Cara Yang Betul Menyimpan Susu Payudara

Kini semakin banyak ibu menyusu aktif di luar rumah. Mengekspresikan susu ibu juga menjadi pilihan agar pengambilan pemakanan anak-anak tetap dipenuhi. Itulah sebabnya penting untuk mengetahui cara menyimpan susu ibu dengan betul.

Terdapat pelbagai pilihan tempat untuk menyimpan susu ibu yang dinyatakan, seperti botol kaca, botol plastik dengan label bebas bahan berbahaya, atau pembungkusan plastik khas untuk susu ibu. Sebaiknya elakkan menyimpan susu ibu dalam botol atau bungkusan plastik yang biasanya digunakan untuk tujuan umum. Ini kerana kawasan simpanan susu ibu juga mempengaruhi kualiti susu yang tersimpan.

Pastikan Pembungkusan Bersih

Untuk menjaga kualiti susu ibu yang tersimpan, penting untuk terlebih dahulu mensterilkan botol bayi atau bekas untuk mengekspresikan susu ibu yang akan disejukkan atau dibekukan. Lakukan pensterilan dengan merebus botol dan bahagian pam payudara yang bersentuhan dengan kulit, dalam air panas mendidih selama kira-kira 5-10 minit.

Selain pendidihan manual, anda juga boleh menggunakan pensteril elektrik. Tetapi sebelum itu, jangan lupa untuk memeriksa keselamatan dan ketahanan pembungkusan pada label. Berhati-hatilah semasa mensterilkan botol yang terbuat dari kaca, kerana bahan ini lebih berisiko pecah.

Tidak kurang pentingnya untuk mencegah perkembangan bakteria dari susu ibu yang dinyatakan, iaitu menjaga kebersihan tangan ketika mengekspresikan atau ketika menyimpan susu ibu dalam bungkusan. Gunakan sabun untuk mencuci tangan sebelum mengeluarkan susu ibu, dan basuh botol susu ibu sebelum pensterilan.

Untuk susu ibu yang akan dibekukan, masukkan botol terus ke dalamnya peti sejuk beku sejurus selepas diberi susu. Anda tidak boleh mengisi botol atau bungkusan plastik sepenuhnya. Sebabnya ialah susu ibu yang dinyatakan cenderung mengembang dalam keadaan beku.

Khusus untuk bungkusan plastik yang menampung susu ibu yang dinyatakan, letakkan semula di dalam bekas atau kotak pembungkusan lain sebelum memasukkannya ke dalam peti sejuk. Ini kerana pembungkusan plastik lebih berisiko mengalami kebocoran. Akhirnya, jangan lupa meletakkan label yang merangkumi tarikh susu itu dinyatakan, pada botol atau bungkusan plastik.

Masa Penyimpanan

Penyimpanan susu ibu yang dinyatakan harus disesuaikan mengikut penggunaannya. Susu ibu yang akan segera digunakan sebaiknya diletakkan di bahagian peti sejuk yang tidak akan membeku.

Susu ibu yang dinyatakan dapat disimpan dari beberapa jam hingga beberapa bulan, bergantung pada suhu di mana ia diletakkan. Berikut adalah prinsip penyimpanan susu ibu yang harus anda ketahui:

  • Susu ibu yang diekspresikan berlangsung sehingga 6 jam jika diletakkan pada suhu bilik sekitar 25 darjah Celsius.
  • Susu ibu yang diekspresikan berlangsung sehingga 24 jam, apabila disimpan di dalam penyejuk dengan penambahan ais.bungkusan ais). Kaedah ini boleh menjadi salah satu penyelesaian untuk menjimatkan ASIP semasa kuasa padam.
  • Susu ibu yang diekspresikan berlangsung sehingga 5 hari, apabila diletakkan di bahagian peti sejuk peti sejuk dengan suhu minimum 4 darjah Celsius.
  • Susu ibu yang dinyatakan dapat bertahan sehingga 6 bulan apabila disimpan di dalam peti sejuk beku dengan suhu -18 darjah Celsius atau lebih rendah.

Perlu diingat, proses pembekuan susu ibu dapat menghilangkan beberapa bahan yang penting untuk menangkis jangkitan pada bayi. Semakin lama penyimpanan susu ibu yang dinyatakan, baik yang disejukkan atau dibekukan, akan menghilangkan kandungan vitamin C dalam susu ibu. Walau bagaimanapun, susu ibu beku mempunyai nilai pemakanan yang jauh lebih baik daripada susu formula.

Petua untuk Mencairkan Susu Payudara Yang Dinyatakan

Susu beku yang dicairkan cenderung mengalami perubahan warna, bau, dan konsistensi berbanding dengan susu ibu segar. Oleh itu, adalah wajar bagi anda untuk mendapati susu ibu mengendap setelah disimpan di dalam peti sejuk. Keadaan ini normal dan hanya goncangkan botol simpanan untuk mencampurkannya semula.

Sebilangan bayi menolak susu ibu yang dibekukan. Sekiranya demikian, anda boleh mencuba memendekkan jangka hayat susu ibu atau memanaskan susu ibu sebelum memberikannya kepada bayi anda.

  • Untuk mencairkan susu ibu, anda boleh menggunakan alat pemanas susu ibu elektrik yang boleh digunakan di rumah atau di dalam kereta. Sekiranya tidak ada, anda boleh meletakkan sebotol susu ibu yang dinyatakan dalam periuk atau semangkuk air suam. Tunggu beberapa saat. Ingat, jangan letakkan periuk atau lembangan di atas dapur yang menyala.
  • Susu beku tidak boleh dikeluarkan segera pada suhu bilik. Beberapa kajian menunjukkan bahawa perubahan suhu yang cepat dapat mempengaruhi kandungan antibodi dalam susu ibu yang bermanfaat bagi bayi. Beku mengeluarkan susu ibu dari peti sejuk beku boleh diletakkan terlebih dahulu di dalam peti sejuk di dalam peti sejuk, kemudian suam seperti di atas.
  • Sekiranya susu ibu dinyatakan sangat diperlukan, maka anda boleh meletakkannya di bawah air yang mengalir pada suhu normal. Kemudian terus mengalirkannya dengan air suam. Sekiranya tidak cukup panas, letakkan botol di dalam mangkuk air suam. Untuk memeriksa sama ada suhu susu ibu sesuai untuk anak kecil anda, letakkan setitik di pergelangan tangan. Sekiranya suhunya betul, susu ibu boleh diberikan secara langsung kepada si kecil.
  • Walaupun nampak mudah, elakkan pemanasan atau pencairan susu ibu yang digunakan ketuhar gelombang mikro. Alat ini boleh membuat bintik-bintik pada botol susu ibu yang boleh memudaratkan bayi anda. Bintik-bintik ini muncul kerana kepanasan. Sekali lagi, menukar susu dengan cepat dalam susu ibu yang dinyatakan dapat menghilangkan kandungan antibodi yang diperlukan oleh bayi.

Susu ibu adalah pengambilan nutrien terbaik untuk bayi. Penyimpanan susu ibu yang dinyatakan dapat membantu ibu menyusu yang bekerja atau melakukan aktiviti di luar rumah untuk memenuhi keperluan bayinya. Sekiranya perlu, berjumpa doktor untuk maklumat lebih lanjut.


$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found