Manfaat Air Minum pH Lebih Tinggi untuk Tubuh

Dengan kandungan pH lebih besar daripada pH air minum biasa, air alkali diyakini dapat memberikan pelbagai manfaat untuk tubuh.

pH adalah petunjuk tahap asid atau basa dalam air yang dinilai pada skala 0-14. Air neutral, atau tidak beralkali atau berasid, mempunyai pH 7. Air berasid mempunyai pH kurang dari 7 dan air alkali lebih dari 7. Setiap nombor ini mewakili perubahan 10 kali ganda dalam tahap asid / basa. Jadi air dengan pH lima adalah sepuluh kali lebih berasid daripada air dengan pH enam.

Tahap pH dalam air sangat dipengaruhi oleh kandungan kimia di dalamnya. Oleh itu, pH sering digunakan sebagai petunjuk sama ada air mengalami perubahan kimia atau tidak. Air dengan pH yang terlalu tinggi atau terlalu rendah, masing-masing mempunyai kesan sampingan. Air yang sangat berasid dapat menghakis atau memusnahkan logam. Walaupun air yang terlalu beralkali biasanya terasa pahit dan boleh menyebabkan deposit yang melapisi paip dan alat.

Tahap pH air minum umumnya 6 hingga 7. Namun, ada juga air minum dengan tahap pH yang lebih tinggi, iaitu 8 hingga 9. Air minuman jenis ini juga dikenal sebagai air alkali. Sebilangan orang percaya bahawa air alkali dapat meneutralkan asid di dalam badan.

Air beralkali

Air alkali masih menjadi topik perbualan yang kontroversial. Banyak pakar kesihatan menentang penggunaannya, kerana penyelidikan yang dilakukan saat ini masih belum cukup untuk membuktikan tuntutan mengenai manfaat air alkali. Walau bagaimanapun, beberapa penyelidikan menunjukkan bahawa air alkali dapat bermanfaat dalam beberapa keadaan, termasuk:

  • Air alkali dianggap dapat mengurangkan asid perut.

Satu kajian pada tahun 2012 menunjukkan bahawa minum air alkali dengan pH 8,8 dapat membantu mematikan pepsin (enzim utama yang menyebabkan refluks asid) dan mengurangkan keasidan kandungan gastrik. Walau bagaimanapun, masih banyak kajian yang perlu dilakukan untuk membuktikan tuntutan ini pada manusia.

  • Air alkali dianggap memperlambat pertumbuhan sel barah.

Beberapa teori mengatakan bahawa sel barah tumbuh dengan baik dalam keadaan berasid. Air alkali diyakini dapat membantu mengurangkan keasidan darah, sehingga dianggap bermanfaat untuk memperlambat atau menghentikan pertumbuhan sel barah. Walau bagaimanapun, teori ini juga diperdebatkan secara meluas dan masih belum ada bukti saintifik terkini untuk menyokong kebenarannya.

  • Air alkali dianggap bermanfaat untuk kesihatan tulang.

Beberapa kajian telah dilakukan untuk membuktikan teori ini. Kajian tahun 2009 menunjukkan bahawa air alkali dengan kandungan bikarbonat dan kalsium yang tinggi dapat meningkatkan kekuatan tulang. Walau bagaimanapun, lebih banyak penyelidikan diperlukan untuk melihat apakah kesan ini berguna dalam jangka masa panjang dan adakah ia dapat membantu meningkatkan kepadatan tulang.

Selain itu, air alkali dipercayai oleh beberapa orang dapat meningkatkan metabolisme, membantu tubuh menyerap nutrien dengan lebih berkesan, dan melambatkan proses penuaan. Walau bagaimanapun, tuntutan ini belum disahkan oleh doktor.

Sekiranya anda ingin mencuba air alkali, anda boleh membelinya di pelbagai pasar raya. Tetapi perlu diingat sekali lagi, pelbagai tuntutan untuk faedah air alkali masih memerlukan kajian dan bukti lebih lanjut.