Limfoma - Gejala, sebab dan rawatan

Kanser kelenjar getah bening atau limfoma adalah barah darah yang boleh menyebabkan pembengkakan kelenjar getah bening (limfadenopati). Llimfoma bermula apabila sel barah menyerangsel darah putih (limfosit) yang melawan jangkitan.

Limfosit adalah sel darah putih yang berfungsi membunuh bakteria dan virus. Selain peredaran darah, limfosit tersebar di beberapa bahagian badan, seperti kelenjar getah bening, limpa, timus, sumsum tulang, dan saluran pencernaan. Apabila limfosit berubah, tumbuh, dan menyebar secara tidak normal, limfoma malignan berlaku.

Jenis limfoma

Limfoma boleh dikategorikan kepada 2 jenis, iaitu limfoma Hodgkin dan limfoma bukan Hodgkin. Perbezaan utama terletak pada jenis sel limfosit yang diserang barah. Ini dapat dikesan melalui pemeriksaan dengan mikroskop.

Limfoma bukan Hodgkin lebih biasa daripada limfoma Hodgkin. Tetapi malangnya, limfoma bukan Hodgkin lebih berbahaya daripada limfoma Hodgkin. Dalam kebanyakan kes, limfoma bukan Hodgkin mempunyai kadar penyembuhan yang lebih rendah daripada limfoma Hodgkin.

Limfoma berbeza dengan leukemia walaupun kedua-duanya menyerang sel darah putih. Leukemia bermula pada sumsum tulang, sedangkan limfoma sering bermula pada sel darah putih di kelenjar getah bening.

Penyebab Limfoma

Sehingga kini, punca sebenarnya limfoma (limfoma) tidak diketahui dengan pasti. Walau bagaimanapun, ada faktor yang dapat meningkatkan risiko seseorang terkena limfoma, termasuk:

 • Orang yang berumur 60 tahun ke atas lebih berisiko terkena limfoma bukan Hodgkin.
 • Umur antara 15-40 tahun atau lebih dari 55 tahun, lebih berisiko terkena limfoma Hodgkin.
 • Jantina lelaki.
 • Mempunyai sistem imun yang lemah, misalnya kerana HIV / AIDS atau mengambil ubat imunosupresan untuk jangka masa yang panjang.
 • Menderita penyakit autoimun, seperti artritis reumatoid, Sindrom Sjögren, lupus, atau penyakit seliak.
 • Menderita jangkitan Epstein-Barr, pylori, atau hepatitis C.
 • Terdedah benzena atau racun perosak.
 • Pernah menjalani radioterapi.
 • Mempunyai ahli keluarga dengan limfoma.

Gejala limfoma

Gejala utama limfoma adalah munculnya benjolan di beberapa bahagian badan, seperti leher, ketiak, atau pangkal paha. Benjolan ini muncul kerana kelenjar getah bening yang membengkak.

Selain kelenjar getah bening yang bengkak, limfoma boleh menyebabkan gejala seperti:

 • Demam
 • Ruam gatal
 • Penat cepat
 • Batuk
 • Berpeluh pada waktu malam
 • Penurunan berat badan secara drastik
 • Susah bernafas

Bila hendak berjumpa doktor

Seseorang perlu pergi ke doktor apabila mereka mengalami benjolan di leher, ketiak, atau pangkal paha kerana kelenjar getah bening yang bengkak. Benjolan ini boleh menjadi tanda limfoma.

Di samping itu, orang yang menderita penyakit autoimun, orang dengan HIV / AIDS, dan orang yang mengambil ubat imunosupresan dalam jangka panjang juga memerlukan rawatan biasa untuk memantau perkembangan penyakit, menilai rawatan, dan mengesan awal jika limfoma muncul.

Pesakit limfoma yang telah menyelesaikan rawatan untuk limfoma masih perlu melakukan pemeriksaan berkala dengan doktor kerana limfoma adalah penyakit yang berisiko berulang.

Diagnosis Limfoma

Doktor akan bertanya mengenai aduan dan gejala yang dialami oleh pesakit dan melakukan pemeriksaan fizikal. Semasa pemeriksaan fizikal, doktor akan memeriksa kelenjar getah bening yang bengkak di leher, ketiak, atau pangkal paha, serta memeriksa hati dan limpa.

Selanjutnya, doktor boleh meminta pesakit menjalani beberapa ujian sokongan, seperti:

Biopsi kelenjar getah bening

Biopsi dilakukan untuk mengambil sampel tisu kelenjar getah bening yang bengkak. Sampel tisu akan diperiksa di makmal. Hasil ujian ini dapat menunjukkan kehadiran limfoma dan jenisnya, sama ada Hodgkin atau bukan Hodgkin.

ujian darah

Terdapat beberapa ujian darah yang dapat dilakukan, yaitu ujian darah lengkap untuk melihat penurunan sel darah, ujian kimia darah untuk melihat fungsi ginjal dan hati, dan dehidrogenase laktat (LDH) untuk menentukan peningkatan tahap LDH pesakit, yang biasanya meningkat pada pesakit limfoma.

