Periksa Tekstur dan Warna Najis untuk Mengetahui Keadaan Kesihatan Tubuh Anda

Sebilangan orang mungkin tidak tahu bahawa tekstur dan warna najis dapat menjadi gambaran keadaan tubuh, terutama saluran pencernaan. Sebagai salah satu langkah pengesanan awal, mari kenal pasti pelbagai jenis warna dan tekstur najis.

Sebelum dikeluarkan dari badan dalam bentuk tinja, makanan yang anda makan akan melalui proses pencernaan terlebih dahulu. Lamanya proses ini berbeza dari orang ke orang, tetapi biasanya 2-5 hari.

Kekerapan pembuangan sisa atau najis juga boleh berbeza-beza, dari 3 kali sehari hingga 3 kali seminggu. Umumnya, najis yang sihat berwarna coklat dan berbentuk seperti sosej, dengan tekstur yang lembut atau padat. Selain itu, tinja juga mudah dilalui dan tidak berair.

Warna najis dan maknanya

Terdapat pelbagai jenis warna najis dan setiap warna dapat menunjukkan keadaan yang berbeza. Berikut ini adalah penjelasan mengenai warna najis dan maknanya:

1. Warna hijau

Najis hijau sebenarnya boleh dikatakan normal. Keadaan ini berlaku kerana anda mengambil terlalu banyak sayur-sayuran, makanan dan minuman dengan pewarna hijau, atau makanan tambahan zat besi.

Selain itu, najis hijau juga boleh menjadi tanda anda mengalami cirit-birit. Ini boleh berlaku kerana makanan diangkut ke usus besar terlalu cepat, jadi hempedu tidak mempunyai masa untuk mencernanya dengan betul.

2. Warna kuning

Selain berwarna coklat, najis kuning adalah perkara biasa. Ini disebabkan oleh adanya bilirubin yang dihasilkan oleh hati dan dikeluarkan dari tinja. Bakteria dan enzim pencernaan dalam usus juga berperanan dalam memberi najis warna kuning.

Namun, jika tinja berwarna kuning berminyak dan berbau busuk, itu mungkin disebabkan oleh gangguan pencernaan seperti penyakit seliak. Keadaan ini menjadikan najis mempunyai lemak berlebihan. Pencetus adalah makanan yang mempunyai kandungan gluten tinggi, seperti roti dan bijirin.

3. Warna putih

Sekiranya najis berwarna putih dan kelihatan pucat seperti tanah liat, ini boleh menjadi tanda bahawa anda mempunyai masalah hati atau tersumbat di saluran empedu. Di samping itu, penggunaan ubat cirit-birit bismut subsalicylate dalam dos yang tinggi juga boleh menjadikan najis menjadi putih.

4. Warna merah terang

Warna merah najis boleh disebabkan oleh banyak faktor, seperti pendarahan pada saluran pencernaan bawah, makan terlalu banyak tomato atau makanan yang mengandung warna merah, hingga buasir.

Kanser usus juga boleh menyebabkan najis berwarna merah terang atau hitam. Sekiranya warna merah najis tidak hilang dalam beberapa hari, disarankan segera berjumpa doktor.

5. Warna hitam

Keadaan ini disebabkan oleh pendarahan di saluran pencernaan atas, seperti perut atau esofagus. Perkara lain yang boleh menyebabkan najis hitam adalah bisul atau barah.

Walau bagaimanapun, najis hitam juga boleh menjadi kesan sampingan yang biasa apabila anda mengambil makanan tambahan zat besi atau makanan hitam.

Tekstur najis dan maknanya

Selain memerhatikan warna najis, anda juga dapat mengetahui keadaan kesihatan tubuh anda melalui teksturnya. Berikut adalah beberapa jenis tekstur najis dan maknanya:

Jenis 1

Najis jenis 1 biasanya berbentuk ketulan kecil dan padat dan terpisah seperti kacang. Jenis najis ini adalah tanda anda mengalami sembelit.

Jenis 2

Bentuk najis jenis ini kelihatan seperti sosej yang lebih panjang dan padat. Ini menunjukkan bahawa anda mengalami sembelit ringan.

Jenis 3

Najis jenis 3 kelihatan seperti sosej dan terdapat keretakan di permukaan. Bentuk najis ini dianggap normal dan menunjukkan keadaan badan yang sihat.

Jenis 4

Najis kelihatan seperti sosej, tetapi lebih lembut dan lebih panjang. Najis jenis ini juga menunjukkan tubuh berada dalam keadaan sihat.

Jenis 5

Bentuk najis seperti gumpalan lembut dengan tepi berwarna sedikit terang. Ini menunjukkan bahawa badan anda kekurangan pengambilan serat.

Jenis 6

Najis jenis ini mempunyai bentuk yang lembut dan tidak teratur. Ini menunjukkan bahawa anda mengalami cirit-birit ringan.

Jenis 7

Kemunculan tinja cenderung cair tanpa kepingan pepejal. Najis dengan keadaan ini adalah tanda bahawa anda mengalami cirit-birit yang teruk.

Untuk menjaga najis dalam keadaan normal, tingkatkan pengambilan makanan berserat dan memenuhi keperluan cecair. Selain itu, melakukan senaman secara teratur juga dapat meningkatkan pergerakan saluran pencernaan, sehingga Anda menghindari sembelit.

Perubahan tekstur najis dari biasa menjadi cair atau keras dan tidak bertambah baik setelah beberapa hari anda perlu sedar.

Begitu juga dengan perubahan warna najis dari coklat asli atau kuning menjadi putih, hitam, atau merah segar (buang air besar berdarah). Keadaan ini memerlukan pemeriksaan dan rawatan segera oleh doktor.