Bayi 3 Bulan: Meraih Objek Perhatian

Bayi berusia 3 bulan pada umumnya dapat mencapai objek yang menarik perhatian mereka. Di samping itu, dia juga dapat berguling ketika berbaring. Menonton bayi berusia 3 bulan berkembang adalah sesuatu yang menyeronokkan, tetapi ada beberapa perkara yang perlu anda ketahui untuk mengelakkan kecederaan atau kecederaan.

Setelah melewati usia 2 bulan dan memasuki usia 3 bulan, pertumbuhan dan perkembangan bayi akan lebih kelihatan, terutama dari berat dan tinggi badannya. Berat ideal untuk bayi berusia 3 bulan ialah 5,1-7,9 kg untuk kanak-kanak lelaki dan 4,6-7,4 kg untuk kanak-kanak perempuan.

Sebagai tambahan, bayi lelaki pada umumnya mempunyai tinggi 57,6–65,3 cm. Sementara itu, bayi perempuan mempunyai ketinggian 55.8-63.8 cm. Kemahiran motornya juga berkembang dan dicirikan oleh kemampuan untuk menjangkau objek yang berdekatan. Pada masa ini, bayi juga biasanya akan mengalami keguguran rambut.

Keupayaan Motor Bayi 3 Bulan

Salah satu kemahiran motor bayi berusia 3 bulan adalah dengan dapat mengangkat kepala dan dadanya ketika berada dalam keadaan rawan. Kedudukan ini adalah permulaan dia dapat memusingkan badannya sendiri.

Di samping itu, terdapat beberapa perkembangan motorik lain pada bayi berusia 3 bulan, termasuk:

Bermain secara aktif

Bayi berusia 3 bulan sering menggunakan tangan mereka sendiri sebagai mainan pertama mereka. Dia dapat memerhatikan dan bermain dengan jarinya, menyatukan kedua tangannya, membuka jarinya, dan memasukkannya ke dalam mulutnya.

Koordinasi tangan-mata terus berkembang

Ibu bapa dapat melatih bayi dengan memegang mainan dan melihat apakah dia dapat mencapai mainan itu. Selain itu, bayi berusia 3 bulan juga dapat menendang lebih kuat, kerana sendi lutut dan pinggul lebih lentur.

Bayi mula dapat merasakan dan merasakan pelbagai permukaan kasar, halus, berbulu, atau berongga. Dia mula dapat menangkap objek. Pada masa ini ibu bapa dapat menyediakan pelbagai jenis mainan, seperti boneka lembut, mainan dalam bentuk cincin yang terbuat dari plastik atau getah, dan mainan dengan suara.

Namun, jauhkan bayi anda dari objek yang menimbulkan risiko bahaya, seperti benda yang kecil, mempunyai sudut tajam, mudah pecah, dan berbahaya jika tertelan. Untuk menjangkakan perkara ini, jangan biarkan bayi bersendirian semasa bermain dengan objek di sekelilingnya.

Keupayaan untuk meniru

Bayi dapat meniru ketika ibu bapa menjulurkan lidah atau mengeluarkan suara dari mulut mereka. Pada peringkat ini, ibu bapa dapat membimbing bayi untuk lebih aktif.

Menjelang usia 4 bulan, ibu bapa mungkin akan terkejut apabila bayi itu mula berguling-guling atau membalikkan badannya sendiri.

Kebolehan Bercakap Bayi 3 Bulan

Semasa mendengar seseorang bercakap, bayi berusia 3 bulan biasanya melihat langsung ke mata orang itu dan bergumam seolah-olah menjawab.

Satu kajian mendedahkan bahawa bayi yang sering diajak bicara akan mempunyai lebih banyak perbendaharaan kata dan IQ yang lebih tinggi daripada bayi yang jarang diucapkan.

Ibu bapa boleh bercakap dengannya sambil menunjuk objek di sekelilingnya. Walaupun bayi belum dapat memahami, tetapi kata-kata itu akan tercatat dalam ingatannya.

Kebolehan Sosial Bayi 3 Bulan

Seiring dengan perkembangan otak, kemampuan bayi untuk menyesuaikan diri dengan persekitaran sekitarnya juga semakin meningkat. Berikut adalah beberapa perkembangan kemahiran sosial bayi berusia 3 bulan:

  • Bayi mula mengenali ibu bapa dan saudara terdekat mereka. Dia mula memilih dengan siapa dia mahu berinteraksi.
  • Di khalayak ramai, bayi dapat mencari dan mengenali wajah orang di sekelilingnya. Dia juga boleh tersenyum atau menggerakkan tangannya ketika melihat seseorang yang dia kenal akan datang.
  • Bayi mula berbual dengan cuba meniru suara dan ungkapan ibu bapa atau orang lain yang mengajak mereka bermain.
  • Bayi juga mula tertarik untuk memerhatikan pelbagai perkara, termasuk bayi lain, binatang peliharaan, dan juga pantulan mereka sendiri di cermin.

Dari segi interaksi sosial, bayi akan merasa selesa ketika ibu bapa memegang dan menahannya, terutama ketika mereka terganggu, letih, atau lapar. Dengan cara ini, dia akan merasa selamat dan disayangi.

Jadual tidur bayi selama 3 bulan mula kelihatan lebih stabil. Sebilangan bayi bahkan boleh tidur tanpa bangun sepanjang malam. Tidur bayi anda akan mulai berkurang sedikit, jadi dia akan terjaga lebih lama dan mempunyai lebih banyak masa untuk bermain.

Perkara yang Perlu Diperhatikan dalam Bayi 3 Bulan

Keupayaannya untuk bermain dan berinteraksi akan semakin berkembang ketika bayi berusia 3 bulan. Walau bagaimanapun, ibu bapa perlu berwaspada jika bayi berusia 3 bulan menunjukkan tanda-tanda berikut:

  • Tidak dapat mengangkat kepalanya
  • Tidak dapat memusatkan pandangannya pada objek tertentu
  • Tidak tersenyum
  • Tidak dapat menahan barang
  • Tidak menyahut suara yang kuat

Sekiranya ini dialami oleh anak kecil anda, anda dinasihatkan untuk segera berjumpa doktor agar rawatan dapat dilakukan sekiranya perlu. Dengan cara itu, anak kecil anda dapat tumbuh dan berkembang mengikut usianya.


$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found