Manfaat Banyak Benih dan Buah Mahoni

Kayu mahoni dikenali sebagai bahan asas untuk perabot. Namun, khasiat biji dan buah mahoni tidak kurang dari kayu. Berkat kandungan di dalamnya, biji dan buah mahoni telah lama digunakan sebagai ubat tradisional.

Manfaat biji dan buah mahoni sebagai ubat herba sudah biasa. Berasal dari tanaman berkhasiat tinggi yang mempunyai nama Latin Swietenia macrophylla K, Biji dan buah mahoni terbukti dapat meningkatkan kesihatan tubuh sambil merawat pelbagai penyakit kronik.

Pokok mahoni mempunyai kayu tinggi dan kuat dengan daun lebar. Buahnya bulat seperti telur dan coklat. Di dalamnya, ada biji mahoni yang rata dengan hujung yang sedikit tebal. Pada setiap buah, biasanya terdapat sekitar 35-45 biji mahoni.

Pelbagai Khasiat Biji Mahoni dan Buah-buahan

Manfaat biji dan buah mahoni berasal dari kandungan sebatian bioaktif yang mempunyai sifat hipolipidemik (menurunkan lemak darah), antihipertensi, antibakteria, antijamur, antivirus, anti-radang, antioksidan, antikanker, antidiabetik, anti nyeri, antidiarrheal, dan bahkan antimalarial.

Terima kasih kepada pelbagai kandungan sebatian semula jadi ini, terdapat banyak faedah biji dan buah mahoni yang tidak boleh anda lewatkan, termasuk:

1. Menurunkan tekanan darah

Salah satu kelebihan buah mahoni yang terkenal dan telah digunakan sebagai ubat herba adalah dapat menurunkan tekanan darah pada orang yang menderita hipertensi. Ini disokong oleh kandungan flavonoid sebagai sebatian utama di dalamnya yang telah terbukti mempunyai kesan antihipertensi.

Selain itu, biji mahoni juga mengandung banyak kalium dan sedikit natrium, sehingga dapat membantu menjaga tekanan darah normal. Bukan hanya untuk penghidap hipertensi, sifat ini juga dapat meningkatkan fungsi sistem kardiovaskular dan saraf.

2. Menurunkan tahap lemak dalam darah

Manfaat biji dan buah mahoni yang tidak kurang pentingnya adalah menurunkan kadar lemak. Mengkonsumsi ekstrak biji mahoni terbukti dapat menurunkan total kolesterol, kolesterol jahat (LDL), dan lemak dalam darah.

Dengan sifat ini, risiko penyakit kardiovaskular, seperti penyakit jantung koronari, serangan jantung, dan strok, juga akan berkurang.

3. Merawat diabetes

Manfaat lain yang dapat anda peroleh dari memakan biji mahoni atau ekstrak buah adalah menurunkan dan mengekalkan kadar gula dalam darah, terutama jika anda menghidap diabetes jenis 2.

Kandungan sebatian semula jadi dalam biji mahoni diketahui dapat menghalang penyerapan gula dalam usus dan mampu meningkatkan pengeluaran hormon insulin dari pankreas.

4. Merawat penyakit malaria

Biji mahoni juga dikenali sebagai ubat malaria. Satu kajian bahkan menunjukkan bahawa merebus biji mahoni dapat membunuh parasit yang menyebabkan malaria, iaitu Plasmodium falciparum, yang sudah tahan terhadap ubat klorokuin.

5. Membunuh sel barah

Penyelidikan menunjukkan bahawa ekstrak biji mahoni dapat membunuh beberapa jenis sel barah, seperti sel barah kolorektal dan sel barah payudara, seperti kemoterapi. Oleh itu, ekstrak biji mahoni dianggap berguna untuk rawatan barah.

6. Melawan jangkitan

Manfaat biji dan buah mahoni lain adalah melawan jangkitan. Seperti disebutkan di atas, biji dan buah mahoni mengandung sebatian yang bersifat antibakteri, antijamur, dan antivirus.

Dalam satu kajian, ini terbukti dengan kemampuan ekstrak biji mahoni untuk melawan pertumbuhan berbagai bakteria dan jamur yang menyebabkan penyakit, mulai dari yang menyebabkan cirit-birit, jangkitan saluran kencing, hingga radang paru-paru.

Walaupun khasiat biji dan buah mahoni untuk kesihatan tubuh banyak, keberkesanan dan tahap keselamatannya sebagai makanan tambahan atau perubatan herba masih perlu dikaji lebih lanjut.

Oleh itu, jika anda mempunyai syarat-syarat yang telah disebutkan sebelumnya, anda tidak disarankan untuk menggunakan biji dan buah mahoni sebagai rawatan utama.

Sebaiknya berjumpa dengan doktor terlebih dahulu mengenai pengambilan biji dan buah mahoni sebagai terapi tambahan untuk keadaan yang anda alami. Dengan cara itu, anda dapat memperoleh faedah biji dan buah mahoni dengan selamat, tanpa mengganggu rawatan yang anda lalui.