Peranan dan Kesan Karbon Dioksida pada Tubuh Manusia

Karbon dioksida (CO2) adalah gas buangan yang dihasilkan sebagai produk metabolisme sel dalam badan. Gas ini terikat ke sel darah merah dan diangkut ke paru-paru, di mana ia dihembuskan.

Di dalam badan, sistem peredaran darah akan menyalurkan oksigen dan nutrien ke semua tisu badan dan kemudian mengangkut sisa metabolik atau bahan buangan dari sel dan tisu untuk dikeluarkan dari badan. Salah satu bahan buangan ini adalah karbon dioksida.

Walaupun ia adalah gas buangan, kehadiran karbon dioksida tetap penting bagi tubuh. Gas ini berperanan mengatur tahap keasidan (pH) darah dan menyokong proses pernafasan. Apabila badan kekurangan atau berlebihan jumlah karbon dioksida, gangguan keseimbangan asid-basa dan keracunan karbon dioksida dapat terjadi.

Selain dihasilkan dari proses metabolik sel dalam badan, gas ini juga terdapat dalam asap kilang, asap kenderaan, asap akibat pembakaran sampah atau sampah, sumber ais atau ais kering, dan asap gunung berapi. Sumber asap ini juga mengandungi gas berbahaya, iaitu gas karbon monoksida.

Bagaimana untuk mengetahui kandungan karbon Diooksida di dalam badan

Di dalam tubuh manusia, karbon dioksida terdapat dalam dua bentuk, iaitu gas (PCO2) dan sebatian bikarbonat (HCO3). Sebatian bikarbonat ini adalah bentuk kimia karbon dioksida yang terikat dalam darah.

Hampir semua karbon dioksida dalam tubuh ada dalam darah, jadi cara yang biasa untuk menentukan tahap bahan ini adalah dengan ujian darah yang disebut analisis gas darah.

Tahap normal karbon dioksida dalam badan adalah 23-29 mmol per liter darah. Hasil ujian di luar julat ini menunjukkan gangguan dalam keseimbangan asid-basa darah, baik asidosis dan alkalosis. Keadaan ini perlu diperiksa dan dirawat oleh doktor.

Kesan Kekurangan Karbon Dioksida

Orang yang kekurangan karbon dioksida di dalam badan mereka dapat mengalami beberapa gejala, seperti sesak nafas, pening, berdebar-debar dada, keletihan, mual dan muntah, kulit pucat dan kebiruan, sawan, dan koma.

Kekurangan karbon dioksida boleh disebabkan oleh gangguan pernafasan, di mana proses membuang CO2 melebihi jumlah CO2 yang dihasilkan oleh sel-sel badan. Keadaan ini boleh menyebabkan gangguan keseimbangan asid-basa yang disebut alkalosis.

Tahap karbon dioksida yang terlalu rendah juga dapat menjadi tanda masalah kesihatan lain, seperti penyakit buah pinggang, ketoasidosis diabetes, penyakit Addison, dan keracunan aspirin.

Kesan Lebihan Karbon dioksida

Tahap karbon dioksida yang terlalu tinggi dalam badan boleh menyebabkan keracunan karbon dioksida. Karbon dioksida yang terlalu tinggi boleh menyebabkan masalah kesihatan yang serius, iaitu asidosis. Keadaan ini dapat menyebabkan oksigen dalam darah sukar dilepaskan ke sel-sel tubuh, sehingga tubuh kekurangan oksigen.

Keracunan karbon dioksida boleh disebabkan oleh pelbagai perkara, seperti:

  • Kegagalan pernafasan kerana gangguan paru-paru, seperti asma, penyakit paru-paru obstruktif kronik, dan radang paru-paru.
  • Kecederaan serius.
  • Penggunaan alat pernafasan dalam bentuk ventilator.
  • Kerosakan otak yang menyebabkan gangguan pernafasan, misalnya pada distrofi otot, ALS, ensefalitis, dan myasthenia gravis.
  • Kesan sampingan ubat, seperti ubat kelas benzodiazepin dan opioid.
  • Gigih atau hipotermia yang teruk.
  • Tabiat menyelam, seperti selam skuba.

Keracunan karbon dioksida boleh menyebabkan seseorang mengalami mual, muntah, pening, sakit kepala, dan peningkatan degupan jantung. Walaupun dalam kes yang teruk, sawan, koma, dan juga kematian boleh berlaku.

Kekurangan dan kelebihan karbon dioksida, keduanya berpotensi menyebabkan masalah kesihatan yang serius. Oleh itu, segeralah berjumpa doktor sekiranya anda merasakan simptom di atas.

Doktor akan melakukan pemeriksaan fizikal dan ujian darah untuk menilai tahap gas karbon dioksida dan elektrolit. X-ray dada juga akan dilakukan sekiranya doktor mengesyaki gangguan paru-paru yang menyebabkan kadar karbon dioksida yang tidak normal di dalam badan.

Setelah penyebabnya diketahui, doktor akan memberikan rawatan untuk meningkatkan tahap karbon dioksida dan mengembalikan tahap asid-basa darah agar kembali normal.


$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found