5 Khasiat Bunga Telang sebagai Ubat Herba Semula jadi

Bunga telang telah lama dikenal dan digunakan sebagai pewarna semula jadi dalam makanan dan minuman. Namun, selain mencantikkan penampilan makanan, bunga telang juga mengandungi pelbagai nutrien dan zat yang bermanfaat untuk kesihatan tubuh.

Bunga Telang atau bunga kacang (Klitoria ternatea) adalah salah satu jenis tanaman yang mudah dijumpai di Indonesia. Bunga berbentuk corong ini mempunyai beberapa varian warna, iaitu biru, ungu, merah jambu, dan putih.

Selain digunakan sebagai pewarna makanan dan minuman, bunga telang juga banyak digunakan sebagai makanan haiwan untuk racun serangga dan kosmetik semula jadi. Bukan hanya itu, bunga ini telah lama digunakan sebagai ubat herba atau perubatan tradisional kerana diklaim mempunyai banyak manfaat kesihatan.

Beberapa Khasiat Bunga Telang

Terdapat beberapa faedah bunga kacang rama-rama yang dipercayai baik untuk kesihatan, termasuk:

1. Menjaga fungsi dan kesihatan otak

Bunga telang mengandungi antioksidan, seperti flavonoid dan antosianin, yang baik untuk memperbaiki sel-sel tubuh, termasuk sel saraf.

Tidak hanya itu, bunga telang juga diketahui dapat meningkatkan penghasilan asetilkolin, yang merupakan bahan kimia di otak yang berperanan dalam proses mengingat, mempelajari maklumat, dan menjaga konsentrasi.

Beberapa kajian menunjukkan bahawa pengambilan antioksidan yang mencukupi dapat meningkatkan daya ingatan dan kepekatan. Antioksidan juga dapat mencegah terjadinya demensia teruk atau demensia pikun.

Untuk mendapatkan faedah bunga kacang rama-rama, anda boleh mengambil bunga ini sebagai teh herba atau makanan tambahan. Walau bagaimanapun, tuntutan untuk mendapatkan bunga satu ini masih terhad kepada penyelidikan berskala kecil di makmal dan belum banyak dikaji pada manusia.

2. Mencegah dan melegakan reaksi alahan

Secara tradisional, bunga telang sering digunakan di India untuk merawat batuk serta gejala alahan dan asma.

Ini juga telah dibuktikan oleh sebuah kajian yang menyatakan bahawa ekstrak bunga telang dapat mengurangi jumlah zat histamin, yang merupakan zat yang berperanan untuk menyebabkan keradangan ketika tubuh terkena pencetus alergi (alergen).

Malangnya, kajian ini tidak dapat mengesahkan keberkesanan dan keselamatan bunga kacang sebagai ubat alergi. Untuk mengelakkan alahan berulang, anda masih perlu mengetahui dan menjauhkan diri daripada pencetus alergen dan mengambil antihistamin untuk melegakan gejala alergi.

3. Melegakan keradangan

Bunga telang juga telah lama digunakan sebagai ubat herba semula jadi untuk mengubati demam dan sakit akibat radang pada badan. Beberapa penyelidikan menunjukkan bahawa manfaat ini mungkin benar kerana bunga kacang diketahui mempunyai kesan anti-radang.

4. Menurunkan gula dalam darah

Pengambilan kacang rama-rama diketahui menurunkan kadar gula dalam darah dan tetap stabil. Selain itu, bunga telang juga mengandung banyak antioksidan sehingga bagus untuk mencegah ketahanan insulin yang dapat memicu diabetes.

Namun, untuk mengawal gula darah, anda juga perlu melakukan senaman secara teratur, menjalani diet yang sihat, dan membatasi pengambilan makanan dan minuman yang terlalu manis.

5. Merawat cirit-birit

Tidak hanya bunga yang berkhasiat, daun bunga telang juga memiliki manfaat kesihatan, yaitu sebagai ubat herba semula jadi untuk merawat cirit-birit.

Kajian makmal berskala kecil menunjukkan bahawa ekstrak bunga kacang dapat menghilangkan gejala cirit-birit berkat sifat anti-radang dan antibakteria.

Sehingga kini, khasiat bunga telang pada manusia masih belum diketahui dengan jelas, terutama ketika digunakan sebagai jamu. Oleh itu, kajian lanjutan masih diperlukan untuk memastikan keberkesanan dan keselamatan faedah bunga kacang rama-rama pada manusia.

Secara umum, bunga telang cukup selamat untuk dimakan sesekali sebagai teh herba atau makanan tambahan. Namun, anda tidak disarankan untuk menggunakan bunga telang sebagai ubat herba untuk merawat penyakit tertentu atau jika anda mengambil ubat lain.

Pastikan juga memilih produk dengan kandungan bunga kacang yang telah didaftarkan dengan BPOM.

Sekiranya anda masih mempunyai pertanyaan lebih lanjut mengenai manfaat bunga telang atau merasakan gejala tertentu, seperti mual, cirit-birit, dan sakit perut, setelah memakan bunga telang, anda harus berjumpa dengan doktor anda agar dia dapat diberi rawatan yang tepat.