutamanya jika anda mempunyai penyakit kronik atau keadaan perubatan tertentu. Tujuannya adalah untuk menentukan had selamat, sesuai dengan keadaan anda.