5 Cara Refleksologi Kaki Berdasarkan Manfaat untuk Tubuh

Refleksologi kaki sering dilakukan untuk merehatkan otot dan melegakan kesakitan. Nah, jenis refleksologi ini juga boleh dilakukan di rumah. kamu tahu. Mahu tahu bagaimana? Lihat penjelasannya di sini.

Refleksologi kaki adalah kaedah rawatan alternatif dengan menekan titik-titik tertentu di kawasan kaki. Ahli terapi percaya bahawa titik pantulan ini mewakili keadaan organ dan anggota badan tertentu. Sebagai contoh, ibu jari kaki kiri mewakili bahagian kiri kepala atau ibu jari kaki kanan mewakili paru-paru kanan.

Walaupun keberkesanannya tidak diketahui secara pasti, refleksologi kaki dipercayai mempunyai kesan tertentu dengan meningkatkan aliran tenaga dalam tubuh yang disebut chi. Refleksologi kaki juga dapat digunakan untuk menghilangkan rasa mual, kegelisahan, sembelit, dan insomnia.

Teknik Refleksologi Kaki Berdasarkan Kebaikannya

Terdapat beberapa teknik refleksologi kaki yang boleh anda perolehi dengan mempelajarinya. Setiap teknik umumnya disesuaikan dengan tujuan yang anda ingin lakukan refleksologi. Inilah penjelasannya:

1. Menghilangkan sakit kaki

Berjalan jarak jauh atau memakai kasut tumit tinggi boleh membuatkan kaki anda terasa sakit. Salah satu cara untuk menghilangkan rasa sakit yang muncul adalah dengan refleksologi kaki.

Duduk dengan selesa di kerusi, kemudian letakkan kaki kiri di paha kanan anda. Seterusnya, anda boleh melakukan langkah refleksologi kaki berikut:

  • Urut seluruh kaki menggunakan ibu jari tangan kanan.
  • Selepas itu, urut setiap jari kaki menggunakan ibu jari dan jari telunjuk anda dalam gerakan bulat.
  • Tarik satu jari kaki ke sebelah kanan, sementara yang lain ke sebelah kiri. Lakukan pergerakan ini selama 1-2 minit.
  • Pegang semua jari dalam satu pegangan, kemudian bengkok ke arah telapak kaki dan belakang kaki secara bergantian.
  • Peringkat terakhir, tekan seluruh permukaan kaki dan goncangkannya.

Apabila semua teknik refleksologi kaki telah diikuti, anda boleh melakukannya di sebelah kaki yang lain.

2. Sayamelegakan simptom sindrom pramenstruasi (PMS)

Penyelidikan menunjukkan bahawa refleksologi kaki dapat melegakan gejala PMS, seperti sakit belakang dan sakit kepala. Caranya adalah dengan menekan salah satu lekuk kaki dengan satu tangan, tepat di tepi permukaan kaki.

Seterusnya, tekan bahagian tengah jari kaki dengan tangan yang lain. Urutan ini dipercayai dapat melonggarkan ovari, rahim, dan kelenjar hipotalamus di otak.

3. Menjadikan tidur lebih baik

Refleksologi kaki juga dikenali untuk merehatkan badan dan mengurangkan tekanan, sehingga tidur malam lebih lena. Anda boleh melakukan refleksologi kaki dengan menekan titik antara jari kaki dan jari kaki yang lain dengan kuat dan mendalam. Anda boleh melakukan tekanan pada masa ini selama 3 minit.

4. Meredakan kegelisahan dan kemurungan

Penyelidikan menunjukkan bahawa refleksologi kaki dapat menghilangkan kegelisahan dan kemurungan. Berikut adalah langkah refleksologi kaki untuk menghilangkan kegelisahan dan kemurungan:

  • Bengkokkan jari kaki ke telapak kaki anda.
  • Seterusnya, cari lekukan kecil di telapak kaki dan urut kawasan ini dengan ibu jari anda.
  • Semasa mengurut, pastikan tangan yang lain mencengkam bahagian atas kaki sehingga tekanannya lebih kuat.
  • Setelah satu kaki selesai, renungkan kaki yang lain.

5. Melegakan sakit belakang

Sekiranya anda ingin melegakan sakit belakang, tekan titik lengkungan kaki dengan ibu jari anda. Seterusnya, gerakkan ibu jari ke atas dan ke bawah sepanjang titik lengkung.

Refleksologi kaki diketahui memberikan hasil yang lebih baik untuk melegakan sakit belakang daripada urut belakang.

Secara umum, refleksologi kaki dianggap selamat. Namun, perkara yang perlu anda ingat, refleksologi kaki tidak boleh menggantikan rawatan perubatan. Juga, elakkan refleksologi jika anda mengalami masalah peredaran darah, gout, dan gangguan pembekuan darah.

Sekiranya anda ingin merawat keadaan kesihatan tertentu dengan refleksologi kaki, pastikan terapi dijalankan oleh ahli terapi terlatih. Namun, jika refleksologi kaki tidak dapat mengatasi keluhan yang anda alami, berjumpa doktor agar rawatan yang sesuai dapat dijalankan.