Bahaya melakukan hubungan seks ketika hamil muda hanya dengan keadaan tertentu

Melakukan hubungan seks semasa hamil masih boleh dilakukan agar keharmonian dengan pasangan anda terjalin dengan baik. Cuma, ada perkara yang harus anda perhatikan ketika melakukan hubungan seks, terutama ketika anda sedang hamil.

Melakukan hubungan seks pada awal kehamilan secara amnya selamat untuk dilakukan. Hanya saja, beberapa wanita hamil merasa enggan melakukan hubungan seks, baik kerana ketakutan, penurunan keinginan seksual, moodberubah, atau badannya terasa lemah.

Kenali Keadaan Berbahaya untuk Berhubungan Seks Semasa Mengandung Muda

Semasa mengandung, terdapat pelbagai perubahan yang berlaku pada tubuh wanita hamil. Salah satunya ialah serviks menjadi semakin sensitif.

Sekiranya persetubuhan dipaksa semasa hamil, terutama tanpa foreplay atau pemanasan yang mencukupi, pendarahan faraj boleh berlaku kerana serviks sensitif dan permukaan organ intim yang belum dilincirkan dengan cukup oleh cairan vagina.

Selain itu, ada juga beberapa keadaan yang boleh membuat wanita hamil tidak boleh melakukan hubungan seks ketika hamil, seperti:

  • Plasenta previa.
  • Gangguan plasenta.
  • Telah melahirkan sebelum waktunya.
  • Tidak pernah mengalami keguguran.
  • Rahim terbuka sebelum waktunya.
  • Kehamilan kembar, terutamanya jika terdapat lebih daripada dua janin.

Wanita hamil juga disarankan untuk tidak melakukan hubungan seks pada awal kehamilan jika suami mereka menderita herpes genital, agar tidak dijangkiti herpes yang boleh menyebabkan keguguran dan kecacatan janin.

Sekiranya suami mempunyai sejarah jangkitan kelamin, disarankan berjumpa doktor sehingga dapat dirawat. Selain itu, gunakan kondom sebagai keselamatan ketika melakukan hubungan seks.

Perkara Penting untuk Diperhatikan

Selagi wanita hamil dalam keadaan sihat dan tidak mempunyai riwayat gangguan kehamilan atau keguguran sebelumnya, melakukan hubungan seks pada awal kehamilan sebenarnya selamat dilakukan.

Namun, ada beberapa perkara yang perlu dipertimbangkan agar hubungan seks pada awal kehamilan dapat dilakukan dengan selesa, termasuk:

Buat suasana yang selesa

Rangsangan seksual wanita hamil muda biasanya akan berkurang disebabkan oleh pelbagai gejala dan perubahan yang dialami pada trimester pertama kehamilan. Oleh itu, langkah pertama yang mesti dilakukan adalah mewujudkan suasana yang selesa terlebih dahulu.

Pastikan suhu bilik selesa, ada tikar yang selamat dan selesa untuk dibaringkan, dan jauh dari bau yang kuat. Anda juga dapat menyalakan lilin atau muzik untuk menjadikan suasana lebih selesa.

Melakukan hubungan seks dalam keadaan selamat

Kedudukan badan memainkan peranan penting dalam melakukan hubungan seks semasa mengandung. Ini kerana adanya janin atau bayi di dalam rahim, jadi kedudukannya tidak boleh dilakukan dengan sewenang-wenangnya.

Kami mengesyorkan agar anda melakukan hubungan seks dalam keadaan yang selesa untuk wanita hamil. Kedudukan berbaring sebelah dan wanita di atas boleh menjadi pilihan. Pastikan untuk tidak menekan atau menekan perut wanita hamil, seperti dalam posisi dakwah atau di punggungnya.

Berehat sambil menembusi

Untuk melakukan hubungan seks dengan lebih selesa, jangan tergesa-gesa dan berusaha untuk selalu bersantai. Sekiranya perlu, gunakan pelincir faraj. Ini akan membantu wanita hamil merasa tidak menyakitkan semasa penembusan dilakukan. Jangan memaksa wanita hamil untuk melakukan hubungan seks jika dia tidak mood. Bersabar dan tunggu saat yang tepat, kemudian lakukan dua kaedah di atas.

Untuk meminimumkan bahaya melakukan hubungan seks ketika hamil, wanita hamil harus kerap berkonsultasi dengan pakar obstetrik mereka. Sekiranya anda masih ragu-ragu, tanyakan kepada pakar obstetrik anda sama ada perlu mengelakkan hubungan seksual semasa awal kehamilan.