Ini Menyebabkan Menstruasi Dua Kali dalam Sebulan dan Cara Mengatasinya

Wanita biasanya hanya mempunyai kitaran haid sebulan sekali. Namun, ada kalanya haid berlaku dua kali sebulan. Jadi, apa yang menyebabkannya dan bagaimana memperbaikinya? Mari cari jawapannya dalam artikel berikut.

Secara amnya, kitaran haid yang normal bagi wanita dewasa berkisar antara 21-35 hari, sementara bagi wanita remaja berkisar antara 38 hari atau lebih. Namun, ada kalanya kitaran haid berlaku kurang dari 21 hari sehingga wanita dapat mengalami haid dua kali sebulan.

Sekiranya pendarahan faraj berlaku di luar kitaran haid normal anda, anda perlu menentukan sama ada ia disebabkan oleh haid atau keadaan perubatan.

Punca Menstruasi Dua Kali Sebulan

Terdapat beberapa sebab mengapa seorang wanita mengalami haid dua kali sebulan, termasuk:

1. Kitaran haid yang pendek

Menstruasi dua kali sebulan dianggap normal, jika disebabkan oleh kitaran haid yang pendek atau kurang dari 28 hari. Keadaan haid ini juga dianggap normal, jika hanya terjadi sekali-sekala dalam 1 tahun tanpa ada keluhan lain, seperti sakit ketika melakukan persetubuhan.

Walau bagaimanapun, haid dua kali sebulan dianggap tidak normal jika berlaku kerana kitaran haid yang lebih pendek daripada 21 hari. Keadaan ini boleh menjadi tanda bahawa anda mempunyai masalah kesihatan tertentu.

2. Tekanan

Tekanan adalah masalah yang paling biasa yang boleh menyebabkan perubahan dalam kitaran haid. Tekanan yang tidak kerap juga menjadikan haid tidak teratur, darah haid keluar lebih banyak dari biasa, atau haid terasa sakit.

3. Berat badan meningkat atau menurun secara drastik

Kitaran haid juga boleh terganggu kerana penurunan dan kenaikan berat badan yang drastik. Ini boleh berlaku disebabkan oleh diet yang buruk, kurang bersenam, dan tekanan.

4. Akil baligh

Seorang wanita yang baru memasuki akil baligh biasanya tidak mengalami kitaran haid yang kerap. Kadang kala, haid berlaku dua kali sebulan. Namun, ada kalanya kitaran haid memanjang sehingga berlaku dua bulan sekali. Keadaan ini biasanya akan berlangsung selama 1-2 tahun pertama baligh.

5. Fibroid rahim

Fibroid rahim atau fibroid adalah tumor jinak di dinding rahim. Biasanya, tumor ini kecil, menyerupai biji epal, tetapi juga boleh tumbuh menjadi besar. Sekiranya tidak dirawat, fibroid rahim boleh menyebabkan pendarahan faraj yang berat dan sakit perut.

6. Sindrom ovarium polikistik (PCOS)

Sindrom ovarium polikistik adalah gangguan hormon yang boleh menyebabkan sista kecil terbentuk pada ovari. Keadaan ini boleh menyebabkan haid menjadi tidak teratur, contohnya haid dua kali sebulan.

7. Penggunaan alat kontraseptif (pil kawalan kelahiran)

Penggunaan pil perancang atau pil kawalan kelahiran bertujuan untuk mencegah kehamilan dan menghentikan ovulasi. Salah satu kesan yang dialami oleh wanita ketika mereka menghentikan kontraseptif ini adalah kitaran haid yang tidak teratur.

8. Gangguan tiroid

Hormon tiroid yang berlebihan (hipertiroidisme) atau kekurangan hormon tiroid (hipotiroidisme) juga boleh menyebabkan pelbagai gangguan pada tubuh, salah satunya adalah perubahan dalam kitaran haid.

9. Penyakit radang pelvis

Penyakit radang pelvis atau penyakit keradangan pelvis (PID) adalah jangkitan bakteria yang menyerang sistem pembiakan wanita. Jangkitan organ pembiakan ini boleh menyebabkan masa yang tidak teratur atau menyebabkan pendarahan vagina antara kitaran haid.

10. Endometriosis

Endometriosis adalah gangguan sistem pembiakan wanita apabila lapisan dalam rahim (endometrium) tumbuh di luar rongga rahim. Keadaan ini adalah salah satu penyebab pendarahan faraj dan kitaran haid yang tidak teratur.

Sebagai tambahan kepada pelbagai keadaan di atas, haid dua kali sebulan atau pendarahan antara kitaran haid juga boleh menjadi tanda menopaus, sista, barah rahim, penyakit kelamin, kehamilan, keguguran, atau disebabkan oleh kesan sampingan ubat-ubatan tertentu.

Bilakah haid dua kali sebulan perlu diperiksa oleh doktor?

Sekiranya haid sering berlaku dua kali sebulan, berjumpa doktor dengan segera, terutamanya jika keadaan disertai dengan gejala berikut:

 • Sakit perut bawah yang tidak hilang selama beberapa hari
 • Darah haid yang banyak keluar
 • Sakit semasa hubungan seksual
 • Kekejangan perut lebih banyak daripada biasa semasa haid
 • Gumpalan darah gelap keluar semasa haid
 • Kitaran haid lebih daripada 35 hari atau kurang dari 21 hari
 • Menstruasi berlangsung lebih dari 7 hari
 • Kitaran haid menjadi tidak menentu

Anda perlu ingat, penyebab haid dua kali sebulan boleh disebabkan oleh pelbagai perkara. Oleh itu, jika anda mengalami simptom yang disebutkan di atas, segera berjumpa doktor untuk mengetahui sebab sebenar.

Bagaimana Mengubati Menstruasi Dua Kali Sebulan?

Rawatan haid dua kali sebulan akan disesuaikan mengikut penyebabnya. Dalam keadaan kitaran haid yang lebih pendek atau wanita yang baru mula haid, rawatan pada umumnya tidak diperlukan jika tidak ada gejala yang mengganggu.

Berikut adalah beberapa cara yang boleh anda lakukan untuk mengatasi haid dua kali sebulan:

 • Mengambil terapi penggantian hormon dan estrogen sekiranya dua haid disebabkan oleh menopaus
 • Mengubah gaya hidup anda dan melakukan aktiviti yang dapat menghilangkan tekanan, seperti bersenam secara teratur, melakukan meditasi, dan menjalani diet yang sihat dan teratur
 • Rujuk doktor terlebih dahulu jika anda ingin menjalani diet agar kitaran haid tidak terganggu
 • Mengubah kawalan kelahiran jika kontraseptif hormon yang anda gunakan menjadikan kitaran haid anda tidak teratur

Sekiranya terdapat fibroid atau sista, doktor biasanya akan memberi ubat atau melakukan pembedahan membuang fibroid atau sista. Sekiranya haid dua kali sebulan menyebabkan anemia, anda disyorkan mengambil suplemen zat besi mengikut arahan penggunaan dari doktor anda.

Perubahan dalam kitaran haid boleh menjadi tanda gangguan pada tubuh. Oleh itu, adalah penting untuk berjumpa doktor sekiranya anda mengalami pendarahan yang tidak normal di antara kitaran haid, haid berlaku secara berterusan dua kali sebulan, atau kitaran haid yang biasa anda lakukan tiba-tiba terganggu.