Ketahui Suhu Normal Bayi Anda dan Cara Mengukurnya Dengan Tepat

Penting bagi ibu bapa untuk mengetahui suhu normal bayi, agar mereka cepat menyedari bila suhu badan berada Poppetbangkit atau demam. Ia juga dapat membantu ibu bapa untuk merawatnya dengan cepat.

Selain mengetahui suhu normal bayi, ibu bapa juga perlu memahami cara mengukurnya dengan betul. Tujuannya, agar ibu bapa tidak salah menafsirkan keadaan tubuh bayi. Contohnya, apabila badan bayi terasa panas, ini tidak semestinya menunjukkan bahawa dia demam. Perlu mengukur suhu dengan termometer untuk memastikannya.

Memahami Julat Normal Suhu Tubuh Bayi

Suhu normal bayi berkisar antara 36.5 hingga 37 darjah Celsius. Seorang bayi boleh dianggap demam ketika suhu tubuhnya meningkat hingga lebih dari 38 darjah Celsius ketika diukur dari rektum (suhu rektum), 37.5 darjah Celsius ketika suhu diukur dari mulut (suhu mulut), atau 37.2 darjah Celsius apabila diukur dari ketiak (suhu axillary).

Kenaikan suhu badan atau demam bayi sebenarnya adalah gejala yang timbul dari reaksi daya tahan sistem imun terhadap penyakit atau penyebab berjangkit, seperti virus atau bakteria.

Peningkatan suhu badan bayi juga dapat terjadi disebabkan oleh gigi, pakaian yang terlalu tebal, dan persekitaran yang panas juga dapat membuat suhu badan bayi meningkat.

Selain meningkat, suhu badan bayi juga dapat menurun. Penurunan suhu badan bayi perlu diperhatikan sekiranya suhu kurang dari 35 darjah celcius. Keadaan ini, yang dikenali sebagai hipotermia, boleh berlaku kerana terdedah kepada suhu persekitaran yang sejuk, rendaman dalam air sejuk, memakai pakaian basah atau keletihan.

Cara Mengukur Suhu Badan pada Bayi

Suhu badan bayi biasanya diketahui dengan menyentuh pipi, dahi, punggung, dan perut bayi. Tetapi untuk mengetahui suhu bayi dengan pasti, termometer diperlukan sebagai alat pengukuran suhu badan. Biasanya termometer yang disyorkan untuk bayi dan kanak-kanak adalah termometer digital, kerana termometer merkuri mempunyai pembungkusan kaca dan terdedah kepada kerosakan.

Terdapat beberapa jenis termometer yang boleh digunakan termasuk yang diletakkan di ketiak, telinga, mulut, atau diletakkan di dahi. Walau bagaimanapun, termometer rektum dianggap paling tepat dan mudah digunakan pada bayi.

Sebelum dan setelah mengukur suhu, pastikan termometer bersih. Basuh dengan air sabun atau lap dengan alkohol. Tujuannya adalah untuk memastikan termometer bersih dari kuman dan kotoran yang berisiko menyebarkan penyakit.

Mengukur suhu mulut (mulut)

Sekiranya anda ingin mengambil suhu bayi anda dari mulut ke mulut, pastikan suhu tidak diambil sebaik sahaja dia makan atau minum. Biarkan sekurang-kurangnya 15 minit selepas dia minum susu atau mengambil makanan pelengkap.

Setelah termometer digital dihidupkan, letakkan hujung termometer di bawah lidah bayi, dengan bibir ditutup. Pegang termometer pada kedudukannya sehingga tertera tanda bahawa suhu telah diukur. Kemudian keluarkan termometer dan baca hasilnya.

Mengukur suhu axillary (ketiak)

Semasa mengambil suhu dari ketiak bayi, pastikan hujung termometer menyentuh kulit ketiak dan tidak terhalang oleh pakaian. Letakkan bayi dengan selesa di lengan. Simpan termometer di penjepit ketiak bayi, sehingga pengukuran selesai, kemudian baca hasilnya.

Mengukur suhu rektum (rektum)

Apabila anda ingin mengambil suhu rektum, letakkan bayi di perutnya. Kemudian sapukan sedikit Jeli petroleum hujung termometer dan masukkan termometer kira-kira 2 cm ke dalam rektum. Luangkan sedikit masa untuk termometer berbunyi untuk menunjukkan pengukuran selesai. Tarik keluar termometer untuk melihat hasilnya.

Bawa bayi anda ke doktor sekiranya:

  • Suhu badan bayi berusia kurang dari 3 bulan mencapai lebih daripada 38 darjah Celsius
  • Suhu badan bayi dan kanak-kanak berumur 3-36 bulan mencapai lebih daripada 39 darjah Celsius
  • Demam berlaku lebih dari 3 hari pada bayi dan kanak-kanak berumur 3-36 bulan
  • Demam datang dan pergi atau berulang dalam 7 hari atau lebih
  • Demam berlaku disertai ruam kulit, sesak nafas, penurunan kesedaran, kekakuan di leher, muntah dan mahkota bayi kelihatan menonjol atau tenggelam.

Anda juga disyorkan untuk membawanya ke doktor jika suhu badan bayi turun hingga 35 darjah Celsius atau kurang, sambil berusaha memanaskan badannya.

Suhu normal bayi penting untuk diketahui oleh ibu bapa, supaya mereka dapat bertindak balas dengan cepat apabila terdapat perubahan suhu badan yang perlu diperhatikan. Sekiranya anda bimbang tentang perubahan suhu badan bayi, jangan ragu untuk segera berjumpa dengan pakar pediatrik mengenai keadaan bayi.


$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found