Aspirasi Sumsum tulang

Semasa melakukan aspirasi sumsum tulang, doktor akan menggunakan jarum untuk mengambil darah dan sampel tisu sumsum tulang. Sampel akan diperiksa untuk kehadiran sel barah.

Pimbas

Imbasan dengan sinar-X, imbasan CT, MRI, ultrasound, dan imbasan PET dapat dilakukan untuk melihat kedudukan, ukuran, dan penyebaran limfoma.

Tahap Limfoma

Melalui beberapa pemeriksaan di atas, doktor dapat mengesahkan diagnosis dan menentukan tahap limfoma pesakit. Berikut adalah penjelasan mengenai tahap limfoma:

 • Tahap 1

  Pada peringkat ini, sel barah menyerang salah satu kumpulan kelenjar getah bening.

 • Tahap 2

  Pada peringkat ini, barah telah menyerang 2 kawasan kelenjar getah bening atau telah merebak ke organ di sekitar kelenjar getah bening. Walau bagaimanapun, penyebaran hanya terhad pada bahagian atas atau bawah badan sahaja, dengan batasan diafragma, misalnya kelenjar getah bening yang membengkak di ketiak dan leher.

 • Tahap 3

  Pada peringkat ini barah telah menyerang bahagian atas dan bawah badan. Kanser juga mungkin timbul di limpa.

 • Tahap 4

  Kanser telah merebak melalui sistem limfa dan ke pelbagai organ, seperti paru-paru, hati, atau tulang.

Rawatan Limfoma

Rawatan limfoma akan disesuaikan berdasarkan keadaan kesihatan pesakit, usia, dan jenis dan tahap limfoma yang dialami oleh pesakit. Doktor akan mencadangkan pelbagai jenis rawatan di bawah:

 • Dadah

  Ubat kemoterapi (contohnya vincristine) dan ubat imunoterapi (contohnya rituximab) akan diberikan untuk membunuh sel limfoma.

 • Radioterapi

  Prosedur ini dilakukan dengan menggunakan pancaran sinaran khas untuk membunuh sel barah.

 • pemindahan saraf tunjang

  Rawatan ini dilakukan ketika limfoma berada di sumsum tulang. Sumsum tulang berfungsi menghasilkan sel darah normal. Pemindahan sumsum tulang dilakukan untuk menggantikan tisu sumsum tulang yang telah rosak oleh limfoma, dengan tisu sumsum tulang yang sihat.

Perlu diberitahu, tidak semua pesakit limfoma memerlukan rawatan perubatan segera. Sekiranya barah yang anda alami adalah jenis yang lambat berkembang dan tidak menyebabkan gejala, doktor anda mungkin mencadangkan untuk menunggu dan melihat perkembangannya.

Dalam beberapa kes, limfoma bukan Hodgkin peringkat awal dengan ukuran kecil dapat diatasi dengan membuangnya secara langsung pada saat biopsi. Oleh itu, pesakit tidak memerlukan rawatan lebih lanjut.

Komplikasi limfoma

Limfoma dapat meningkatkan risiko penyakit tertentu, seperti penyakit jantung, penyakit paru-paru, dan penyakit berjangkit. Pesakit dengan limfoma lebih mudah terkena jangkitan kerana penurunan sistem imun. Penyakit limfoma juga dapat berulang, walaupun pesakit telah menerima rawatan.

Sebagai tambahan kepada penyakit itu sendiri, rawatan limfoma juga boleh menyebabkan serangkaian komplikasi, termasuk:

 • Kemandulan

  Kemoterapi dan radioterapi untuk merawat limfoma boleh menyebabkan kemandulan sementara atau kekal.

 • Kemunculan barah baru

  Rawatan dengan kemoterapi dan radioterapi dapat meningkatkan risiko seseorang terkena barah, terutama barah payudara dan paru-paru.

Pencegahan Limfoma

Adalah sukar untuk mencegah limfoma, kerana penyebabnya tidak diketahui dan banyak faktor yang mempengaruhinya. Akan ada beberapa langkah yang dapat diambil untuk mencegah limfoma mengikut faktor risiko, termasuk:

 • Lakukan hubungan seks yang selamat dan jangan gunakan ubat untuk mencegah penularan HIV / AIDS.
 • Gunakan peralatan pelindung diri di tempat kerja, jika persekitaran kerja berisiko terkena benzena dan racun perosak.

Sekiranya anda menderita penyakit autoimun dan mengambil ubat imunosupresan untuk jangka masa panjang, perlu berjumpa doktor secara berkala untuk memantau perkembangan penyakit dan menilai rawatan, serta mengesan limfoma lebih awal.