Cara Mengurangkan Minyak di Wajah dengan Betul

Mengurangkan minyak di wajah tidak boleh dilakukan secara sembarangan. Sekiranya dilakukan secara berlebihan atau dengan kaedah yang mana kulit muka boleh menjadi kering dan jengkel. Untuk mengetahui cara mengurangkan minyak di wajah dengan benar dan berkesan, lihat penjelasan berikut.

Minyak muka atau sebum semula jadi sebenarnya baik untuk menjaga kelembapan kulit dan mencegah kedutan. Walau bagaimanapun, minyak berlebihan boleh menyumbat liang dan menyebabkan komedo dan jerawat.

Peningkatan pengeluaran minyak di permukaan kulit dapat dipicu oleh beberapa faktor, seperti keturunan, gangguan hormon, meningkatnya usia, kerap berpeluh, atau tekanan yang berlebihan.

Mengenali Gabungan Kulit dan Kulit Berminyak

Sebelum mengetahui jenis rawatan yang sesuai dengan kulit anda, ayuhPertama, kenal pasti ciri-ciri kulit berminyak dan kulit kombinasi yang sering mengalami keluhan minyak berlebihan di wajah.

Orang dengan kulit kombinasi biasanya mempunyai lebih banyak minyak di kawasan dahi, hidung, dan dagu (kawasan T), sementara kawasan pipi tidak. Pori-pori akan kelihatan lebih besar, berkilat, dan ada komedo. Kulit kombinasi memerlukan rawatan yang berbeza untuk setiap kawasan ini, seperti pelembap yang hanya digunakan pada kawasan pipi.

Pemilik kulit berminyak mempunyai pori-pori besar, kulit lebih tebal, berkilat, kelihatan kusam dan bintik-bintik, menjadikannya rentan terhadap komedo dan jerawat. Berbeza dengan jenis kulit kombinasi, pemilik kulit berminyak akan merasakan bahawa semua bahagian wajah mereka kelihatan berminyak dan licin.

Penjagaan Asas Penting untuk Mengurangkan Minyak di Muka

Ada beberapa cara yang boleh dilakukan untuk mengurangkan lebihan minyak di wajah, iaitu:

1. Cuci muka dua kali sehari

Sebaiknya anda mencuci muka dua kali sehari, pada waktu pagi dan malam, atau ketika kulit wajah anda banyak berkeringat. Biasakan juga mencuci muka dan selebihnya solekan sebelum tidur.

Semasa mencuci muka, gunakan pembersih wajah yang lembut dan elakkan daripada menggosok terlalu keras untuk mengelakkan kerengsaan pada kulit wajah.

2. Pilih produk penjagaan kulit wajah dengan berhati-hati

Semasa menggunakan produk penjagaan wajah dan solekan, pilih berasaskan air dan tidak mengandungi minyak dan alkohol. Biasanya produk itu dilabel "bebas minyak"atau"bukan komedogenik".

Di samping itu, anda juga boleh menggunakan produk penjagaan kulit wajah yang mengandungi tretinoin, asid glikolik atau asid salisilik. Produk yang mengandungi bahan-bahan ini berguna untuk menghilangkan minyak berlebihan, mengecilkan pori-pori, dan membantu merawat jerawat.

Namun, berhati-hatilah dengan produk yang mengandungi tretinoin, kerana ia tidak selamat digunakan oleh wanita hamil atau wanita yang merancang untuk hamil.

3. Gunakan pelembap dengan kerap

Ada pihak yang berpendapat bahawa pemilik kulit berminyak tidak perlu menggunakan pelembap. Walau bagaimanapun, anggapan ini tidak benar. Pemilik kulit berminyak juga masih memerlukan pelembap, tetapi hanya di kawasan berminyak dan tidak perlu menggunakannya setiap hari. Selain itu, pilih pelembap bebas minyak agar liang pori tidak tersumbat.

4. Gunakan pelindung matahari

Semasa melakukan aktiviti luar, selalu gunakan pelindung matahari bebas minyak yang mempunyai SPF minimum 30 dan diperkaya dengan zink oksida dan titanium dioksida.

Pelindung matahari akan melindungi kulit anda dari paparan sinar matahari yang boleh menyebabkan kedutan, bintik-bintik usia, dan juga barah kulit. Untuk memaksimumkan perlindungan pada kulit anda, anda juga boleh memakai topi atau cermin mata hitam.

5. Melekatkan kertas perkamen

Apabila kulit wajah terasa sangat berminyak, cuba gunakan kertas perkamen. Cara menggunakannya adalah dengan melekatkan kertas di kawasan berminyak selama beberapa saat, kemudian angkat. Jangan menggosok kertas perkamen pada kulit wajah anda, kerana ini akan menyebarkan minyak ke kawasan lain di wajah anda.

Kulit berminyak terdedah kepada jerawat. Namun, ketika masalah kulit ini muncul, Anda tidak boleh menyentuh atau memerah jerawat, kerana ia dapat membuat jerawat lebih meradang dan dijangkiti. Selain itu, jerawat yang diperah juga boleh menyebabkan parut jerawat yang sukar dihilangkan.

Selain beberapa cara di atas, anda juga perlu menyeimbangkan penjagaan kulit wajah berminyak dengan gaya hidup sihat. Sekiranya kulit berminyak masih sukar diatasi, berjumpa dengan pakar dermatologi untuk rawatan selanjutnya.


$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found