Punca Jerawat di Dahi dan Cara Menghilangkannya

Tidak hanya di pipi dan dagu, jerawat juga sering muncul di dahi. Sebilangan orang malah sering mengalami kemunculan jerawat di dahi walaupun bahagian muka yang lain bukan jerawat. sekarang, agar masalah ini tidak berlanjutan, ketahui punca jerawat di dahi dan cara mengatasinya.

Kemunculan jerawat di dahi, terutama pada masa remaja adalah perkara semula jadi. Ini kerana pada usia itu, perubahan hormon berlaku yang mempengaruhi keadaan fizikal, termasuk keadaan kulit. Perubahan hormon semasa akil baligh akan mencetuskan pengeluaran minyak di kulit, yang berisiko menyebabkan jerawat.

Punca Jerawat di Dahi

Salah satu faktor risiko munculnya jerawat di dahi adalah peningkatan pengeluaran minyak atau sebum di kawasan dahi. Peningkatan pengeluaran minyak umumnya dipicu oleh perubahan hormon, tekanan, dan penggunaan ubat-ubatan tertentu.

Selain itu, tabiat yang kelihatan remeh juga dapat mencetuskan penampilan jerawat di dahi. Beberapa tabiat ini adalah:

Sentuh wajah anda dengan kerap

Kebiasaan menyentuh muka dan dahi dengan tangan yang kotor boleh mencetuskan jerawat di dahi. Tangan kotor menyimpan banyak kuman, jadi ada risiko jangkitan pada kulit dan menyebabkan jerawat.

Penggunaan produk kosmetik

Penggunaan produk kosmetik yang mengandungi minyak atau bahan kimia tertentu juga boleh menyebabkan pori tersumbat yang mencetuskan jerawat.

Walaupun pada seseorang yang mempunyai jenis kulit sensitif, penggunaan produk kosmetik yang cuai juga dapat menyebabkan kerengsaan dan keradangan pada kulit.

Penggunaan minyak rambut

Selain produk kosmetik, penggunaan minyak rambut, seperti pomade dan gel, juga boleh mencetuskan jerawat di dahi. Ini kerana kebanyakan produk minyak rambut mengandungi minyak kelapa, yang dapat menjadikan kulit kepala dan dahi anda lebih berminyak dan mudah terserang jerawat.

Cara Menghilangkan Jerawat di Dahi

Selain mengelakkan pelbagai perkara yang boleh mencetuskan jerawat, anda juga boleh melakukan beberapa rawatan untuk menghilangkan jerawat di dahi, iaitu:

1. Menggunakan bahan semula jadi

Satu kajian menunjukkan bahawa terdapat beberapa bahan semula jadi yang dapat membantu merawat jerawat di dahi. Salah satunya ialah madu dan kayu manis. Kedua-dua bahan ini dipercayai dapat mengatasi keradangan dan menghilangkan jerawat di dahi kerana mempunyai sifat anti-radang, antioksidan, dan antibakteria.

2. Menggunakan ubat topikal

Ubat topikal umumnya digunakan untuk merawat jerawat ringan hingga sederhana. Terdapat beberapa ramuan topikal yang boleh anda gunakan untuk menghilangkan jerawat di dahi, iaitu asid salisilat, benzoil peroksida, antibiotik, dan retinoid topikal. Walaupun cukup berkesan untuk merawat jerawat yang tidak terlalu parah, ubat topikal kadang-kadang boleh menyebabkan kerengsaan kulit.

3. Mengambil ubat minum

Selain menggunakan ubat topikal, jerawat di dahi yang kondisinya cukup parah dapat diatasi dengan mengambil ubat oral atau oral, seperti antibiotik, ubat anti-radang, dan retinoid atau vitamin A. Walau bagaimanapun, penggunaan ubat oral mesti berdasarkan nasihat doktor.

4. Lakukan prosedur penyelenggaraan

Beberapa tindakan perubatan juga boleh dilakukan untuk merawat jerawat di dahi. Sebahagian daripadanya adalah pengekstrakan komedo, kulit kimia, terapi cahaya, suntikan kortikosteroid pada jerawat, dan mikrodermabrasi wajah.

Biasakan untuk tidak memegang atau memerah jerawat di dahi. Ini kerana memeras jerawat dapat melambatkan proses penyembuhan jerawat, menyebabkan bekas jerawat, dan membuat jerawat dijangkiti dan meradang.

Untuk mengatasi dan mencegah munculnya jerawat di dahi, jaga kebersihan kulit wajah dan seboleh-bolehnya elakkan perkara yang boleh mencetuskan jerawat. Agar jerawat tidak bertambah buruk, anda tidak boleh menggunakan ubat atau melakukan rawatan sebelum berjumpa doktor.


$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found