Adem sari - Faedah, dos dan kesan sampingan

Adem Sari berguna untuk menghilangkan gejala pedih ulu hati, seperti sariawan, sakit tekak, dan kesukaran membuang air besar. Selain itu, produk ini juga dipercayai dapat melegakan simptom selesema.

Dalam perubatan tradisional, kepanasan dalaman didefinisikan sebagai kumpulan keluhan yang terjadi kerana terlalu sering memakan jenis makanan tertentu, seperti makanan pedas atau makanan yang diproses pada suhu tinggi, seperti daging panggang dan makanan goreng.

Adem sari mengandungi ekstrak kapur, pulosari, dan kayu manis, yang dipercayai dapat menghilangkan keluhan dan gejala pedih ulu hati. Selain itu, Adem Sari juga mengandungi vitamin C yang terkenal baik untuk kesihatan.

Produk Adem Sari

Terdapat dua produk Adem Sari yang tersedia di Indonesia, yaitu:

 • Adem Sari

  Adem Sari mengandungi bahan aktif dari ekstrak kapur, kayu manis, pulosari dan vitamin C. Adem Sari dibungkus dalam sachet yang mengandungi serbuk untuk dilarutkan

 • Keren Sari Ching Ku

  Selain mengandungi ekstrak kapur, kayu manis, dan pulosari, Adem Sari Ching Ku juga mengandungi ekstrak teh liang, serta jus timun dan markisa untuk menghilangkan rasa pahit dan memberikan kesegaran ketika diminum. Adem Sari Ching Ku dibungkus dalam botol plastik dan tin

Selain itu, ada juga Adem Sari Cool Water yang mengandungi mineral, seperti kalium, natrium, kalsium, dan magnesium. Produk ini dipercayai dapat memberikan sensasi penyejukan.

Apa itu Adem Sari

kumpulanUbat percuma
KategoriMinuman herba
ManfaatMelegakan simptom pedih ulu hati, seperti sakit kanker, sakit tekak, dan sukar membuang air besar
Dimakan olehOrang dewasa dan kanak-kanak
Adem Sari untuk Ibu Mengandung dan MenyusuiKategori N: Tidak dikategorikan.

Masih belum diketahui sama ada Adem Sari boleh diserap ke dalam susu ibu atau tidak. Sekiranya anda menyusu, jangan mengambil produk ini tanpa berunding terlebih dahulu dengan doktor anda.

Borang PerubatanPenyelesaian dan sachet serbuk penyelesaian

AmaranSebelum Memakan Adem Sari

Sebelum menggunakan produk ini, anda perlu memperhatikan perkara berikut:

 • Jangan mengambil Adem Sari jika anda alah kepada bahan-bahan dalam produk ini.
 • Berhati-hati mengambil Adem Sari jika anda menderita ulser perut.
 • Adem Sari mengandungi aspartam pemanis buatan. Jangan mengambil produk yang mengandungi aspartam jika anda mempunyai fenilketonuria.
 • Adem Sari mengandungi vitamin C. Rujuk mengenai pengambilan vitamin C jika anda menderita batu karang, G6PD ( kekurangan glukosa-6-fosfat dehidrogenase ), atau pernah mengalami hemochromatosis.
 • Periksa dengan doktor anda jika sakit tekak anda tidak hilang atau sariawan tidak hilang, kambuh, atau sariawan baru muncul.
 • Segera berjumpa doktor sekiranya berlaku reaksi alahan atau overdosis selepas mengambil Adem Sari.

Dos dan Arahan Penggunaan Adem Sari

Bagi orang dewasa, Adem Sari harus dimakan sebanyak 1 bungkus, 2-3 kali sehari. Bagi kanak-kanak, Adem Sari harus dimakan sebanyak mungkin, 2-3 kali sehari. Jangan mengambil 2 bungkus Adem Sari sekaligus, kerana boleh meningkatkan risiko sakit perut.

Cara Pengambilan Adem Sari dmemang betul

Pastikan anda membaca maklumat yang tertera pada label pembungkusan sebelum memakan Adem Sari. Sekiranya anda mempunyai keadaan kesihatan tertentu atau ragu-ragu, berjumpa dengan doktor anda sebelum mengambil produk ini.

Untuk mengambil Adem Sari dalam bentuk sachet, larutkan sebungkus Adem Sari dalam 200 ml air sejuk. Kacau sebentar hingga sekata dan segera minum.

Bagi orang yang menderita ulser perut, disarankan untuk mengkonsumsi Adem Sari setelah makan, kerana Adem Sari mengandung asam dan soda, sehingga mencegah berulang dari mulas.

Adem Sari harus disimpan di tempat yang sejuk dan tidak terkena cahaya matahari langsung.

Interaksi Adem Sari dengan ubat lain

Tidak ada interaksi ubat yang diketahui yang boleh berlaku jika Adem Sari digunakan dengan ubat, suplemen, atau produk herba lain. Sekiranya ragu-ragu, berjumpa dengan doktor anda mengenai penggunaan Adem Sari jika anda sedang menjalani rawatan dengan makanan tambahan, produk herba, atau ubat-ubatan tertentu.

Kesan Sampingan dan Bahaya Adem Sari

Sekiranya dimakan mengikut peraturan penggunaan, Adem Sari jarang menyebabkan kesan sampingan. Namun, vitamin C yang terkandung dalam Adem Sari jika dikonsumsi secara berlebihan dapat menyebabkan sakit perut, kembung, sensasi terbakar. pedih ulu hati ), loya, atau sakit kepala.

Periksa dengan doktor anda jika kesan sampingan ini tidak mereda atau bertambah buruk. Di samping itu, anda harus berjumpa doktor dengan segera sekiranya anda mengalami reaksi alahan setelah memakan Adem Sari.