Hubungan Beracun: Makna, Karakteristik, dan Cara Mengatasinya

Adakah anda selalu diperlekehkan, diperlakukan tidak adil, atau menjadi sasaran kemarahan pasangan anda? Sekiranya demikian, kemungkinan besar anda akan masuk hubungan beracun. Keadaan ini tidak boleh dipandang ringan. kamu tahu, kerana boleh membahayakan kesihatan anda. Ayuh, kenali tanda-tanda!

Hubungan beracun atau hubungan beracun adalah istilah untuk menggambarkan hubungan tidak sihat yang boleh menjejaskan keadaan fizikal atau mental seseorang. Hubungan ini tidak hanya dapat terjadi pada kekasih, tetapi juga dalam kalangan teman, zon rakan, malah keluarga.

Ciri khasHubungan Beracun Penting untuk Tahu

Dalam hubungan, idealnya setiap individu akan saling mencintai, mencintai, dan memberikan rasa aman. Tetapi terus hubungan beracun, satu pihak biasanya akan cuba menguasai pihak lain, atau memanipulasi pasangan (lampu gas) untuk mengawalnya.

Salah satu cara yang boleh dilakukan untuk mencapai ini adalah dengan melakukan perlakuan senyap atau diam ketika marah.

Malangnya, banyak orang tidak menyedari bahawa mereka terperangkap dalam hubungan beracun. Namun, hubungan ini sering membuat satu pihak merasa tertekan. Inilah sebabnya hubungan beracun tidak boleh dibiarkan berlarutan.

Selain dapat menurunkan harga diri, keadaan ini dapat menyebabkan seseorang mengalami gangguan kesihatan mental, seperti kegelisahan, tekanan, kemurungan. Di samping itu, beban mental ini tidak mustahil untuk menyebabkan masalah kesihatan fizikal, seperti gangguan psikosomatik.

Terdapat beberapa tanda hubungan beracun yang anda dapati sekiranya anda berada di dalamnya. Tanda-tanda ini merangkumi:

1. Sentiasa dikawal oleh pasangan

Tanda yang paling jelas hubungan beracun adakah satu pihak selalu mengawal yang lain. Contohnya, pasangan anda akan memaksakan kehendaknya dalam kehidupan yang anda jalani.

Jadi, apa sahaja yang anda lakukan semuanya berdasarkan pesanan atau persetujuan daripadanya, walaupun keinginan anda mungkin tidak sesuai. Selain itu, orang yang beracun juga boleh memberi perlakuan senyap untuk mengawal emosi pasangan mereka.

Dia juga mungkin mengucapkan kalimat yang membuat Anda harus melakukan apa yang dia inginkan, misalnya, "Saya bertindak seperti ini kerana saya mencintaimu." Sekiranya anda tidak mematuhinya, dia mungkin akan menuduh anda tidak mencintainya. Ini membuatkan anda pasti mengikut kehendaknya.

2. Sukar untuk menjadi diri sendiri

Kerana anda terlalu kerap dikendalikan, anda tidak boleh menjadi diri sendiri. Anda akan selalu bertindak seperti apa yang dia mahukan, bukan seperti yang anda mahukan. Sebenarnya, hanya untuk mempunyai pendapat, anda boleh berfikir berulang kali kerana takut bahawa apa yang anda katakan akan menjadi kesalahan di matanya.

3. Tiada sokongan

Hubungan yang sihat adalah hubungan yang sentiasa saling menyokong. Tetapi terus hubungan beracun, setiap pencapaian yang diperoleh akan dianggap sebagai pertandingan.

Sebenarnya, pasangan anda mungkin tidak senang sekiranya anda berjaya melakukan sesuatu yang semestinya membuat mereka bangga. Daripada mendapat sokongan dan penghargaan, anda mendapat kata-kata kasar dan kritikan yang tidak membina yang sebenarnya menghalang kejayaan anda.

4. Sentiasa disyaki dan dikekang

Kecemburuan dalam hubungan antara pasangan sebenarnya adalah reaksi normal sebagai bentuk penyayang. Namun, hubungan itu akan menjadi beracun jika rasa cemburu ini berlebihan atau membuat pasangan anda melakukan perkara yang melampau, misalnya merampas WL-anda atau bertemu dengan seseorang yang dia cemburu.

Hubungan juga dikatakan beracun apabila pasangan anda terlalu posesif. Dia selalu ingin mengetahui tentang semua aktiviti harian anda dan akan marah jika anda tidak segera menjawab pesanan teksnya. Selain itu, kadang-kadang dia juga melarang anda untuk tidak lagi memakai jenis pakaian tertentu yang mungkin menarik perhatian orang lain.

5. Selalunya berbohong

Kejujuran adalah salah satu asas untuk membentuk hubungan yang sihat. Namun, jika pasangan anda sering berbohong dan menutup banyak perkara, itu adalah petanda bahawa anda sedang menjalin hubungan hubungan beracun.

6. Terima keganasan fizikal

Selain daripada penyalahgunaan lisan, hubungan dikatakan beracun sekiranya terdapat keganasan fizikal di dalamnya. Rakan kongsi yang tidak sihat secara emosional akan sering "bermain tangan" jika terdapat perselisihan dalam hubungan. Apa pun konfliknya, kekerasan fizikal tidak dapat dibenarkan, ya.

Orang terperangkap di hubungan beracun potensi kehilangan keyakinan diri dan kebahagiaan. Ini boleh memberi kesan negatif kepada kesihatan mental dan fizikal. Oleh itu, penting bagi anda untuk mengenali tanda-tandanya hubungan beracun dan segera ambil keputusan yang tepat sekiranya berlaku pada hubungan anda.

Daripada hubungan beracun ia tidak mudah. Namun, ingat bahawa anda mesti mencintai diri sendiri dan memikirkan kehidupan anda di masa hadapan. Tidak peduli seberapa besar anda mencintainya, percayalah bahawa anda layak untuk bersama seseorang yang dapat menghargai, menghormati, dan mencintai anda dengan tulus.

Sekiranya anda terjebak dalam hubungan beracun dan sukar untuk keluar dari hubungan, cuba minta bantuan orang lain yang anda percayai. Sekiranya perlu, cubalah berjumpa dengan ahli psikologi untuk mendapatkan nasihat terbaik agar anda dapat mengatasi atau mengakhiri hubungan beracun ini.


$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found