Cara Meningkatkan Hormon Serotonin untuk Mengelakkan Depresi

Peranan hormon serotonin sangat penting bagi tubuh manusia kerana bermanfaat dalam menguruskan mood, termasuk mencegah kemurungan. Berita baiknya adalah bahawa ada cara mudah untuk meningkatkan kadar serotonin dalam badan, untuk menjaga mood gembira dan positif.

Hormon serotonin sebenarnya bertindak sebagai neurotransmitter, iaitu penyampaian isyarat antara rangkaian saraf. Jadi selain mempengaruhi mood, Hormon serotonin juga berperanan dalam pelbagai fungsi tubuh lain, seperti pencernaan, pembekuan darah, pembentukan tulang, dan fungsi seksual. Selepas makan, tubuh secara semula jadi akan menghasilkan hormon ini. Ini boleh menyebabkan rasa mengantuk yang menyebabkan seseorang sering tertidur selepas makan.

Kaitan antara serotonin dan kemurungan

Satu kajian menunjukkan bahawa ketidakseimbangan tahap serotonin mempunyai pengaruh pada gangguan mood yang menyebabkan tekanan, bahkan depresi. Salah satu penyebabnya adalah kurangnya tahap asid amino triptofan di dalam badan. Triptofan asid amino adalah salah satu bahan asas hormon serotonin yang tidak dihasilkan oleh badan itu sendiri, tetapi mesti diperoleh dari makanan.

Oleh itu, apabila badan anda kekurangan triptofan, kadar serotonin dalam badan akan menurun, jadi anda boleh mengalami gangguan mood, seperti kegelisahan, kemarahan, atau kemurungan.

Cara Terbaik Meningkatkan Hormon Serotonin

Selain menjalani rawatan dari doktor, misalnya dengan menggunakan ubat-ubatan atau menjalani terapi akupunktur dengan ahli akupunktur, Salah satu kaedah terbaik untuk meningkatkan kadar serotonin adalah mengatur diet anda. Namun, kerana serotonin tidak terdapat dalam makanan, disarankan agar anda memakan makanan yang kaya dengan triptofan.

Selain itu, anda juga disarankan untuk makan makanan karbohidrat untuk meningkatkan kadar serotonin. Ini kerana pengambilan karbohidrat mencetuskan tubuh untuk mengeluarkan lebih banyak insulin. Apabila tahap insulin dalam badan tinggi, penyerapan asid amino, termasuk triptofan, akan meningkat.

Memilih makanan sihat yang tinggi dalam triptofan bersama dengan makanan karbohidrat boleh menjadi kaedah yang berkesan untuk meningkatkan hormon serotonin. Utamakan makanan dengan karbohidrat kompleks, seperti oatmeal dan roti gandum.

Berikut adalah beberapa jenis makanan kaya triptofan yang dianggap meningkatkan kadar serotonin dalam badan:

1. Telur

Protein dalam kuning telur dapat meningkatkan kadar triptofan dalam darah, sehingga meningkatkan kadar hormon serotonin. Tryptophan dan tirosin dalam kuning telur juga bertindak sebagai antioksidan.

2. Tahu

Tahu mempunyai kandungan triptofan yang tinggi, jadi sangat tepat menjadi pilihan menu yang berguna dalam meningkatkan kadar serotonin.

3. Salmon

Salmon adalah sejenis ikan yang mengandungi banyak nutrien penting, dan salah satunya adalah triptofan.

4. Keju

Keju boleh dimasukkan ke dalam pelbagai makanan ringan dan makanan utama untuk membantu meningkatkan kadar serotonin dalam badan.

5. Kacang dan biji

Selain kaya dengan antioksidan dan vitamin, kacang-kacangan dan biji-bijian juga mengandungi triptofan, jadi ia baik untuk dimakan jika anda ingin meningkatkan hormon serotonin.

Walaupun berguna, jangan terlalu banyak mengambil makanan yang disebutkan di atas. Tahap serotonin yang terlalu tinggi dalam badan boleh menyebabkan sindrom serotonin, yang membahayakan kesihatan. Seimbangkan makanan jenis ini dengan makanan berkhasiat seimbang.

Berdasarkan kajian, ada cara lain yang boleh anda lakukan untuk meningkatkan hormon serotonin, iaitu bersenam secara teratur di luar rumah. Aktiviti ini dianggap dapat meningkatkan mood.

Di samping itu, anda dinasihatkan untuk mendapatkan pendedahan cahaya matahari pagi. Elakkan pendedahan cahaya matahari pada pukul 10:00 hingga 14:00, kerana pada waktu itu, pendedahan ultraviolet sangat tinggi. Satu lagi cara yang boleh dilakukan adalah membiasakan diri untuk berfikir secara positif. Kadang kala, serotonin juga boleh dihasilkan oleh kesan plasebo.

Pelbagai cara di atas boleh anda lakukan untuk meningkatkan tahap hormon serotonin, sehingga anda dapat mengelakkan kemurungan. Walau bagaimanapun, jika kaedah di atas tidak berfungsi atau jika gejala kemurungan anda berterusan, lebih baik berjumpa dengan ahli psikologi atau psikiatri untuk mendapatkan rawatan yang anda perlukan.